Markku Alén: Ogier tai Latvala voittaa Jyväskylän MM-rallin

Suomen MM-ralli alkaa torstaina. Kolmena viime vuonna voitot ovat menneet Ranskaan, kun ensin Sebastien Loeb voitti vuosina 2011 ja -12, mitä seurasi viime vuoden Sebastien Ogierin ykköstila.

Marcus Grönholmin menestysvuosien jälkeen suomalaiskuljettajat ovat ajaneet Neste Oil Rallissa vain kaksi voittoa kuuden viime vuoden aikana. Viime viikonloppuna Helsingissä järjestetyssä Helsinki Battlessa esiintyi neljä suomalaista rallilegendaa (Tommi Mäkinen, Juha Kankkunen, Grönholm, Markku Alén), joilta löytyy ansioluettelosta yhteensä huimat 20 Suomen MM-rallin voittoa.

Faneille.com jututti kuusinkertaista voittajaa Markku Alénia tämän vuoden näkymistä.

Mitä odotat tämän vuoden Suomen MM-rallista?

– Mä uskon näin, että Jari-Matti (Latvala) on varmasti enemmän hereillä kuin viime vuonna (Ulosajo erikoiskokeella 2 viime vuonna, toim. huom.). Näin Ogierin ja Jari-Matin testit, ja molempien ajo näytti erittäin hyvältä. Jari-Matin itseluottamus on hyvä, ja sitä hän tarvitsee.

Onko Suomen MM-ralli nimenomaan se ralli, jossa heti alussa pitää mennä täysillä, muuten ei pärjää?

– Ehdottomasti! Torstaista lähtien pitää olla hereillä. Ralli on pitkä, kun ajetaan torstaista sunnuntaihin. Sunnuntaina ajetaan vielä Power Stage, ja sielläkin pitää vielä ”hullutella”. Neljä päivää pitää mennä limitillä, elleivät muut tee virheitä ja saat johdon. Saisi vähän sataa, niin teille tulisi pitoa. Kun helle on ollut näin raju, niin pito on huono.

Onko muilla mahdollisuuksia Ogieria ja Latvalaa vastaan?

– Mä sanon näin, että ei. Jollain pätkällä joku voi haastaa, mutta neljä päivää, hei! Kyllä he takovat menemään sen verran, että jo perjantain jälkeen on jonkinlainen ero muihin, jos kaikki menee niin kuin pitää.

Volkswagenin kuljettajille (Ogier, Latvala, Andreas Mikkelsen) on MM-sarjassa kolmoisjohto. Mitä ajattelet siitä, ja onko hyvä asia, että yksi tiimi on näin ylivoimainen?

– Se kertoo työstä, jota tehdään! Tiimi on saksalainen. Tilanne on samanlainen kuin meidän aikanamme, kun Audi tuli mukaan ja täräytti sellaisen auton, että kaikki me katsoimme sitä suu auki! Ensin naurettiin, mutta vuoden päästä ei enää naurettu. He ovat tehneet kotiläksynsä hienosti kuljettajia myöten. Se on erittäin motivoitunut tiimi, kassa on kunnossa jne. Kaikki tehdään täydellisesti.

Niin, saksalaiset eivät jätä mitään sattuman varaan?

– Ei missään nimessä! Nykyään pitää tehdä 110-prosenttisesti kaikki. Sadalla prosentilla ei voiteta!

Neste Oil Rally Finland starttaa torstaiaamuna klo 08.00 Laajavuoren testierikoiskokeella. Avauspäivän huipentaa klo 20.30 ajettava, paluun tekevä Harjun EK. Ralli päättyy sunnuntaina, EK 26 (Ruuhimäki II, power stage) ajetaan klo 13.08 alkaen.