Roger Federer – The King of Grass

Wimbledonin tennisturnaus 2014 on edennyt jo välieriin asti. Miesten kaksinpelissä välierissä kohtaavat perjantaina Roger Federer ja Kanadan nuori tennislupaus Milos Raonic, sekä toisessa välieräottelussa turnauksen ykkössijoitettu Novak Djokovic ja bulgarialainen Grigor Dimitrov. Sveitsiläisellä Roger Federerillä on mahdollisuus kasvattaa voitettujen Grand Slam -turnausten ennätystään 18:aan. Lisäksi Federer voi nousta tilastoissa ohi Pete Samprasin voitettujen Wimbledonin tennisturnausten määrässä. Tällä hetkellä Federerillä ja Samprasilla on molemmilla seitsemän voittoa Wimbledonista.

Roger Federer syntyi Baselissa Sveitsissä 8. elokuuta vuonna 1981. Hän oli neljävuotias, kun hänen lapsuuden idolinsa Boris Becker voitti ensimmäistä kertaa Wimbledonin turnauksen. Federer aloitti tennisuransa kahdeksanvuotiaana. Hän oli nuorena todella heikkohermoinen ja rikkoi monta kertaa mailansa epäonnistuessaan otteluissaan. 10-vuotiaana Federer alkoi saada yksityistunteja, kun hänen valmentajansa Adolf Kacovsky huomasi, että nuori Federer on todella lahjakas. Vuonna 1998 viimeisenä juniorivuotetaan Federer voitti Wimbledonin nuorten sarjan ja hän on edelleenkin yksi harvoista pelaajista, jotka ovat voittaneet turnauksen niin junioreissa kuin senioreissakin.

Federer voitti ensimmäisen Grand Slaminsä Wimbledonissa 2003, mutta hänen todellinen läpimurtonsa tapahtui vuotta myöhemmin. Hän voitti vuoden 2004 neljästä Grand Slam -turnauksesta kolme ensimmäisenä pelaajana sitten vuoden 1988 Mats Wilanderin. Federer nousi tenniksen ATP-listan ykköseksi saman vuoden helmikuussa ja piti tuota sijaa hallussaan yli neljä ja puoli vuotta. Se on pisin yhtäjaksoinen saavutus miesten tenniksen historiassa. Marraskuuhun 2012 asti Federer oli ehtinyt olla maailmanlistan ykkönen yhteensä 302 viikkoa, mikä on myös lajin ennätys.

Vuosi 2009 on varmasti ikimuistoinen jokaiselle tennisfanille, ja erityisesti Federerin kannattajiile. Federer eteni tammikuussa Australian avoimissa finaaliin, jossa hän sai vastaansa Espanjan Rafael Nadalin. Manacorin matadorinakin tunnettu Nadal voitti lopulta viisieräisen ottelun. Palkintojenjaossa tappioonsa syvästi pettynyt Federer liikuttui voimakkaasti ja sai erittäin suuret suosionosoitukset australialaisyleisöltä. Samana vuonna Ranskan avoimissa Federer eteni myös finaaliin, jossa hän kohtasi ruotsalaisen Robin Söderlingin. Söderling oli aiemmin turnauksessa kukistanut Nadalin. Söderling on toistaiseksi ainoa pelaaja, joka on pystynyt voittamaan espanjalaisen “massakenttien kuninkaan” Roland Garrosissa. Federer voitti finaalin suoraan kolmessa erässä luvuin 6–1, 7–6, 6–4. Sveitsiläisen ensimmäinen Ranskan avointen voitto oli myös hänen 14. Grand Slam -voittonsa. Hän nousi tilastoissa tasoihin Pete Samprasin kanssa, jolla oli myös 14 Grand Slam -mestaruutta. Finaaliottelua ja sen palkintojenjakoa voidaan varmasti pitää yhtenä urheiluhistorian liikuttavimmista hetkistä. Monet Federerin fanit itkivät vuolaasti, kun heidän suosikkinsakin kyynelehti Sveitsin kansallislaulun aikana. Tennishistoriaa Federer teki Wimbledonissa noin kuukautta myöhemmin kukistaen finaalissa yhdysvaltalaisen Andy Roddickin yli neljä tuntia kestäneessä viisieräisessä kamppailussa. Se merkitsi sitä, että Federer nousi voittojen määrässä Pete Samprasin ohitse 15. Grand Slam -mestaruutensa myötä.

Federer nappasi seuraavana vuonna 16. Grand Slaminsä, voitettuaan 2010 Australian avointen finaalissa skotti Andy Murrayn. 17. ja toistaiseksi viimeisen Grand Slam -voittonsa Federer saavutti Wimbledonissa 2012. Tuolloin finaalissa kaatui jälleen Murray.

Monet pitävät Federeriä kaikkien aikojen parhaana miespuolisena tennispelaajana. Etenkin ruohoalustalla hän on kiistaton kuningas. Wimbledon voittoja miehellä on yhteensä seitsemän ja hän on jaetulla ensimmäisellä sijalla Samprasin kanssa Wimbledonin miesten kaksinpelimestaruuksissa. Muilla ruohoalustoilla pelatuilla kentillä Federer on saavuttanut viisi turnausvoittoa, kun Samprasilla niitä kasassa on kolme. Miehet ovat myös kerran kohdanneet toisensa ja tuolloin vielä nuori 19-vuotias Federer voitti Wimbledonissa pelatussa ottelussa 29-vuotiaan Samprasin eräluvuin 7-6, 5-7, 6-4, 6-7, 7-5. Monet ajattelivat, että Federerin voitto Wimbledonissa 2012 jää hänen viimeiseksi Grand Slam -voitokseen, mutta nyt jos koskaan sveitsiläisellä on loistava mahdollisuus saavuttaa vielä se yksi suuri turnausvoitto, mistä jokainen tennispelaaja unelmoi.