Novak Djokovic palasi ryminällä Grand Slam -voittajaksi

Serbialainen Novak Djokovic juhli eilen toistamiseen Wimbledonin tennisturnauksen voittoa. Voitto oli 27-vuotiaalle serbille hänen seitsemäs Grand Slam -turnausvoittonsa. Turnauksen ykkössijoitettu Djokovic voitti viisieräisessä finaalissa Sveitsin Roger Federerin eräluvuin 6–7(7), 6–4, 7–6(4), 5–7, 6–4. Finaaliottelu oli todella korkeatasoinen ja erittäin tasainen. Voitto oli Djokovicille äärimmäisen tärkeä hänen itseluottamuksensa kannalta, sillä Djokovic oli voittanut kuudesta viimeisestä pelaamastaan Grand Slam -finaalistaan vain yhden.

Novak Djokovic aloitti ammattilaisuransa vuonna 2003. Ensimmäiset ATP-kiertueen turnauksensa hän pelasi vuonna 2004. Kesällä 2005 hän nousi ATP:n kaksinpelin maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon ja kiertueen päättyessä loppuvuodesta hän oli noussut sijalle 78. Vuosi 2006 oli Djokovicin todellinen läpimurto. Hän voitti kaksi ATP-kiertueen turnausta. Ensin hän vei nimiinsä massakentällä pelattavan Amersfoortin turnauksen Hollannissa ja pari kuukautta myöhemmin Ranskan Metzissä kovalla alustalla pelattavan turnauksen. Grand Slam -turnauksista Djokovic menestyi samana vuonna parhaiten Ranskan avoimissa, missä hän eteni puolivälieriin asti. Kauden päättyessä Djokovic oli noussut maailmanlistalla jo 16:nneksi. Ensimmäiseen Grand Slam -finaaliinsa hän eteni vuonna 2007 Yhdysvaltojen avoimissa. Hän hävisi kuitenkin ottelun Federerille luvuin 6–7(4), 6–7(2), 4–6. Vuonna 2008 Djokovicista tuli ensimmäinen serbialainen Grand Slam -voittaja, kun hän kukisti Australian avointen finaalissa ranskalaisen Jo-Wilfried Tsongan. Samalla päättyi Federerin ja espanjalaisen Rafael Nadalin 12:n peräkkäisen Grand Slam -turnausvoiton sarja. Kaudet 2009 ja 2010 olivat selkeästi tyyntä myrskyn edellä. Djokovic saavutti vuonna 2009 viisi turnausvoittoa ja 2010 vain kaksi. Vuoden 2010 Yhdysvaltojen avointen finaali oli hänen ainoa Grand Slam -finaalinsa kahden vuoden aikana, mutta senkin hän hävisi Nadalille neljässä erässä 4–6, 7–5, 4–6, 2–6.

Myrsky todellakin yltyi ja Djokovic voitti toisen Grand Slam -turnauksensa Australian avoimissa tammikuussa 2011. Hän kaatoi finaalissa Andy Murrayn suoraan kolmessa erässä. Ranskan avoimissa Roger Federer katkaisi välierissä Djokovicin 43:n ottelun voittoputken. Wimbledonissa Djokovic eteni aina finaaliin asti, jossa hän onnistui voittamaan Nadalin. Voittonsa ansiosta hän nousi maailmanlistan ykköseksi ohi Nadalin. Nadal ja Federer olivat pitäneet ykköspaikkaa hallussaan vuodesta 2004 lähtien. Yhdysvaltojen avoimissa Djokovic saavutti jo neljännen Grand Slam -turnausvoittonsa, kun hän kaatoi finaalissa jälleen Nadalin yli neljä tuntia kestäneessä ottelussa. Tammikuussa 2012 Djokovic voitti Australian avoimet jo kolmannen kerran urallaan. Hän pelasi myös samana kautena Ranskan avointen ja Yhdysvaltain avointen finaalissa, mutta hävisi molemmat ottelut. Djokovicin viimeisin voitto Grand Slam -finaalista ennen eilistä Wimbledonin mestaruutta oli tammikuulta 2013, jolloin hän saavutti neljännen Australian avointen turnausvoiton.

27-vuotias serbi on kääntämässä uuden sivun elämässään. Tämän vuoden huhtikuussa Djokovic ilmoitti virallisella Twitter-tilillään, että hän ja hänen pitkäaikainen tyttöystävänsä Jelena Ristic odottavat ensimmäistä lastaan. Djokovic ja Ristic ovat seurustelleet vuodesta 2005 lähtien ja ovat olleet kihloissa syyskuusta 2013 asti. Wimbledonin toinen voitto ja tuleva lapsi herättävät Djokovicissa varmasti lisää intoa myös tenniksen parissa. Nyt serbialaisella on kasassa seitsemän Grand Slam -turnausvoittoa ja lisää on luultavasti tulossa. Kaikista ahnaimmin hän lähtee metsästämään tuota Ranskan avointen mestaruutta, mikä hänen palkintokaapistaan vielä toistaiseksi puuttuu.