Itä-Länsi ennakko – Perjantaina viikonlopun viihdyttävin ottelu

Seinäjoen Itä-Länsi viikonloppu käynnistyy perjantaina koko viikonlopun viihdyttävimmällä ottelulla, kun A-poikien arvo-ottelu käynnistää pesisväen omat festarit. Käymme läpi kaikki junnujen Itä-Länsi niput.

A-poikien ottelussa hurja määrä taitoa

A-poikien peräti jo 57. ottelu avaa Itä-Länsi viikonlopun, kun joukkueet kohtaavat Seinäjoen Ilkka Areenalla perjantaina klo 18.00. A-poikien joukkueet ovat kasattu pääasiassa miesten Superpesiksessä pelaavista pelaajista. Vikström, Hurskainen, Määttä, Rytkönen, Tuikka, Ikonen, Anttila, Korhonen, Lassila yms. Kovia nimiä jo miesten puolella. Vimpelin Severi Lassilalle perjantain ottelu on jo neljäs A-poikien arvo-ottelu. Idän puolella Imatran Ville Lantiainen pelaa toisena pelaajana koskaan toisen Itä-Lännen yhden kauden aikana, kun Lantiainen edusti Itää jo Ykköspesiksen Itä-Lännessä pari viikkoa sitten Haminassa. Ensimmäisenä kahden Itä-Lännen pelaajana yhden kauden aikana tulee mieleen Lassila, joka pelasi vuonna 2011 sekä B-että A-poikien arvo-ottelussa. Tämä tosin johtui Lännen A-poikien viime hetken loukkaantumisista ja kun paikkaajaa ei enää ehditty kutsua paikalle, otettiin Lassila varamiehenä B-poikien joukkueesta kentälle. Idän yksi tähtipelaajista Kirin Ville Kotro ei pysty osallistumaan arvo-otteluun ja hänet korvaa Imatran Juuso Lattu, joka pelasi jo tällä kaudella Lantiaisen ohella Ykköspesiksen Itä-Lännessä.

A-poikien ottelu on ollut joka vuosi todella viihdyttävää pesäpalloa, jossa pelaajat uskaltavat käyttää rohkeasti uusia näyttäviä lyöntejään. Suosittelen kaikille, että paikan päälle kannattaa saapua jo perjantaina.

Saimme käsiimme Sotkamon Superpesisjoukkueen kakkospelinjohtajana ja A-poikien ykköspelinjohtajana toimivan Tuomas Nissisen, joka toimii A-poikien ottelussa Idän pelinjohtajana. Nissinen pelasi vielä kaksi vuotta sitten Kuopiossa Ykköspesistä, mutta yksi puhelu muutti nuoren miehen pesäpallouran.

– Pelaajana en olisi päässyt sille tasolle, mille tavoittelin. Sotkamosta soitettiin kauden 2012 jälkeen enkä epäröinyt tarttua haasteeseen.

Nuori pelinjohtaja on osoittanut kyntensä nopeasti. Tällä kaudella päävastuun Sotkamon A-pojissa kantanut Nissinen on johdattanut Jymyn runkosarjan piikkipaikalle. Hän kantaa ison vastuun myös Sotkamon Superpesisjoukkueessa kakkospelinjohtajan tontilla. Kauden aikana moni Sotkamon kokenut pelaaja on jakanut kiitosta Nissisen työskentelystä Jymyn menestyksen taustalla. Mitkä ovat Nissisen vahvuudet pelinjohtajana?

– Pelinjohtajalla on mielestäni kaksi avainroolia. Valmistaa joukkue otteluun ja reagoida ottelun sisällä erinäisiin tapahtumiin. Itse koen, että pystyn hallitsemaan kummatkin näistä osa-alueista.

Viisaita sanoja nuorelta pelinjohtajalta. Nissinen ei ainakaan vielä jännitä ensimmäistä arvo-otteluaan ja lupaa antaa pelaajille enemmän vapauksia kuin normaaleissa runkosarjapeleissä.

– Ei tässä ole vielä kerennyt jännittämään. Pelitahti runkosarjassa on ollut sen verran kova, että kaikki focus on ollut Sotkamon Superpesisjoukkueen toiminnassa. Itä-Länttä mietitään torstaina ja perjantaiaamuna. Peliä ei voi ennustaa, mutta kyllä nämä pelit ovat sellaisia joissa pelurit pelaa ja pelinjohtaja antaa vaan tietyn ”pelikonspetin”. Pelurit ovat pelureita ja nämä pelit ovat juuri näitä, joissa saa tyylitellä ja kokeilla uusia juttuja.

Nissinen lupaa viihdyttävää peliä ja nostaa molemmista joukkueista yhdet pelaajat joita kannattaa seurata perjantain ottelussa.

– Itä: Joni Rytkönen – on esittänyt jo superissa mailataituruutta, enkä epäile hetkeäkään etteikö sitä nähtäisi myös Seinäjoella.

– Länsi: Valentin Ikonen – Hyvinkään Tahko. Peluri monessa mielessä.

Nissinen toivottaa kaikki tervetulleiksi Seinäjoen pesisfestareille.

– Pesäpalloliikkeen hieno vuosittainen tapahtuma, jolloin nähdään sellaisia suorituksia mitä normaalissa pesispelissä ei näe.

Sotkamon A-poikien pelinjohtaja Tuomas Nissinen saa arvo-ottelu tulikasteensa Seinäjoella. Kuva: SuperJymy Oy

Sotkamon A-poikien pelinjohtaja Tuomas Nissinen saa arvo-ottelu tulikasteensa Seinäjoella. Kuva: SuperJymy Oy

B-tytöissä nähdään myös paljon Superin kokemusta

Tyttöjen 38. Itä-Länsi pelataan lauantaiaamuna klo 11.00. Länsi on hallinnut viime vuoden tyttöjen arvo-ottelua, kun Idän viimeinen voitto on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2009. Idän onneksi naisten Superpesiksen lyöjätilastoa johtava B-tyttöikäinen Janette Lepistö valittiin oikeutetusti naisten Lännen joukkueeseen, joten Lepistö ei rokota Idän ulkokenttää Seinäjoella. Lännen lyöjäjokerin tonttia tulee hoitamaan B-tyttöjen runkosarjan lyöjätilaston voittanut Porin Juulia Salonen, joka löi yhdeksään peliin mukavat 56 juoksua. Toinen Lännen valttikortti on Lapuan kivikovaan kokoonpanoon tiensä loppukaudesta raivannut ja B-tyttöjen runkosarjan kärkilyöntiykkönen Riina Kerola. Kerola vastaa todennäköisesti ykkösvaihtaan tehtävistä yhdessä Kempeleen Henna Jukan kanssa.

Itä tulee olemaan ottelussa jälleen haastajan asemassa. Suurimapana tähtenä Idällä tuikkii Vuokatin Superin porukassa hyvän alkukauden pelannut Petra Hussa, jolla on ottelussa päävastuu Idän pelinrakentelusta. Toinen mielenkiintoinen nimi on Jyväskylän Pesiksen Vilma Mäkelä. Ulkokentällä polttolinjassa pelaavalla Mäkelällä on erittäin hyvä heittokäsi ja sisäpelissä vasurilta sivaltava Mäkelä pystyy toimimaan vaihto- tai kotiutustehtävissä.

B-pojista Lännellä hurja nippu

B-poikien 38. Itä-Länsi pelataan sunnuntaina klo 11.00. Länsi lähtee B-poikien otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, kun joukkueesta löytyy monta miesten Superin pelaajaa. Kankaanpää on hallinnut B-pojissa omaa lohkoaan mielin määrin ja Länneltä löytyy peräti viisi KaMan pelaajaa, joilla kaikilla on Superin kokemusta tältä kaudelta. Kankaanpään miesten joukkueessa loistavasti pelanneet Liljan veljekset ja Alajärvellä miesten kokoonpanoon murtautunut isokokoinen Chakke Katajamäki ovat Lännen suurimmat tähdet. Unohtaa ei voi myöskään Kankaanpään miesten lukkarina mukiin menevästi pelannutta Ville-Veikko Ollia.

Kankaanpään miesten lukkarina pelannut Ville-Veikko Olli hallitsee lautasta B-poikien Itä-Lännessä. Kuva: Juha Levonen

Kankaanpään miesten lukkarina pelannut Ville-Veikko Olli hallitsee lautasta B-poikien Itä-Lännessä. Kuva: Juha Levonen

Idän pelinjohdosta vastaa kaksi todellista pesäpallon väriläiskää Jyväskylän pieni suuri mies Henrik Tawast ja Joensuun moottoriturpa Mikko Pirhonen. Idän joukkue koostuu pitkälti B-poikien toisen suvereenin joukkueen Kouvolan Pallonlyöjien pelaajista, kun neljä pelaajaa Koplasta saivat kutsun arvo-otteluun. Joukkueen pelaajat koostuvat pitkälti A-junnuissa, Suomisarjassa ja Ykköspesiksessä pelaavista sotureista. Siilinjärven Pesistä edustava Eino Puustinen on pelannut hienosti miesten Ykköspesiksessä, kun joukkueen kakkoskärjessä työskennellyt Puustinen on kerännyt miesten sarjassa 15 ottelussa jo 55 kärkilyöntiä, joten häneltä voidaan odottaa hyviä otteita myös Seinäjoella. Lyöjäpuolelta voidaan nostaa esiin Jyväskylän Kirin Atte Brandt. Isokokoinen Brandt pelasi tällä kaudella jo ensimmäiset miesten Superin pelinsä ja löi heti ensimmäisessä Superin ottelussaan kaksi juoksua. Pääasiassa A-pojissa ja miesten Suomisarjassa pelannut Brandt voi ratkaista ottelun Idälle kovilla lyönneillään.

Junnujen pelit Seinäjoella Ilkka Areenalla:

A-pojat pe klo 18.00

B-tytöt la klo 11.00

B-pojat su klo 11.00

Kuvat: SuperJymy Oy & Juha Levonen

Edit 16.7. klo 21.40: Lattu korvaa Kotron A-poikien Itä-Lännessä.