Winter Classic -herkkupalassa Bruins vs. Canadiens

Uudenvuodenpäivänä saamme jälleen nauttia prime time -kiekosta, kun ulkoilmaottelussa kohtaavat rakkaat viholliset Boston Bruins ja Montreal Canadiens. Mistä lähtökohdista kamppailuun lähdetään? Faneille.comin kiekkotoimituksen Toni Rajamäki ja Vili Pihlajamäki avaavat palettia.

Kuntopuntareilla ei ole mitään merkitystä, kun tarunhohtoinen rivalry isketään ulkojäille. Totta vai tarua?

VP: Ehdottomasti totta. Vaikka siinä mielessä on uskottava menneitä tuloksia, että Canadiensin maalivahtipelaaminen on ollut huonoa. Mikään ei viittaa siihen, että suuren mediahuomion ulkojääottelu vaikuttaisi positiivisesti suorituskäyrän liikkeeseen. Canadiens on pelannut huonosti ja Bruins ailahtelevasti, joten voimme odottaa Winter Classicilta mitä tahansa.

TR: Totta. Tässä ottelussa unohtuvat aiemmat ottelut, kun joukkueet hyppäävät kymmenien tuhansien katsojien eteen pihalätkähengessä. Pelaajille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus, josta jokainen osaa ottaa ilon irti, mikä tulee näkymään jälleen pelissä.

Onko maalivahtipelaaminen ainut murheenkryyni Habsin tekemisessä?

VP: Vaikka P.K. Subban pelaa monipuolisesti molemmissa kenttäpäädyissä, yksi tehty maali tässä kohtaa kautta on yksinkertaisesti vähän. Muutenkaan puolustajat eivät ole maaleilla juhlineet, joten sieltä kaivattaisiin enemmän tulitukea tulostaulun komistamisessa.

TR: Ylivoimapeli on asia, jossa Habsin täytyy olla parempi keväällä. Tämä selittyy osin juurikin puolustajien tehottomuudella. Esimerkiksi Bostonia vastaan ylivoima on juuri se asia, mikä voi nousta ratkaisutekijäksi. Bruinsin tehokas ykkösylivoimaviisikko jauhaa lättyä kovalla prosentilla pussiin, joten Habsin täytyy pystyä vastaamaan siihen.

Bruinsin Brad Marchand pääsi jälleen kuulusteluun koskien likaisia temppujaan kaukalossa. Vapaa sana hänestä.

VP: Jokaisessa joukkueessa pitää olla hieman santapaperiosastoa, mutta Marchand on siihen rooliin liian yksipuolisen rottamainen. Sanotaan niin, että on hintalaatusuhteeltaan ja roolissaan sen verran huono, että mieluummin näen hänet vastustajan riveissä kuin omassa jengissä.

TR: Marchand sai lopulta kolmen ottelun penaltin eikä pue Winter Classic -otteluun, mikä oli oikea tuomio, mutta mielelläni olisin nähnyt miehen räksyttämässä juuri tässä ottelussa. Mutta kerrankin, kun Brad-boy’sta saa puhua vapaasti, niin annetaan tulla: ärsyttävän näköinen ja likainen pelimies, jota vihataan jokaisessa joukkueessa. Itse henkilökohtaisesti uskon hänen pystyvän parempaan kiekolliseen peliin, mutta Brad sortuu liian usein provosoimaan ja keskittymään epäolennaiseen. Hän on kuitenkin persoona, jota NHL kaipaa.

Zdeno Chara urakoi jälleen isoja minuutteja Bruinsin takalinjoilla. Oliko slovakkijätin tasonlasku hetkellistä ja hänestä on taas isosti iloa joukkueelleen?

VP: Viime kausi oli Charalla heikko. Vanhuus näytti iskeneen kovaa ja korkealta. Laukaisumäärä oli puolet huippuvuosista ja tehotilasto nollissa. Loukkaantumisista on puhuttu ja nyt pitkä kesäloma näyttää tehneen tehtävänsä. Charasta on iloa joukkueelleen, mutta difference maker hän ei enää ole.

TR: 38-vuotias jättiläinen on toki edelleen kelpo puolustaja, mutta kuten Vili sanoi, hän ei ole enää mikään difference maker. Jokaisella osa-alueella tullut takapakkia, mikä on ymmärrettävää, mutta hyvää peruspeliä – ja välillä vähän enemmänkin – on vielä nähtävissä.

Viimeisenä hieman leikkimielinen ajatusleikki. Kuka Bruins-pelaaja olisi vastenmielisintä nähdä Canadiens-paidassa? Entä toisinpäin?

VP: Edellä mainittu Marchand, ehdottomasti. On niin syöpynyt mielikuviin ”Bruins-kiekko”, ja Marchand on oleellinen osa sitä. Ei sopisi minnekään muualle, varsinkaan verivihollisen väreihin.

Canadiens-pelaajista olisi vaikea nähdä Andrei Markovin vielä vaihtavat C-kirjaimen paidassaan B:ksi. Pian tulee täyteen 1000 matsia saman logon puolesta. Kunnioitettavaa.

TR: Helppo yhtyä Marchandiin, mutta Habsin riveistä en nosta esiin Markovia. Mieleeni nousee kaksi nimeä: P.K Subban sekä Max Pacioretty. Kaksi Habsin omaa varausta, kaksi nykyistä soihdunkantajaa ja kaksi tulevaisuuden kulmakiveä. Näistä kahdesta nostan Subbanin korkeammalle, sillä tämän miehen arvo ei näy vain kentällä vaan myös kentän ulkopuolella. Niin joukkueen pukuhuoneessakin kuin seuran markkinoinnissa. Hän on mr. Montreal.

NHL:n Winter Classic tänään kello 20.05. Voit seurata maailman parasta kiekkoa Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press