Ennakko: Koskenkorvan yllä paljon synkkiä pilviä – nuoren Hakomäen harteilla paljon vastuuta

Viime kaudella vain pisteen päähän pudotuspelien kotiedusta jäänyt Koskenkorvan Urheilijat lähtee tulevaan Superpesis-kauteen haastavista asetelmista. Viime kaudella loistavan kauden lautasen ääressä pelannut Henri Itävalo joutuu koko kaudeksi sivuun polven loukkaantumisen takia ja näin ollen tämä tulee laskemaan koskenkorvalaisten osakkeita rajusti. Lisäksi kokenut Mikko Haukkala siirtyi takaisin Vimpeliin, joten yhtä ruusuista kautta ei tulevalle kesälle voida Koskenkorvalle povata.

Muutokset

Suurimmat muutokset tulikin jo mainittua edellä. Ainoa tulija on Alajärveltä saapunut kokenut 1-vahti Jouni Oja-Lipasti. Lisäksi Juho Toivola saapui Kouvolasta paikkaamaan Haukkalan jättämää aukkoa takakentällä, mutta hänenkin kausi meni pipariksi jo aikaisessa vaiheessa loukkaantumisen takia. Lisäksi vähemmälle roolille jäänyt Roni Vartama siirtyi Kankaanpäähän. Muut tulijat ovat nuoriso-osastoa.

Sisäpeli

Joukkue pääsee lähtemään kauteen lähes samalla kärjellä kuin viime kaudella. Ryminällä itsensä huipulle lyönyt Jouni Koskela jatkaa keulassa, mikäli paikat antavat myöden. Loistavasta valmennuksesta kertoo se, että taitavat numerolla 2 pelaava Juuso Myllyniemi ja numerolla 3 lyövä Antti Pukkinen pelasivat Koskelan tapaan viime kauden aivan nappiin, vaikka epäilykset näitä herroja kohtaan oli kovat. Haukkalan paikan numerolla 4 ottaa todennäköisesti kokenut joukkueen kapteeni Mikko Kytömäki, joka ei ole mailan varressa mikään taikuri.

Peräpää joukkueella on todella kapea, ainoastaan Tuomas Tuohisaari omaa hyvät jalat, mutta häntä ei ole kukaan saattelemassa eteenpäin. Näin ollen jokerikaksiko Jere Dahlströmillä ja Mikko Mahlamäellä, on edelleen suuri vastuu kahden juoksun tekemisestä per vuoro. Mahlamäki yllätti viime kesänä kaikki lyömällä peräti 52 juoksua runkosarjassa sijoittumalla lyöjätilaston yhdeksänneksi.

Voi olla myös mahdollista, että Kossu pelaisi hieman pidennetyllä kärjellä, jossa Tuohisaari tuotaisiin numerolle kaksi ja muut siirtyisivät tästä pykälän verran eteenpäin. Nähtäväksi jää.

Kossun kärjen on rakenneltava palottomia ajolähtöjä tai maksimissaan yhden palon ajolähtöjä lyöjäjokereille, jotta joukkueella on todelliset mahdollisuudet taistella kolmen pisteen voitoista. Ulkopeli tulee todennäköisesti vuotamaan ikävästi.

Ulkopeli

Jouni Koskela nousi viime kaudella ryminällä pesiskansan tietoisuuteen. Kuva: Juha Tamminen/AOP

Jouni Koskela nousi viime kaudella ryminällä pesiskansan tietoisuuteen. Kuva: Juha Tamminen/AOP

Jo useampaan otteeseen mainitut loukkaantumiset syövät todella paljon koskenkorvalaisten ulkopeliä. Itävalon lukkarina korvaa nuori ja kokematon Vähäkyröstä Kossuun siirtynyt Juho Hakomäki. Ei lyödä pojalle liikaa paineita, mutta viime kaudella mm. B-junnujen SM-sarjassa syöttänyt Hakomäki tuskin on vielä valmis tälle tasolle. Etukentällä Koskela ja Oja-Lipasti saavat uurastaa täyden päivätyön, mikäli paloja aiotaan pienistä vaihtolyönneistä tehdä.

Toivolan ja Haukkalan saappaita takana täyttää viime kaudella linjassa pelannut, kysymysmerkkejä herättävä Kytömäki – ei tämäkään ole täysin optimaalisin tilanne. Toisen kopparin Pukkisen käsi ei riitä takakentältä polttamaan nopeita etenijöitä ja nähtäväksi jää miten Kytömäen käsi käy.

Vahvuudet Koskenkorvalla löytyvät linjasta. Jo viime kaudella Tuomas Tuohisaari ja Toni Marjamäki yllättivät monet kypsällä ja liikkuvalla pelitavallaan, ja kaksikko olikin Kossun ulkopelin sielu.

Sen verran pahasti Itävalon ja Toivolan loukkaantumiset tulevat näkymään Kossun ulkopelissä, että sitä vastaan tullaan todennäköisesti lyömään hyvä määrä juoksuja. Tosin, pelinjohtaja Tomi Niskanen tekee valtavan määrän etukäteistyötä vastustajien skouttaamiseen, joten se antaa jonkin verran tasoitusta ilmajokelaisille.

Sijoitus

Viime kaudella pelinjohtaja Niskanen otti joukkueesta kaiken irti – nyt haaste on entistä kovempi. Silti se tulee edelleen taistelemaan paikasta pudotuspeleissä, koska myös päävastustajat ovat heikentyneet. Paljon ratkaisee miten kokemattomalla porukalla kausi lähtee liikkeelle. Jos tappioita alkaa kertyä aikaisessa vaiheessa, voi se nakertaa ikävästi joukkueen itseluottamusta, ja näin ollen pudotuspelit voivat jäädä haaveeksi.

Lopullista tuomiota en vielä anna, mutta sijoitus tulee olemaan välillä 7-11. Katsotaan.

Loppumietelmä

Ilmajoki on perinteisesti paha paikka vieraille. Antin monttu, Dalla ja 2-puolen äänekkäät katsojat kantavat Niskasen porukkaa tänä kesänä kotikentällä. Mutta miten Koskenkorva onnistuu vieraissa? Se määrittelee hyvin pitkälle kauden kohtalon.

Koskenkorvalle nostamme hattua nuorten pelaajien sisäänajosta. Osittain tämä johtuu pakosta, mutta väliäkö sillä. Panostus nuoriin pelaajiin kantaa hedelmää tulevaisuudessa, kunhan maltetaan olla kärsivällisiä. Emmekä olisi kovin yllättyneitä, jos Kossu raivaisi tiensä jälleen pudotuspeleihin. Matka kuitenkin katkeaa viimeistään puolivälierissä.

Todennäköinen kokoonpano

1. Jouni Koskela S

2. Juuso Myllyniemi 2p

3. Antti Pukkinen 2k

4. Mikko Kytömäki 3k

5. Tuomas Tuohisaari 3p

6. Janne Leppälä 2v/3v

7. Jouni Mäki 3v/2v

8. Jouni Oja-Lipasti 1v

9. Juho Hakomäki L

10. Jere Dahlström

11. Mikko Mahlamäki

12. Toni Marjamäki

Kolme väitettä Koskenkorvan kaudesta 2015

1. Joukkueen runkosarjan juoksuero jää pakkaselle (viime kaudella +35)

2. Jouni Koskela valitaan Itä-Länteen

3. Tuomas Tuohisaari tuo yli 30 juoksua

Kuvat: Juha Tamminen/AOP

Päivitetty 7.5. klo 22.35: Mikko Kytömäki on pelannut suurimman osan Superpesis-urastaan kopparina, ei linjassa, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti väitettiin.