Ennakko: Muuttunut Tahko sisäpelin voimalla välieriin

Viime kaudella hienosti välieriin tiensä raivannut Hyvinkään Tahko lähtee tulevaan Superpesis -kesään tutuin sävelin – juoksuja lyödään ja päästetään iso määrä. Sami Sirviön johtamasta hyvinkääläislaumasta löytyy muutama todellinen superpelaaja ja näiden takaa on kasvatettu pitkäjänteisesti omia lahjakkaita junioreita, jotka saavat jälleen enemmän vastuuta.

Muutokset

Loistavan kauden pelannut Kimmo Carlson siirtyi takaisin kasvattajaseuraansa Jyväskylän Kiriin ja se kirpaisee joukkuetta niin ulko- kuin sisäpelissäkin. Tuittupää Pasi Kokkonen siirtyi kauden kynnyksellä Kouvolaan ja hänen lähtönsä saattaa näkyä jopa positiivisesti, varsinkin joukkuehengessä. Lisäksi kokenut Riku Rantanen siirtyi syrjään joukkueesta. Lähtijälistalla oli vielä myöhemmällä iällä pesäpallon pariin saapunut entinen yleisurheilija Teemu Vuoristo, joka siirtyi alasarjoihin keskittyäkseen hammaslääkäriopintoihinsa Turun ylipistossa. Myös Petri Kulmala vaihtoi maisemaa ja matkasi Kankaanpään Mailaan.

Tulopuolella joukkue vahvisti entisestään vahvuuksiaan eli kovaa lyöjäosastoaan, kun viime kaudella 55 juoksua runkosarjassa paukuttanut Marko Pelkonen saapui Hyvinkäälle Raahesta. Muut lähtijät korvataan antamalla entistä enemmän vastuuta omille junnuille. 19-vuotias Valentin Ikonen lähtenee kauteen numerot kolme hihassaan.

Sisäpeli

Viime kaudella joukkue iski runkosarjassa neljänneksi eniten juoksuja (248), ja Tahko on kuulunutkin pitkään sarjan juoksurikkaimpiin joukkueisiin. Viime kauden alussa Sirviö yritti ajaa väkisin uudenlaista, ulkopelin kautta lähtevää ajattelua Hyvinkäälle, eikä peli ottanut sujuakseen. Ensimmäiset viisi ottelua tuottivat neljä pistettä ja kymmenen ottelun jälkeen pistesaldo näytti kymmentä. Toukokuun lopussa pohdimme jo mahdollisia muutoksia pelinjohtoon, kun sekä Juha Korhonen että ”Purro” Kokkonen availivat sanaista arkkuaan sekä toisilleen, muille pelaajille että valmennukselle.

Vaihdosten sijaan Tahko päätyi lopulta palaamaan vanhaan totuttuun hawaii-pesikseeen ja tulosta alkoi tulla. Paluu iloiseen lyöntipeliin palkittiin kauden lopuksi välieräpaikalla. Vimpeli oli kuitenkin liian kova, ja pronssikin karkasi Joensuun oltua parempi.

Avara Pihkalan kenttä takaa läpilyönneille niiden ansaitseman palkinnon, ja Tahko jatkanee totutulla taktiikalla, jossa lyöntejä viljellään paljon rajoille ja luukkuihin, niin merkistä kuin vapaillakin.

Tälle kaudelle juoksujen saldo tuskin tulee ainakaan laskemaan, sillä Pelkosen tulon myötä sisäpeliä on vahvistettu. Pihakalassa mennään edelleen tutuin vahvuuksien kautta: palloa lyödään kovaa.

Joukkueen kärki on laadukas. Itä-Lännessäkin esiintynyt Lauri Vierimaa pelasi viime kesänä rikkonaisen kauden loukkaantumisten takia, mutta nyt mies on jälleen kovassa tikissä ja kipittää Tahkon kärkietenijänä vakuuttavasti. Miestä vie eteenpäin hurjassa iskussa viime pudotuspeleissä ollut joukkueen tuore kapteeni Juha Puhtimäki. Putte on kehittänyt entisestään sisäpeliään ja miehen läpilyöntiuhka vaihtotilanteissa on todellinen. Lisäksi hänellä voidaan hyvin viedä edelleen kahta pesänväliä, niin kuin viime kauden pudotuspeleissä oli tapana.

Numeron kolme hihaansa nappaa läpimurtoaan Superpesikseen tekevä vasurilta sivaltava Ikonen. Mielenkiintoista nähdä miten tämä junnutähti pärjää isojen miesten peleissä vaativassa roolissa. Jos ykköskärki toimii toivotulla tavalla, tulee lyöjätykit Korhonen ja Pelkonen paukuttelemaan hirveitä juoksumääriä tulevalla kaudella. Näiltä miehiltä odotetaan todella paljon, jottei Timo Rantatorikan tarvitse tulla jälleen lyöjäjokeriksi. Varsinaista lyöjäjokeria joukkueella ei ainakaan vielä ole. Rantatorikka nähtiin jo hallissa tukemassa joukkuetta numerolappu hihassa, joten tarvittaessa kyljet ovat lämpiminä.

Häntäpään kaverit saavat keskittyä tulevalla kaudella pienempään rooliin, ainakin mitä pidemmäksi kausi etenee. Teemu Nikkasen pääsi kokeilemaan isoa vastuuta viime kesänä, mutta tulosta ei tullut joten tänä vuonna mies saa tyytyä pienempään rooliin, todennäköisesti numeroon seitsemän.

Ulkopeli

Tahkon kannalta on jälleen toivottava, että sisäpeli hakkaa juoksuja pelistä toiseen, koska ulkopeli tulee päästämään juoksuja vanhaan malliin. Toisaalta tähän vaikuttaa osaltaan myös Hyvinkään avara kotikenttä, joka tarjoaa tilaa läpilyönneille paremmin kuin muut stadionit Superissa. Joka tapauksessa Tahko pelaa kenties koko sarjan viihdyttävintä pesistä, koska mitään puolustustaistelua sen otteluissa ei tulla näkemän.

Tahkon isoimpia kysymysmerkkejä on Pupen vire lautasen äärellä. Kuva: Jukka Rasimus/AOP

Tahkon isoimpia kysymysmerkkejä on Pupen vire lautasen äärellä. Kuva: Jukka Rasimus/AOP

Puhtimäki jatkaa lukkarointia, vaikka viime vuosina lautaskammo on haitannut miehen syöttötyöskentelyä, ja mies nähtiin viime kaudella mm. kopparin tontilla. Viime kaudella hyvin 1-vahtina häärännyt Iiro Kuosa on pätevä ukko Vierimaan kanssa etukentällä. Linjassa Riku Hokkanen on kasvanut hyväksi linjamieheksi.

Tahkon kannalta iso huolenaihe on takakentällä. Todennäköisesti parivaljakko Nikkanen-Ville Harju miehittävät kopparin tontit ja tämä kohde tulee olemaan vastustajien jatkuvan pommituksen kohteena.

Sijoitus

Joukkue taistelee edelleen välieräpaikasta. Muut päävastustajat ovat hieman heikentyneet, joten näen, että Tahkolla on oivat mahdollisuudet taistella jälleen pronssipeliin pääsystä. Sotkamo, Vimpeli ja Joensuu ovat kuitenkin kaukana.

Nuoret miehet saivat todella tärkeää kokemusta viime kauden pudotuspeleistä, ja jos kokeneet pelaajat pitävät tasonsa ilman loukkaantumisia, nähdään kesän Itä-Länsi -paikkakunnalla välieräpelejä myös tänä vuonna.

Loppumietelmä

Purron poislähtö Tahkosta on seuralle iso voitto. Sisäiset ristiriidat on haudattu ja Tahko pääsee keskittymään olennaiseen, pelaamiseen. Kaiken kaikkiaan miespesäpallon tulevaisuus Pihkalassa näyttää erittäin valoisalta.

Todennäköinen kokoonpano

1. Lauri Vierimaa S

2. Juha Puhtimäki L

3. Valentin Ikonen 3v

4. Juha Korhonen 2v

5. Marko Pelkonen 3p

6. Riku Hokkanen 2p

7. Teemu Nikkanen 3k

8. Ville Harju 2k

9. Iiro Kuosa 1v

10. Timo Rantatorikka (kyllä, viimeistään kesäkuussa)

11. Valtteri Virtanen

12. Joni Salo/Waltteri Hämäläinen

Kolme väitettä Hyvinkään kaudesta 2015

1. Joukkue etenee välieriin

2. Joukkue päästää runkosarjassa yli 220 juoksua

3. Ikonen lyö yli 120 kärkkäriä

Hyvinkään Tahkon otteita voi tarkastella Pihkalassa tiistaina 5.5. klo 17.30 alkaen. Vastassa on Kouvolan Pallonlyöjät. 

Kuvat: Jukka Rasimus/AOP