Viikkokatsaus rapakon taakse: Jets liitämässä pudotuspeleihin

Listaamme viikkokatsauksessa viime viikon kuumimmat ja kylmimmät joukkueet.

Viikon kuumimmat

1. Winnipeg Jets

Voittoisan viikon ansiosta Jets on nyt viisi pistettä playoff-viivan paremmalla puolella ja tiukasti kiinni ensimmäisessä villi kortti -paikassa. Mathieu Perreault iski ensimmäistä kertaa urallaan neljä maalia otteluun ja pakkijärkäle Dustin Byfuglienin oli 3+3 tehoillaan liigan viikon ykköstähti. Maalivahdit Michael Hutchinson ja Ondrej Pavelec jakoivat torjuntavastuun, kummankin suoriutuen erinomaisesti omista aloituksistaan.

Olisitko sinä uskonut, että kauden puolivälissä Jets on tasapisteissä Chicago Blackhawksin kanssa? Ainoastaan katastrofaalinen tappiokierre voi enää viedä Jetsin ensimmäisen pudotuspelipaikan sitten joukkueen siirtymisen Atlantasta Winnipegiin.

2. Detroit Red Wings

Punasiivet pelasivat virheettömän viikon voittamalla kaikki neljä otteluaan. Red Wings on kavunnut vahvan vireensä ansiosta kärkikahinoihin Atlantic-divisioonan voitosta. Veteraanit Henrik Zetterberg ja Pavel Datsyuk ovat terveenä ollessaan punasiipien suurin tukipilari. Suurta roolia hyökkäyspäässä saavat myös nuoremmat Gustav Nyqvist ja Tomas Tatar, joista jälkimmäinen oli joukkueen tehokkain pelaaja iskien tehot 5+2.

3. Anaheim Ducks

Yhden maalin ottelut voitokseen kääntävä ankkaparvi jatkoi lentoaan runkosarjassa voittamalla viikon kolmesta ottelustaan kaikki. 12 pisteen erolla Pacific-divisioonaa johtava Ducks on jo käytännössä varmistanut pudotuspelipaikkansa – Divisioonavoittoakaan ei uhkaa juuri mikään. Corey Perry iski hattutempun Toronto Maple Leafsia vastaan ja näyttää toipununeen vuoden lopulla vaivanneesta polvivammastaan.

4. Dallas Stars

Stars paransi pudotuspelimahdollisuuksiaan voittamalla kolme neljästä viikon ottelustaan. Enää neljän pisteen päässä pudotuspeliviivasta oleva joukkue on oikealla tiellä, ja läntisen konferenssin pudotuspelipaikoista tullaan näkemään vielä tiukka kamppailu. Joukkueen takalinjojen tehomies on läpimurron NHL-kaukaloihin yhdessä yössä tehnyt ex-jokeri John Klingberg. Myös Jyrki Jokipakka on vastannut odotuksiin parantamalla omaa kokonaisvaltaista peliään ottelu ottelulta.

5. Calgary Flames

Joni Ortion upeat otteet (torjuntaprosentti 95.8%, päästettyjen maalien keskiarvo 1.23 per ottelu) ovat siivittäneet liekkipaidat neljän ottelun voittoputkeen. Maanmies Karri Rämön loukkaantuminen ja ykkösvahti Jonas Hillerin heikompi jakso antoivat 23-vuotiaalle näytönpaikan, jonka Ortio on todella käyttänyt. Flamesin voittoputkesta erityisen hienon tekee se, että joukkue on pelannut viimeiset neljä otteluaan vieraissa kovia länsirannikon joukkueita vastaan.

Viikon kylmimmät

461097226

Jhonas Enroth on tottunut kaivamaan kiekkoa selkänsä takaa (Getty)

1. Buffalo Sabres

11 peräkkäistä tappiota, joista neljä tuli kuluneen viikon aikana. Sabres pääsi myös historiankirjoihin: buffalolaiset olivat yhdeksään vuoteen ensimmäinen joukkue, joka on hävinnyt kymmenen ottelua putkeen NHL:ssä. 3-0-johtoaseman sulaminen Red Wingsiä vastaan näytti ajoittain isät vastaan pojat -matsilta – Isien antaessa kolme maalia tasoitusta. Lähes kaikissa joukkuetilastoissa viimeisenä olevaa Sabresia huonompaa joukkuetta ei olla nähty NHL:ssä vuosikymmeneen.

2. Toronto Maple Leafs

Päävalmentaja Randy Carlylen potkujen jälkeen yhden ottelun voittanut Maple Leafs on jäämässä jälleen kriittisellä hetkellä pudotuspelikelkasta. Kauden alkupuoliskolla maalinteossa liigan kärkikastiin kuulunut joukkue on valmentajanvaihdoksen jälkeen tuskastellut maalinteon vaikeuden kanssa. Oliko ongelma sittenkään valmentajassa vai voiko syyttävän sormen osoittaa johtavien pelaajien, kuten Phil Kesselin ja Dion Phaneufin suuntaan? Tuleva helpohkompi otteluohjelma antaa vaahteralehtipaidoille mahdollisuuden kavuta takaisin playoff-viivan läheisyyteen, mutta muutoksen on tapahduttava välittömästi.

3. Arizona Coyotes

Viiden ottelun tappioputkessa rypevä kojoottilauma paransi asemiaan ainoastaan korkeamman varausvuoron saamisen suhteen. Pudotuspeliviiva on karannut jo 14 pisteen päähän, ja ykkösvahti Mike Smithin hetkellisesti syrjäyttäneen takavuosien veskarilupauksen Devan Dubnykin tie vei Minnesotaan, missä mies on torjunut uudelle joukkueelleen kaksi voittoa. Vastineeksi Coyotes sai kolmannen kierroksen varausvuoron, joten vaikuttaa siltä, että Arizonassa ollaan heitetty pyyhe kehään jo kauden puolivälissä.

4. Florida Panthers

Juuri kun näytti siltä, että Panthers olisi yllättäen nousemassa mukaan pudotuspelitaistoon, loppui joukkueen bensa kriittisellä hetkellä: neljä tappiota putkeen päästäen 16 maalia omiin. All Star -tauko tulee joukkueelle hyvään saumaan ja pantterit pääsevät nuolemaan haavojaan.

5. Colorado Avalanche

Toissaviikon voittoputken ansiosta osakkeitaan pudotuspelitaistossa nostanut Avalanche otti taas kuluneella viikolla takapakkia häviämällä kolme neljästä ottelustaan. Mitään katastrofaalista ei hankalan alkukauden pelanneen Avalanchen pelistä löydy, mutta nuorella joukkueella ei aivan riitä eväät loppuun asti vaan se häviää otteluita niukasti yhdellä maalilla tai voittolaukaskilpailussa.