Pesäpallon halli-SM: Karsintalohko A:ssa entisten pelinjohtajien taisto

Viimeisenä miesten puolella halli-SM-karsintapelinsä aloittaa lohko A, jossa pelaavat Kempeleen Kiri, Oulun Lippo, Pattijoen Urheilijat ja Sotkamon Jymy. Lohkon ensimmäinen kamppailu Oulu-Raahe pelataan tulevana sunnuntaina 5.3. klo 12 Oulu-hallissa ja muut pelit pelataan seuraavana viikonloppuna myöskin Oulussa.

Ottelut pelataan seuraavalla aikataululla:

Su 5.3.2017
Oulu-Raahe 12.00

La 11.3.2017
Kempele-Raahe 9.30
Oulu-Kempele 13.30
Sotkamo-Raahe 17.00

Su 12.3.2017
Sotkamo-Kempele 9.30
Oulu-Sotkamo 13.00

A-lohkon joukkueiden ennakkoarviot

Kempeleen Kiri

Viime syksyn putoamiskarsinnat puhtaalla pelillä selvittänyt Kiri lähtee alkavaan kauteen kokeneempana ja pelaajamateriaalinsa puolesta vahvistuneena. Totutteluvaihe uuteen sarjatasoon on ohitse ja seurassa on viimeistään talven aikana kasvettu Superpesiksen vaatimuksiin. Lähtötilanne alkavaan kauteen ja halli-SM:n karsintaturnaukseen on viime vuotista selkeästi helpompi. Joukkueen viime kauden runko pysyi hyvin kasassa ja pelaajistoon ei tullut talven aikana suuria muutoksia.

Tärkein lisä tulevan kauden miehistöön oli lyöjäjokeri Ossi Meriläisen paluu kotikonnuilleen. Suurin muutos joukkueessa tapahtui valmennusosastolla, kun muutaman kauden ykköspelinjohtajan roolia hoitanut Juha-Matti Ranta vaihtui Jarkko Kokkoon. Viime kauden joukkueen selkeimpiä ongelmia olivat runsaat loukkaantumiset. Tämä näkyi erityisesti koppariosastolla jossa miehet vaihtuivat kesän aikana tiuhaan. Nyt Kirillä on asettaa takakentälleen viime talvikauden loukkaantumisen takia koko kesän sivussa ollut Jani Moilanen sekä Sotkamon Jymystä vuokralle tullut Jussi Korhonen. Jymystä joukkueeseen liittyivät myös toinen vuokrapelaaja Antti Kiiskinen sekä Onni Määttä, joka solmi Kirin kanssa kolmen vuoden pelaajasopimuksen.

Joukkueen iskukyky näyttää paperilla hyvältä ja pelaajiston osalta Kiriltä on lupa odottaa tällä kaudella selvästi korkeampaa sijoitusta. Suurin kysymysmerkki hallipeleihin ja kesään lähdettäessä lieneekin uuden pelinjohdon sulautuminen joukkueen viime kaudella luomaan pelityyliin.

Oulun Lippo

Oulun seudun ykkösjoukkueen aseman säilyttämisestä taisteleva Lippo on alkavalla kaudella kovan haasteen edessä. Viime kauden kärkikaksikko Saku Hakkarainen Jere Vikström palattua takaisin Sotkamoon joukkueesta katosi runsaasti juoksuvoimaa. Tätä puutetta pyritään alkavalla kaudella paikkaamaan uusien pelaajahankintojen sijaan omilla lahjakkailla junioreilla. Tehtävä ei ole helppo ja alustavasti voidaankin sanoa joukkueen heikentyneen viime kaudesta selvästi.

Pelaajistosta lähtivät kahden nopeimman juoksijan lisäksi myös varmaa ulkopeliä linjassa esittänyt Joonas Hiirikoski sekä vaihtolyöntispesialistina tunnettu Ilkka Hirvonen, joka vaihtoi roolinsa pelaajasta kakkospelinjohtajaksi. Mikäli pelinjohtaja Markku Hylkilä kykenee löytämään lähtijöiden tilalle pelaajaringistään riittävän laadukkaat korvaajat, tulee Lippo todennäköisesti kesällä kamppailemaan viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Lyöntivoimaa joukkueesta löytyy edelleen Marko Pelkosen ja Korhosen veljesten (Matti ja Antti) myötä. Nuorten pelaajien täytyy kyetä kantamaan vastuuta ja läpimurtoja Superpesis-tasolle on tapahduttava. Suurimmat odotukset uusina vastuunkantajina kohdistuvat vasemmalta puolelta palloa sivaltavien Tapani Pirin ja Jonne Luhtavaaran kohdalle. Erityisesti Pirin rooli tullee kasvamaan paria edelliskautta selvästi suuremmaksi ja tulosta odotetaan tehokkaan ulkopelin lisäksi myös mailan varressa.

Hallipeleissä joukkueen iskukyky on suuri arvoitus. Kuluneen talven harjoituspelit ovat sujuneet vaihtelevasti ja lopullinen kokoonpano hakee ilmeisesti vielä muotoaan. Pelaajilla on kuitenkin hyvä tuntuma halliolosuhteisiin, joten Lipon voidaan odottaa esittävän alkuturnauspeleissä railakasta lyöntipeliä, mikäli etenijät pääsevät kentälle.

Pattijoen Urheilijat

Takavuosien menestysjoukkue on viime vuosina kärsinyt laskusuhdanteesta, eikä sarjasta putoaminenkaan ollut viime kauden päätteeksi kaukana. Joukkue on jo monta vuotta tukeutunut vahvasti kokeneiden Topi Kososen ja Jussi Kemilän hartioille. Muu joukkue ympärillä on vaihtunut vuosien aikana vaihdellut paljon, eikä omista junioreista ole saatu kasvatettua Superpesistasolle riittävää jatkumoa.

Myös tulevan kauden joukkue rakentuu vahvasti kokeneiden pelaajien varaan, sillä erotuksella, että ainakin vielä Kemilän nimi puuttuu sopimuspaperista. Hänen jättämää kokemusvajetta on paikattu takavuosien luottopelaajilla, kun pitkään peliä johtanut Jari Törmänen ja välivuosia pitänyt Timo Vesaluoma tekivät paluun pelaajarinkiin. Heidän lisäkseen joukkue on saanut vahvistusta Joensuusta vuokratusta Teemu Juntusesta sekä viime kaudella Ylivieskaa edustaneesta Markus Lehtiniemestä. Uusien pelaajien kohdalla ei voida puhua mistään tähtihankinnoista, mutta erityisesti takakentältä on nyt mahdollista odottaa viime kausia varmempaa suorittamista.

Pelaajisto on mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta, jonka tärkeimpiä pelaajia ovat edelleen joukkueen sisä- ja ulkopelin moottori Kosonen, sekä viime kaudella hyvillä sisäpelitehoilla pelannut kärkikaksikko Ville Majava-Paavo Pelto. Menestyksen saavuttaminen viikonlopun hallipeleissä sekä kesällä vaatii joukkueelta viime kautta selvästi pitävämpää ulkopeliä. Suurin mielenkiinto pattijokelaisten joukkueessa kohdistuu manageri-pelinjohtaja Harri Tuomikoskeen ja hänen tekemiin ratkaisuihin joukkueen peluutuksessa.

Sotkamon Jymy

Vuosikaudet lähes samalla kokoonpanolla mestaruuksia voittanut Sotkamo loi viime syksyn finaalitappion jälkeen nahkansa uudelleen. Pitkästä aikaa joukkueen pelaajistossa on tapahtunut selkeitä muutoksia. Kultasormi Jani Komulainen päätti uransa viime kauteen ja yksistään tämä muutos tulee vaikuttamaan joukkueeseen paljon. Hänen lisäkseen joukkueesta lähti kaksi kopparia, kun Jussi Korhonen siirtyi vuokralle Kempeleeseen ja Janne Hyvönen keskittyi hoitamaan maatilaansa.

Lähtijöitä paikkaamaan hankittiin sotkamolaisille tuttuja nimiä. Paluun tekivät seuran omat kasvatit Saku Hakkarainen ja Jere Vikström, jotka pukeutuvat muutaman vuoden tauon jälkeen taas Jymyn väreihin. Lisäksi joukkueeseen liittyi talven aikana paremmin ”Doksa” lempinimellä tunnettu Mikko Korhonen, jonka paluu pelikentille tuli ajankohtaiseksi Immo Rautiaisen loukkaannuttua. Viime kauden kirvelevä finaalisarjan häviäminen rakkaalle viholliselle Vimpelille sekä pelaajiston vaihtuminen lisäävät varmasti tulevan kesän mielenkiintoa.

Joukkueen materiaali on edelliskausia laajempi ja kokoonpanoa on mahdollisuus peluuttaa monipuolisemmin. Hakkaraisen ja Vikströmin myötä nopeiden jalkojen määrä kasvoi, mutta Komulaisen lähtö jätti hieman kysymysmerkkejä sisäpeliin ja erityisesti kotiutukseen.

Immon loukkaantumisen takia Jymyn ulkopelistä puuttuu pitkään tärkeä palanen ja lisäksi hänen kotiutuspotentiaalinsa on poissa käytöstä. Ulkopelissä hänen paikkansa kolmospolttajan tulee todennäköisesti ottamaan kovakätinen Niko Korhonen. Sisäpelin osalta monipuolisena pelaajana tunnetun Immon paikkaaminen on haastavampaa. Jymyn joukkueessa on muutamia kysymysmerkkejä alkavalla kaudella, joihin ensimmäisiä vastauksia on tarjolla tulevissa hallipeleissä.

Pelaajamateriaali on edelleen sarjan kärkitasoa ja muutoksista huolimatta joukkueelta on lupa odottaa tehokasta suorittamista heti halli-SM-karsintaotteluista lähtien. Jymy on alkuturnauksen selkeä suosikki ja myös yksi vahvimmista mestariehdokkaista tulevan kesän Superpesiksessä. Hallipeleissä joukkueesta kannattaa seurata erityisesti Hakkaraisen ja Vikströmin sulautumista kokoonpanoon sekä Doksa Korhosen roolia jokaisella pelin osa-alueella.

Veikkaus lohkojärjestyksestä

  1. Sotkamo
  2. Kempele
  3. Raahe
  4. Oulu

Sotkamon joukkue on lohkon joukkueista selkeästi nopein. Heillä on myös mahdollisuus kierrättää kokoonpanossaan olevia etenijöitä niin, ettei yksittäisten pelaajien kuorma kasva viikonlopun aikana liian suureksi. Tämän edun sekä muita joukkueita kovemman rutiinin ansiosta Sotkamo on syytä asettaa lohkon ennakkosuosikiksi.

Kempele on vahvistunut viime kaudesta ja myös heillä on joukkueessaan hyvin juoksunopeutta. Pienemmän vaihtuvuuden ansiosta heidän lähtökohtansa ovat paremmat Raaheen ja Ouluun verrattuna. Tämän vuoksi uskon heidän taistelevan kovasti jopa lohkovoitosta. Raahella ja Oululla on molemmilla mahdollisuus yllättää, mutta heidän kokoonpanoissaan tapahtuneet muutokset ovat sen verran merkittäviä, että uskon heidän jäävän tämän vuoksi lohkon hännille.

Raahe ja Oulu ovat kohdanneet jo aiemmin talvikaudella. Raahe oli silloin vahvempi ja uskon samaan lopputulokseen myös alkuturnauksessa. Oulun mahdollisuudet piilevät heidän kovissa lyöjissään ja mikäli lyönti on kepissä kotihallissa, on heillä kuitenkin mahdollisuus yllättää lohkon muut joukkueet. Raahea ovat vaivanneet talven aikana sairastumiset ja loukkaantumiset joten tämä seikka asettaa pienen kysymysmerkin heidän iskukykynsä kohdalle.

Tämän lohkon erikoisuus on se, että Oulua lukuun ottamatta kaikilla muilla joukkueilla on pelaajaringissään mukana edelliskausien pelinjohtaja. Myös Markku Hylkilä ja Ilkka Hirvonen ovat varmasti tarpeen tullen kykeneviä pelisuorituksiin, joten tässä lohkossa voidaan hyvin vertailla vanhojen pelinjohtajien tasoa pelipuvut päällä.

Kuva: Juha Tamminen / AOP