Moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaiselle Reilu Peli-palkinto

Viime vuonna Suomeen tuli yksi EM-kultamitalisti lisää, kun moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaisen kaulaan pujotettiin kultainen mitali Göteborgin EM-kisoista vuodelta 2006. Kisassa Karjalainen tuli toiseksi, mutta kun kilpailun voittaneen Ivan Tsih’anin dopingnäytteestä löytyi myöhemmissä tutkimuksissa kiellettyjä aineita, nousi töysäläinen lopulta mestariksi.

Mitali pujotettiin miehen kaulaan Helsingin Olympiastadionilla Suomi-Ruotsi-maaottelussa syyskuussa, jossa hän sai kuunnella myös Maamme-laulun voittonsa kunniaksi. Kunnianosoitukset jatkuivat Suomen Urheilugaalassa, kun hän sai Suomen Urheilugaalan erikoispalkinnon Reilu Peli.

– Mä olen tehnyt urheilijana vain ja ainoastaan sen, mitä urheilijan pitääkin tehdä. Kyllä tämä palkinto on kunnianosoitus koko tälle järjestelmälle ja antidopingtyölle. Niille ihmisille, jotka tekevät sitä työtä sen eteen, että me puhtaalla ja reilulla pelillä pelaavat urheilijat, voidaan menestyä ja voittaa mitaleja. Niille tämä palkinto ensisijaisesti kuuluu, totesi tyytyväinen Karjalainen.

Helsingin Olympiastadionilla viime syyskuussa koettu hetki oli mieluinen Karjalaiselle, vaikka se ei ollut aivan sellainen kuin moukarimies olisi mestaruushetkestänsä halunnut. Jälkikäteen saadut mitalit on tietysti aina jälkikäteen saatuja.

– Viime kesänä saadusta mitalista, niin sanotaan näin, että se oli toiseksi hienoin paikka saada se. Se oli upea tilaisuus. Maamme-laulu, kauhean moni yleisurheilija ei ole saanut kultamitalin takia kuunnella Maamme-laulua Olympiastadionilla. Yksistään siitä syystä se oli tosi hieno hetki ja kotiyleisön edessä ja näin, niin kyllä siinä oli kaikki elementit kohdillaan ja tippa linssissä, moukarinheittäjä fiilisteli.

Mieluiten heti kuin jälkikäteen

Siitä huolimatta Karjalainen olisi mieluiten kuullut nuo kaikki siellä EM-kisoissa Göteborgissa vuonna 2006. Vielä on yksi mitali mahdollinen uransa jo lopettaneelle Karjalaiselle, kunhan Vadim Devjatovskin näytteet on saatu tutkittua. Mikäli Devjatovskin näytteet sisältävät kiellettyjä aineita, saa mies vielä MM-pronssimitalin Helsingin 2005 kisoista.

– Olisihan se ollut ainutlaatuinen tilaisuus saada vuonna 2005 täällä kotikisoissa se mitali, mutta tämä oli nyt mun sauma ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Karjalainen harmitteli.

Nyt eletään ensimmäisiä hetkiä, kun mitaleita jaetaan uudelleen jälkikäteen tulleiden dopingkäryjen vuoksi. Urheilu-uransa ilman dopingia selvittänyt Olli-Pekka Karjalainen on ensimmäisiä urheilijoita, jotka ovat mitaleita saaneet. Tämä on miehen mieleen.

– Toivottavasti tämä nyt sitten tulevaisuudessa on sellainen pelote, että saadaan jatkossa oikeille omistajille ne mitalit, Karjalainen toivoi.

Suomen Urheilugaala Yle TV2-kanavalla kello 20:00 alkaen