Jarkko Immonen päästetään irti Kanadaa vastaan

Granlund ja Selänne iskevät tänään Kanadaa vastaan (Gety Images)

Granlund ja Selänne iskevät tänään Kanadaa vastaan (Gety Images)

Nyt on voivoteltu jo ihan tarpeeksi. Loukkaantumiset kuuluvat urheiluun ja niille ei voi mitään. Niillä mennään mitä on. Aina kun joku tippuu pois, joku toinen saa ehkä elämänsä suurimman näyttöpaikan, vastuun, mahdollisuuden. Miten Jarkko Immonen onnistuu siis tänään? Aamun harjoitusten perusteella siis Barkovin paikan ottaa Selänteen ja Granlundin ketjussa Rantasalmen sulttaani Jarkko Immonen.

Nyt Leijonien turnaus vasta alkaa. Harjoitushöntsät ovat nyt ohi ja edessä on kenraali ennen jatkopelejä. Todellinen haaste, vastus maailman huipulta, puolustava kultamitalisti, NHL:n all-star-joukkue, Kanadan joukkueen kuvailemiseen voi käyttää loputtomiin ylistäviä sanoja. Mutta pitää muistaa, että Kanada on Suomen kanssa aivan samalla viivalla.

Kokoonpanoja ei kannata edes verrata. Tänään kannattaakin kiinnittää huomiota joukkueiden yhteispeliin. Tiukoissa tilanteissa yleensä ne tähdet ratkaisevat, mutta väittäisin että muutama suomalainen on jo turnauksessa tähtistatuksen lunastanut ja muutamalla vaahteralehtipaidalla se on vielä pahasti vaiheessa. Sidney Crosby on painanut kaksi ensimmäistä ottelua tehoilla 0+1.

Leksa aiheuttaa varmasti hämminkiä myös Kanadan maalilla (Getty Images)

Leksa aiheuttaa varmasti hämminkiä myös Kanadan maalilla (Getty Images)

Suomen kokoonpanoon tulee nyt pakostikin muutoksia. On mielenkiintoista nähdä miten Mikael Granlund pyörittää peliä ilman Sashaa ja miten vastuuta kantaa kaksi maalia ensimmäisessä ottelussa tehnyt Jarkko Immonen. Jokatapauksessa uskon täysin Leijonien hyökkäysvoimaan. Joukkue paukutti 14 maalia kahteen ensimmäiseen olympiaotteluunsa. Vieläkin hienompaa asiasta tekee se että maalit syntyivät kymmenestä eri lavasta. Suomen maalinteko ei ole koskaan ollut näin leveillä harteilla. Samaa mieltä oli myös New York Rangersissa kiekkoileva Mats Zuccarello. Norjalaistähti oli Leijonia vastaan pelatun ottelun jälkeen varma, että Suomi pelaa koko turnauksen parasta hyökkäyspeliä.

”Sen he ovat näyttäneet,” Zuccarello kertoi Aftonbladetille. ”Katsokaa kahden ottelun tuloksia. Ne sen osoittavat.”

”Kun ei pelaa parasta peliään, on tuomittu häviämään Suomen kaltaiselle joukkueelle.” Zuccarello venäläissivusto R Sportille.

Puolustuspeli onkin tärkein asia joka on Leijonien saatava tässä ottelussa kuntoon. Maalit Suomen verkkoon ovat tulleet pienten nukahdusten ja löysästi pelaamisen seurauksena. Suomi paransi puolustustaan pelissä Norjaa vastaan ja siitä on hyvä jatkaa. Nyt joukkueen puolustusta koetellaankin ensimmäisen kerran vasta tosissaan. Joukkue keskittyy ja valmistautuu otteluun aivan eri tavalla kuin Norjaa ja Itävaltaa vastaan. Silloin edellytykset puolustuspelin kokonaisvaltaiselle onnistumiselle ovat olemassa. Uskon siis, että jäällä nähdään nyt se pudotuspelejä pelaava Leijonalauma ja edelliset pelit voidaan täten unohtaa.

Kanadan joukkue paransi ensimmäisestä ottelustaan huomattavasti, mutta silti joukkueen peli ei kulje aivan kitkattomasti. Isoon kenttään sopeutuminen ei ole mielestäni vielä täysin hallussa. Kanada karvaa todella ahneesti ja lyö painetta puolustajille jatkuvasti. Tämä kuitenkin avaa mahdollisuuden (nimenomaan isossa kaukalossa) Leijonien puolustajille kääntää peliä nopeilla syötöillä. Kanukeista parhaiten ovat onnistuneet turnauksessa Patrick Marleau 0+4 sekä isoja minuutteja pelaavat puolustajat Shea Weber 2+1 ja Drew Doughty 2+1. Kanadan peluutus oli kahdessa ensimmäisessä pelissä todella tasaista. Jeff Carter pelasi Itävaltaa vastaan vain alle kymmenen minuuttia, mutta kerkesi silti iskemään hattutempun.

Turnausohjelma on rankka ja voitosta saatava ylimääräinen lepo kiinnostaa varmasti molempia joukkueita. Joukkueet ovat pelanneet neljään päivään kolme peliä ja vaikka kokoonpanoja on kierrätetty, sen on pakko tuntua jaloissa. Toivottavasti turnausväsymys näkyy hieman enemmän suurikokoisemmilla ja pienempään kaukaloon tottuneilla nikkareilla.

Suomen kannalta tärkeintä on ottaa hyvät asiat kahdesta ensimmäisestä pelistä mukaan; se pelirohkeus, pilke silmäkulmissa, onnistumisten tunne ja kokonaisvaltainen hyvä fiilis, joka paistaa jokaisesta siniristipaitaisesta tänne Suomeen asti. Tulosta tärkeämpää tänään on se ilme millä ottelu pelataan. Jos kaukalossa nähdään samalla ilmeellä pelaava ja puolustuspeliään parantava Leijonalauma, on taivas auki.

Nyt se turnaus alkaa. Vastassa yksi maailman nimekkäimmistä joukkueista. Mutta se ei tarkoita etteikö all-star-miehistö olisi haavottuivainen. Leijonat voivat kaataa minkä tahansa joukkueen minä päivänä tahansa. Se on nähty jo kauan aikaa sitten. Katso vaikka video alhaalta.

Suomen kokoonpano Kanadaa vastaan:

Mikael Granlund – Jarkko Immonen – Teemu Selänne
Kimmo Timonen- Sami Vatanen

Lauri Korpikoski – Olli Jokinen – Tuomo Ruutu
Sami Salo – Olli Määttä

Jussi Jokinen – Petri Kontiola – Juhamatti Aaltonen
Hietanen – Lepisto

Leo Komarov – Jori Lehterä – Antti Pihlström
Ossi Väänänen – Lasse Kukkonen

Maalissa Tuukka Rask (Antti Niemi luukulla)

Kertoimet Suomi – Kanada 5.30 – 5.35 – 1.45 (Betsson) kohteeseen tästä