”Häyrisen Eino lyö viimeisen pallon käsistä katsomoon”

Lentopallo on iso asia vajaan 5 000 asukkaan Pielavedellä. Niin iso, että kotiotteluitakin maaseutupitäjässä pelataan vasta ”iltalypsyn jälkeen”. Nykyään Sampo Volley harjoittelee sekä pelaa osan kotiotteluistaan kolmen vartin ajomatkan päässä Siilinjärvellä. Suurin osa pelaajista asuu Kuopiossa, mutta seuran henkinen koti on edelleen UKK:n synnyinseudulla.

Pielaveden Sampo nousi pääsarjaan keväällä 1998, joten kuluva kausi on sille jo 20:s peräkkäinen. Sampo edennyt mitalipeleihin 12 kertaa – kruununa Suomen mestaruudet 2004, 2005 ja 2009. Kuivaa kautta on jatkunut kuuden vuoden ajan, mutta nyt Sampo on valmis palaamaan takaisin mitalikantaan.

Savolaisten jutuissa jää usein vastuu kuulijalle, mutta Sammon alkukausi (16 voittoa, 3 tappiota) on osoittanut, että puheille löytyy katetta. Valmentaja Jukka Tuovisella on näpeissään ryhmä, josta povataan kevään yllättäjää.

Ilman maajoukkuetähtiä

Sampo Volley koostuu tasaisesta kotimaisesta ryhmästä kahdella virolaispelaajalla vahvistettuna. Joukkueessa ei ole varsinaisia tähtipelaajia. Tämän kauden menestys on perustunut enemmänkin onnistuneeseen harjoituskauteen, vahvaan joukkuehenkeen sekä kurinalaiseen pelitaktiikkaan.

– Olemme saaneet harjoitella tiiviisti yhdessä heinäkuun lopusta saakka. Näin oma pelityyli ja taktiset asiat on saatu jalkautettua kaikille yhtä aikaa. Joukkue oli ajoissa kasassa, eikä ovi käynyt kumpaankaan suuntaan enää syksyllä, Tuovinen kertoo.

Kultakimpale löytyi Virosta

Sampo Volleyn Andrus Raadik on ollut alkukauden ylivoimainen ykköstykki Mestaruusliigassa. Tuovisen huomio kiinnittyi virolaisvasaraan, kun Sampo etsi viime kesänä joukkueeseen Petteri Penttisen rinnalle toista pelintekijää. Passari Martti Keel löytyi Pärnusta, mutta samalla laivalla tuli Suomeen todellinen kultakimpale.

Kolmekymppinen Raadik pelaa nyt ensimmäistä kautta ”ulkomailla” ja on saanut kymmenen Viron vuoden jälkeen uralleen uutta nostetta. Sympaattinen pallontappaja saattaa olla Suomen kiusana elo-syyskuun vaihteen EM-kisoissa Puolassa – pelaavathan Suomi ja Viro samassa Gdanskin alkulohkossa.

Hyökkäyspeli on kaiken A ja O

Jukka Tuovinen tunnetaan rauhallisena taktikkona, joka tekee töitä mielellään yksin. Nykytekniikka on vuosien varrella helpottanut valmentajan työtä. Tuovisen mukaan se on hyvä renki, mutta huono isäntä.

– Itse lajia ei tarvitse keksiä uudelleen. Pelin tempo, kovuus ja fyysisyys ovat vuosien varrella kasvaneet. Mielestäni nykylentopallossa kaiken takana ovat oma vastaanotto sekä tietenkin hyökkäyspelaaminen – se sanelee fiiliksen kentällä. Tämän jälkeen tulevat sitten enemmän taktiset asiat, kuten syöttö ja torjunta-puolustuspelaaminen, Tuovinen näkee.

Sampo-ikonin pelikirjassa joukkue nousee yksilöiden edelle. Ykköstavoitteena on saada joukkue pelaamaan valmentajan haluamalla tavalla. Jokaisen pelaajan jokainen suoritus tukee joukkuetta, ja materiaalista saadaan koko ajan kaikki mahdollinen hyöty irti.

– Olen kunnianhimoinen, kilpailuhenkinen, mutta ennen kaikkea huono häviäjä, Tuovinen kuvailee itseään valmentajana.

Hurja tahti Mestaruusliigassa

Sampo Volley on pelannut vakuuttavan alkukauden. Tilastoissa on vain yksi tahra – vierastappio sarjajumbo Joensuun Liiga-Riennolle. Tähän mennessä ainoan kotitappion joukkue on kärsinyt lokakuun lopussa Kokkolan Tiikereille.

Sarjataulukossa kolmantena oleva savolaisryhmä taistelee tosissaan runkosarjan kärkisijoista. Syksyn perusteella Sampo on valmis haastamaan sarjan ennakkosuosikit Hurrikaani-Loimaan sekä VaLePa Sastamalan. Savolaiset saavat keskittyä nyt pelkästään Mestaruusliigaan ilman Europelien rasituksia.

– Viime kausina meille on tullut vain neljänsiä, viidensiä ja kuudensia sijoja, mutta Sampo on ollut parhaimmillaan juuri pudotuspeleissä. Meiltä ei ole kukaan saanut jatkopaikkaa helpolla, Tuovinen muistuttaa.

”Mestaruus ratkeaa Tampereella VaLePaa vastaan”

Vaikka runkosarjaa on vielä kolmannes jäljellä pudotuspeleistä puhumattakaan, maalailee Tuovinen pienen suostuttelun jälkeen mielessään kevätkauden viimeisen pallon.

– Pelataan Tampereella VaLePaa vastaan Suomen mestaruudesta. Häyrisen ”Eino” (Sammon hakkuri Eetu Häyrinen) lyö viimeisen pallon käsistä katsomoon.

Tämän jälkeen kentällä alkaa hillitön hulabaloo. Tuovinen laskee kaiken nähneen kansionsa vaihtopenkille ja rientää joukkueensa sekaan juhlimaan Sammon historian neljättä Suomen mestaruutta.

Mestaruusliigan lentopalloa voi seurata YLE Areenan, ISTV Extran, Fanseatin, Kepit.TV:n ja VeikkausTV:n välityksellä.

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: Juuso Riponiemi