Kaikki ratkeaa lauantaina

Miesten Superpesiskausi on edennyt ratkaisevaan pisteeseen. Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy ratkaisevat keskinäisen paremmuutensa lauantaina Vimpelin Saarikentällä kello 16 alkavassa viidennessä finaaliottelussa.

Lähtökohdat

Finaalien draamankaari ei juuri voisi olla hienompi. Ensimmäisessä finaalissa Vimpeli rikkoi kolmen vuoden mittaisen pudotuspelien tappioputkensa avausottelussa Sotkamoa vastaan Mikko Rantalahden ja Mikko Kanalan hienon lyöntivireen johdolla Saarikentällä jaksoin 2-0 (3-1, 10-6). Toisessa finaalissa asetelmat kääntyivät päälaelleen ja Jymy oli selkeästi parempi lukemin 2-0 (4-1, 6-3). Tuo ottelu muistetaan ennen kaikkea kiihkeästä tunnelmastaan ja Jani Komulaisen suusta karanneesta verbaalisesta sammakosta.

Sotkamo kävi ryöstöretkellä Vimpelissä viime lauantaina ottelussa, joka näytti jo ratkaisseen mestaruuden. Jymyn 2-0 (6-4, 6-2) –voittoon päättyneessä ottelussa Jymy käänsi toisen jakson viimeisessä vuoroparissa ottelun itselleen iskemällä tylyt kuusi juoksua taululle.

Neljännessä finaalissa Vimpeli näpäytti kaikkia epäilijöitään. Hävittyään avausjakson 4-0 ja pelattuaan ensimmäiset kuusi sisävuoroa todella aneemisesti, Veto rakensi palottoman ajon Henri Puputille, joka täräytti pallon takarajalta maisemaan. Tästäkään tilanteesta ei draamaa puuttunut, sillä sotkamolainen pallopoika pysäytti läpilyönnin, mitä ottelun tuomaristo ei aluksi huomannut. Lopulta vasta vuoronvaihdon yhteydessä päätuomari Peter Laitio osoitti pelisilmänsä ja tarkisti tilanteen videon avulla. Tilanne palautettiin ja ensin tuomitun kahden juoksun ja palon sijaan Puputti palkittiin kunnarilla ja kolmella tavallisella juoksulla. Tästä Sotkamo ei enää toipunut, ja Vimpeli käytti momentuminsa hyödykseen voittamalla ottelun supervuoroparin jälkeen 2-1 (0-4, 5-1, 1-0).

Vimpeli osoitti sunnuntaina Hiukassa venymiskykynsä kovassa paikassa Sotkamon epäonnistuttua katkaisemaan Vedon selkärangan toisen jakson alussa. Pallopoika ei ottelua ratkaissut, sen ratkaisi Jymyn voittavien sisäpelisuoritusten puute toisella jaksolla.

Toisen jakson toisella tasoittavalla Jymyn kärki rakensi palottoman ajon Toni Kohoselle. Pidän tuota lyöntivuoroa toisen finaalin käännekohtana. Viimeisellä lyönnillä Niilo Piiponniemi irtosi Heimosen nykyyn, ja heti perään Kohonen löi koukun kopiksi Janne Heimoselle. Loistava hyökkäyspaikka kääntyi kahdeksi paloksi ja Veto pääsi Heimosen johdolla henkisesti peliin mukaan. Seuraavassa vuorossa Puputti ratkaisi toisen jakson.

Sotkamolla ei ollut sunnuntaina tarpeeksi kovuutta ratkaista ottelua kotiyleisönsä edessä.

Tekeekö Sotkamo historiaa?

Mitä menneistä otteluista voidaan ottaa opiksi? Mielestäni sen, ettei menneillä ole nyt mitään merkitystä. Pelaajat ovat kovimman mahdollisimman paikan edessä. Yksi ottelu määrittää sen, muodostuuko kaudesta onnistunut vai painetaanko leuat rintaan pettymyksen johdosta.

Kaikki ratkeaa siihen, kumpi joukkue uskaltaa pelata lauantaina voittavaa pesäpalloa. Ennen viime sunnuntain toista jaksoa ja supervuoroa olisin liputtanut vain ja ainoastaan Sotkamon kovuutta. Jymyn aneemisuus ottelun ratkaisuhetkillä kuitenkin jätti häilyvän epäilyksen mieleeni: onko nyt Vimpelin aika?

Sotkamolla on mahdollisuus tehdä miespesäpalloilun historiaa voittamalla viides peräkkäinen mestaruus. Vimpelillä on mahdollisuus kaataa hallitseva mestari valtaistuimeltaan ja juhlia mestaruutta neljän vuoden tauon jälkeen.

Tilastoilla ei ole tässä vaiheessa enää mitään merkitystä. Lauantai on kovien pelaajien juhlaa, ja se kumman joukkueen pelaajat osaavat nauttia tiukasta paikasta enemmän, tulee ottelun voittamaan.

Nelonen Pro 1 ja Ruutu-palvelu näyttävät ratkaisevan finaalin suorana kello 15.45 alkaen.

Kuva: Juha Tamminen/AOP