Liiga-ennakko 2016-17: HIFK lähtee kauteen vahvana ennakkosuosikkina

Faneille.comin liigaennakoissa on viimeisen, mutta ei vähäisimmän joukkueen vuoro. Esittelyyn pääsee viime kauden hopeajoukkue ja tähän kauteen suurena ennakkosuosikkina lähtevä Helsingin IFK.

Joukkueesta lähti osaamista niin puolustus- kuin hyökkäysosastoiltakin. Lisäksi ykkösmaalivahti Ville Husso vaihtoi eurot dollareiksi ja suuntasi Pohjois-Amerikkaan. Viime kauden ykkössentteri Teemu Ramstedt siirtyi itään ja puolustusosastolta Joonas Järvinen keikkuu vielä ilman sopimusta. Valmennus pysyi muuttumattomana. Tilalle tuli silti tekijämiehiä niin alakertaan kuin hyökkäykseenkin.

Siirrot

SISÄÄN:
Niklas Bäckström, Calgary Flames (NHL)
Niilo Halonen, Jokerit U20
Saku Salmela, Ilves
Teemu Eronen, Vitjaz Podolsk (KHL)
Joe Finley, Iowa Wild (AHL)
Juhamatti Aaltonen, Jokerit (KHL)
Lennart Petrell, Luulaja (Ruotsi)
ULOS:
Ville Husso, St. Louis Blues (NHL)
Christian Heljanko, Tappara
Lauri Taipalus, SaiPa
Yohann Auvitu, New Jersey Devils (NHL)
Joonas Järvinen, ei sopimusta
Matt Generous, ei sopimusta
Keith Aulie, ei sopimusta
Sebastian Moberg, Espoo United
Teemu Ramstedt, Amur Khabarovsk (KHL)
Tomas Zaborsky, Brynäs IF (Ruotsi)
Siim Liivik, Örebro HK (Ruotsi)
Matti Lamberg, Espoo United

Maalivahti- ja puolustusosasto

Viime kaudella torjuntavastuun kantoi Ville Husso, jota komppasi samaa ikäluokkaa oleva Kevin Lankinen. Husso lähti kokeilemaan siipiään Pohjois-Amerikkaan, ja tilalle tuli kokenut konkari, HIFK-kasvatti Niklas Bäckström.

Maalivahtiosaston pitäisi olla hyvässä kunnossa, vaikka pieniä epäilyksiä Bäckströmin kunnosta onkin ollut. Harjoitusottelut ovat silti osoittaneet miehen kuuluvan maan maalivahtieliittiin heittämällä. Lankisen on hyvä seurata kokeneen maalivahdin työskentelyä ja ottaa siitä oppia. Nuoren maalivahdin voi HIFK:n valmennus ilman epäröintiä laittaa maalille, kun tarvetta ilmenee.

Puolustusosasto sai pienen kolhun, kun sekä Joonas Järvinen että Yohann Auvitu päättivät lähteä isompiin ympyröihin. Auvitu matkasi NHL-seura New Jersey Devilsiin ja Järvinen on ollut menossa kiinalaiseen Kunluniin, mutta sopimusneuvottelut ovat vielä jäissä pelaajaoikeuksien vuoksi. Pienen pieni mahdollisuus Järvisen pelaamiselle Helsingissä vielä on, mutta ei kovin todennäköinen.

HIFK:n puolustukseen tälle kaudelle tulleet Teemu Eronen ja Saku Salmela ovat CHL-otteluissa sekä harjoituspeleissä osoittaneet olevansa selkeitä vahvistuksia joukkueelle. Amerikkalaispuolustaja Joe Finley on pienoinen kysymysmerkki, mutta kauden edetessä miehestä saattaa vielä tulla fanien suursuosikki.

Kokonaisuudessaan HIFK-pakisto on erinomaisessa kunnossa, kun Erosen ja Salmelan lisäksi offensiivista puolta edustaa Tommi Taimi, joka on Liigan yksi parhaimpia puolustajia hyökkäyssuuntaan. Taitavaa kolmikkoa tasapainottavat Daniel Grillfors, Juuso Salmi ja Miihkali Teppo.

Hyökkäysosasto

Menetykset Teemu Ramstedt ja Tomas Zaborsky ovat hyvin hankalasti korvattavia pelaajia. Aivan yksi yhteen ei heidän kaltaisiaan joukkueeseen ole edes mahdollista saada.

Lähelle Zaborskyn korvaajaa on toinen taiteilijasielu Juhamatti Aaltonen, joka siirtyi Jokereista HIFK:n riveihin. Aaltonen on mielialapelaaja, jolta voi odottaa ihan mitä tahansa. Harjoituskausi ei ole antanut mitenkään hyviä merkkejä pohjoisen pojasta ja pieni kysymysmerkki on se, kuinka taiteilija kestää vaativaa helsinkiläisyleisöä. Puukkoa kun rupeaa tulemaan välillä hyvinkin herkästi, niin kestääkö muutenkin herkän Aaltosen kantti sitä?

Lennart Petrellin saaminen punaisten riveihin takaisin on isoimpia ilouutisia Stadin kingeille. Petrell kuuluu siihen joukkoon, joka ei Suomessa pelatessaan voi edustaa mitään muuta seuraa kuin HIFK:ta. Mies tuo hyökkäykseen kovuutta ja painavia taklauksia. Osaahan tuo punainen 32 myös pelatakin.

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa IFK:n hyökkäyksen olevan melkoisen kova ryhmä. Voisi jopa sanoa hyökkäyksen olevan liigan parasta, varsinkin jos Aaltostakin kiinnostaa pelaaminen surffailun sijaan. Maalintekovoimaa löytyy kosolti, kun hopearyhmästä ovat mukana muun muassa Roope Hintz, Corey Elkins, Jasse Ikonen, Mika Partanen, Robert Leino, Juuso Puustinen, Arttu Luttinen ja Joonas Rask.

Ainoa pienehkö kysymysmerkki on sentteriosastolla, jossa ykkösviulua soittaa Hintz, joka saa tulitukea Elkinsiltä. Onko tästä kaksikosta johtamaan HIFK:n kärkikenttiä? HIFK:n onneksi Leino ja Ikonen ovat saaneet myös kasvatuksensa sentterinä.

Seuraa heitä

Joe Finley:

Amerikkalaispuolustaja, jonka odotusarvot ovat kaksijakoiset. Jos tästä Washington Capitalsin vuoden 2005 ykköskierroksen varauksesta odottaa pisteiden tekijää ja kiekollista pakkia, tulee pettymään pahemman kerran. Miehen avut ovat aivan muualla. Hän tulee olemaan HIFK:n puolustuksen isäntä, ja hän on valmis tiputtamaan hanskansakin tarvittaessa. Hänessä on myös sellaista ”jarkkoruutumaista” viekkauttakin ja siitä esimerkkinä Lugano-ottelun episodi, jossa Finley heilutti sveitsiläisen edessä hanskoja tiputtaakseen ne, mutta ei kuitenkaan tiputtanut. Tästä puolustajasta tulee vielä yleisön suosikki.

Juhamatti Aaltonen:

Aaltonen on pelaaja, joka parhaana päivänään on maaginen ja voi tehdä tuhoa huomattavasti hyökkäyspäädyssä. Parhaimmillaan mies on koko SM-liigan paras pelaaja. Samalla hän on kuitenkin pelaaja, josta ei huonona päivänä ole mitään hyötyä. Kun mies ei ole parhaimmillaan, alkaa kiukuttelu ja toisten syyttely. Aaltonen ei ole tyypillinen IFK-pelaaja, mutta esittäessään parasta osaamistaan, hänestä voi tulla vielä Jan Calounin kaltainen suosikkipelaaja helsinkiläisfaneille. Pahimmillaan HIFK:n ja Aaltosen yhteinen tarina voi päättyä jo syksyn aikana.

Arvio: Runkosarjan 1. sija

Kuten viime kaudellakin, niin myös tällä kaudella HIFK tulee viemään runkosarjan. Tänä vuonna voitto saattaa tulla jopa selkeämmällä marginaalilla kuin viime kaudella. Helsinkiläisjoukkue on jokaisella osa-alueella yksi liigan vahvimpia ja kokonaisuutena se on vahvin joukkue. Antti Törmänen tietää mitä tekee, ja hän osoitti viime kaudella olevansa menestysvalmentaja.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press