Westerlund: ”Meidän pitää olla nöyrempiä kotona”

Jokerit koki kauden kolmannen kotitappion, kun Medvescak Zagreb haki arvokkaat vieraspisteet Hartwall Arenalta maalein 2-3. Kotijoukkue oli jälleen hallitsevampi osapuoli tasaviisikoin, mutta Jokereiden tehottomuus maalipaikoissa ja vieraiden maalivahdin Barry Brustin vahva iltapuhde riitti tällä kertaa turvaamaan voiton Zagrebille.

Jalat jäi Valko-Venäjälle

Maanantai-iltana Jokerit oli joukkueena tahmealla jalalla liikkeellä. Totuttu luisteluvoimaisuus uupui, eikä Jokerit päässyt pyörittämään peliään totuttuun tapaan syvällä vastustajan puolustusalueella.

Aiemmin suoraviivaisesti ja aggressiivisesti karvannut Medvescak yllätti ainakin allekirjoittaneen keskialueen ohjauspelillään. Sen sijaan yllätyksenä ei tullut Zagrebin vahva maalieduspeli niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin, mutta Jokerit ei ennakkotiedoista huolimatta löytänyt lääkkeitä vahvasti vääntäneiden pohjoisamerikkalaispelaajien selättämiseen.

– Pelattiin alussa vähän hermostuneesti, ollaan tehty töitä muutamien uusien asioiden kanssa viimeisten päivien aikana. Sitä mukaan kun saatiin hyökkäyksiä Jokereiden maalille, aloimme päästä peliin paremmin ja paremmin mukaan. Mielestäni pelasimme hyvin oman maalin edustalla. Jokerit sai paljon laukauksia, mutta ei päässyt reboundeihin kiinni. Pelasimme tänään uhrautuvasti ja blokattiin paljon laukauksia, kommentoi Medvescakin tuore päävalmentaja Chuck Weber tuoreeltaan ottelun jälkeen.

– Kyllähän kaveri oli tänään vahva maalinedustalla, vastustaja oli parempi ja halusi voittoa enemmän. Se näkyi tänään jäällä, tiivisti Jokereiden valmentaja Erkka Westerlund. 

”Kaverin maalivahti parempi kuin meikäläinen”

Huolimatta pelinrakentelun vaikeuksista Jokerit vei laukaukset 39-22, ja suurin piirtein yhtä montaa kertaa Zagrebin kenttäpelaajat ehtivät kiekon eteen. Ne tärkeimmät, eli maalit jäivät kuitenkin puuttumaan. Kotijoukkueen maalivahti Riku Helenius oli pettynyt mies ottelun jälkeen.

–  Oli aika vaikee matsi maalivahdille. Mutta kyllä tällaisissa peleissä veskarina pitäisi olla mahdollisimman terävänä silloin kun kaveri niitä paikkoja saa. Vähän tuntui itsestä samalta itse asiassa kuin viime viikolla Riikaa vastaan, mutta toisin päin. Mielestäni tänään luotiin paljon maalipaikkoja, kaveri ei niinkään. Vastustajan veskari pelasi hienon ottelun, eikä kyllä ollut mikään huippuesitys minulta. Kaverin maalivahti oli tänään parempi kuin meikäläinen, ehkä se siihen ratkesi tuo peli, kommentoi Helenius.

Toki jossiteltavaa jäi Matt Andersonin iskemästä Medvescakin avausmaalista, jossa vaikutti siltä että kiekko oli Heleniuksen hallussa.

– Omasta mielestäni kiekko oli siinä alla jo, mutta tuomarin mielestä ei. Tuomari tekee kuitenkin päätökset, eikä sille mitään voi. Tuomarin päätöstä pitää kunnioittaa. Ja olihan se tiedossa, että kaveri tulee maalinedessä kovaa irtokiekkoihin, ja tänään ne iskivät pari maalia juuri maalin edestä. Sellaista se joskus on.

Westerlund penää nöyryyttä

Voisi kuvitella, että Jokerit lähtee kolmen ottelun mittaiselle vierasreissulle odottavin mielin, sillä tappioita Hartwallin ulkopuolella ei vielä ole tullut. Kotona sen sijaan peliesitykset ovat olleet voittopeleissäkin vaisuhkoja. Nihkeä esitys maanantaina ei ollut Westerlundin mukaan ensimmäinen, eikä todennäköisesti myöskään viimeinen tälle syksylle.

– Missään tapauksessa ei voi olla tyytyväinen peliesityksen. Luulen, että syksyn aikana joudutaan vielä useamman kerran työskentelemään kotipelaamisen kanssa. Oikeastaan ei voi olla tyytyväinen koko alkusyksyn osalta siihen, miten täällä ollaan pelattu. Kaikki kunnia vastustajalle, heillä oli omat vahvuutensa pelissä, mutta kyllä meidän olisi pitänyt tuo peli pystyä kääntämään, totesi Westerlund.

Kysyttäessä syitä flegmaattisiin kotiotteisiin, nostaa Westerlund nostaa esille nöyryyden.

– Kyllä meillä pitää löytyä enemmän nöyryyttä pelata joukkueena. Kotona on kirkkaat valot ja media ympärillä, se ehkä sokaisee vähän ja ydin katoaa pelaamisesta. Me pelaamme tällä hetkellä yhtenäisemmin vieraissa ja se sama meininki pitää saada näkyviin vielä täällä kotona. Harmittaa kotiyleisönkin puolesta, sillä kyllä meidän pitäisi pystyä paremmin täällä pelaamaan. Siinä on jokin psykologinen juttu, vähän annetaan periksi tällä hetkellä, kommentoi Westerlund.

Helppo ei vierasreissu otteluohjelmaltaan ole, kun keskiviikkona vastaan asettuu edellisessä ottelussaan Pietarin SKAn kotonaan kaatanut Atlant, perjantaina Pietarin Jääpalatsissa itse SKA ja sunnuntaina valmentajavaihdoksen myötä piristynyt Slovan Bratislava. Ei kannata kuitenkaan tappiosta masentua, sillä niiltä ei voi pitkässä juoksussa välttyä. Ja onhan Jokerit voittanut kuitenkin 11 ottelua ja hävinnyt vain kolme.

En ole ajatellut koko aikana tätä tuloksen, vaan enemmän suorittamisen kannalta. Meillä on hyviä pelaajia, katsotaan kuinka hyvä joukkue pystytään heistä tekemään. Alkuun ollaan päästy, mutta pitää löytää seuraavat askelmat eteenpäin. – Erkka Westerlund, Jokerit

Faneille.comin leijonapelaajat

*** Linus Omark
** Ossi Väänänen
* Niko Kapanen