Palaako Kirittäret finaaleihin Kempeleen kustannuksella?

Vuonna 2001 alkanut Kirittärien finaaliputki päättyi viime syksynä, kun rajun nuorennusleikkauksen kokenut keskisuomalaisryhmä jäi välierissä Pesäkarhujen jalkoihin. Kempeleen taival kaudella 2014 päättyi puolestaan jo puolivälieriin Lappeenrantaa vastaan ja pohjoisen kasvatit lähtevätkin näihin karkeloihin nyt vuoden kokeneempana.

Täsmäcomeback tiivisti ulkopelin

Johanna Vikmanin paluu Kirittärien kokoonpanoon tiivisti etenkin joukkueen etukenttää merkittävästi. Yhdessä lukkari Noora Patrikaisen ja ykkösvahti Kira Anderssonin kanssa häärivä Manni teki Manselle puolivälierissä etenkin ykköstilanteen purkamisesta täyttä myrkkyä. Konkarin pystäri tuo myös mukavan lisän Tiina Tolosen kumurajohtoiseen kotiutuspeliin. Kun lyöjätykkien edessä kirmaavat nopsajalkaiset Mira Kolehmainen, Virpi Hukka ja Laura Nuutinen, tulee Kirittäret onnistumaan juoksujen teossa tasaiseen tahtiin pitkällä kärjellään.

Loukkaantumisosastolta takaisin saatu Marjukka Urpelainen nautti varmasti viikon huilista ja tuo arvokasta kokemusta syksyn peleistä muuten kohtuullisen nuoreen jyväskyläläisryhmään. Täksi kaudeksi Jyväskylään siirtynyt Emma Nieminen pelaa polttolinjassa suurta tonttia ja vastaa myös sisäpelitehoista osaltaan.

Kokon komennossa tiukkoihin voittoihin

Mies Kempeleen viuhkan varressa, Jarkko Kokko, ei esittelyjä kaipaa. Meriitit omalta peliuralta Pattijoen ja Sotkamon riveissä hakevat vertaistaan. Kokko onkin tuonut voittamisen kulttuuria mukanaan Kempeleen naisiin ja tulosta on tullut. Keki nappasi runkosarjassa peräti 13 ottelusta kahden pisteen voiton eli tarvittava venyminen tiukoissa paikoissa on iskostunut joukkueen takaraivoihin. Puolivälierävastus Viinijärven Urheilijat omasi kotiedun, mutta Kempele puristi kolme marginaalivoittoa ”paikallisvastustajastaan” lukkari Eveliina Kestin johdolla, joka kunnostautui sarjassa etenkin lyöntipuolella ratkaisten kaksi ensimmäistä ottelua supervuoroparissa.

Kempeleen ryhmä on kaikin puolin varsin tasainen. Joukkueesta kukaan ei tuiki esille turhan kirkkaasti, josta on myös hyötyä pudotuspeleissä. Kun Keki ei ole yhden lyöjän varassa sisäpelissä, tekee se puolustamisesta vastustajalle paljon vaikeampaa. Hyviä lyöjiä riittää kosolti, mutta vastaavasti parhaat jalat ovat pitkälti Henna Jukan ja Jenni Jussilan muodossa. Heidän pääsemisensä etenemään onkin erittäin tärkeää Kempeleen sisäpelin pyörittämisen kannalta. Toisaalta selkeän tähden puuttuminen voi myös olla ongelma, sillä syksyllä usein tarvitaan pelaajia, jotka nousevat muiden yläpuolelle.

Arvio:

Vaikka Kempeleellä on kokemusta tiukkojen pelien kääntämisestä tällä kaudella, on Kirittärien kokemus menestymisestä vailla vertaansa. Kokon meriitit pelaajana ovat kiistattomat, mutta Nalle Viljanen on pelinjohtajana lajin suurimpia legendoja ja tietää, mistä narusta pitää vetää tai mikä väri käännetään viuhkasta esille tiukan paikan tullen. Kirittäret jatkaa vähäjuoksuisesta sarjasta jatkoon voitoin 3-0.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

Jyväskylä – Kempele 1-2s (2-3, 11-0, 1-2)
Kempele – Jyväskylä 0-2 (1-3, 1-3)

Aikataulu:

Ke 27.8 Jyväskylä-Kempele 17.30
Pe 29.8 Kempele-Jyväskylä 17.30
Su 31.8 Jyväskylä-Kempele 17.00
Ti 2.9 Kempele-Jyväskylä 17.00 (tarvittaessa)
Ke 3.9 Jyväskylä-Kempele 17.00 (tarvittaessa)

Kuva: Pekka Tuominen