Superpesisennakko – Täysi kierros tarjoaa jälleen huikeita kamppailuja

Yhden päivän on miesten Superinpelaajat saaneet huilata, kun taas mennään joka joukkueen voimin. Nähdäänkö tänään yllätyksiä?

Seinäjoki-Hyvinkää

Tämä on kierroksen mielenkiintoisin kamppailu, kun vastakkain ovat sarjan seitsemäs ja kahdeksas joukkue. Hyvinkää on kaksi pistettä JymyJusseja perässä, joten voidaan puhua neljän pisteen ottelusta, vai miten se menee? Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Tahko oli kotonaan parempi kotiutuslyöntikisailun jälkeen, kun Jani Viljanen tarjosi ratkaisujuoksun vapaataipaleella. Hyvinkää päättää kolmen ottelun vieraskiertueen Seinäjoelle. Joukkue hävisi edellisen ottelun Sotkamossa puhtaasti 2-0, tehden vain yhden juoksun, lyöjänä kuka muu kuin Juha Korhonen. Seinäjoen ykköstykkinä on heilunut yllätys yllätys lyöjämörssäri J-P Vainionpää, ja tänään ottelu ratkeaa Koren ja Jukkiksen välillä, kumpi on kuumempi Ilkka Areenalla? Saavatko pojat tulitukea kanssapelaajilta?

Nostetaan oma sisäpeli taas hyvälle tasolle. Kore lyö miestä tupaan. Ja ulkona pitää jaksaa tehä töitä koko pelin ajan helteestä huolimatta. Sitten isketään ennen kuin Jukkis pääsee lyömään. Ja kun on Jukkiksen vuoro, toivotaan että sillekkin välillä tulisi vähän huonompi päivä mailanvarressa. Seinäjoki on aina Seinäjoki, Hyvinkään etukenttämies Lauri Vierimaa ennakoi.

Ottelu supervuoroon, jossa Jukkis Vainionpää ratkaisee ottelun kotijoukkueelle 2-1 (4-3, 2-3, 2-1).

Kouvola-Raahe

Kouvola haki näiden kahden edellisessä kohtaamisessa hienon voiton Raahesta 0-1. Kouvola majailee tällä hetkellä sijalla yhdeksän, mutta on vain seitsemän pistettä perässä viidentenä olevaa Raahea. Raahe on tällä hetkellä kovassa iskussa ja se voitti molemmat ottelut männä viikolla. Kouvola taas pystyi harjaamaan viime viikolla kolmesta ottelusta vain kolme pistettä, kun Kiri kaatui kotona puhtaasti. Lukkari Joni Rytkönen ja sieppaaja Miksu Ojala ovat edelleen telakalla. Rytkösen korvannut nuori Jesse Eskelinen on esiintynyt lautasella mukiin menevästi, muttei hän mikään Rytkönen ole – ainakaan vielä. Ottelun lopputulos ratkeaa paljon siihen, miten Kouvolan päävaihtajat pärjäävät hurjassa vireessä olevaa Raahen Kuiva Rällä Kososta vastaan. Pystyykö Rällä nollaamaan Kouvolan? Raahen kuumat kotiuttajat lyövät kyllä voittoon tarvittavat pinnat, jos Kouvola pysyy vähillä juoksuilla.

Ottelu Raahelle 0-2 (1-4, 3-5).

Vimpeli-Kankaanpää

Vimpeli voittaa ottelun selkein numeroin. Lyöjäjokeri Janne Mäkelä on kovassa vireessä, lyöden viime viikon kolmessa ottelussa 10 juoksua ja nousten kaikkien aikojen lyöntitilastossa yli 500 lyödyn juoksun kerhoon. Vimpelin lukkari Hannu Huuskonen alkaa löytää virettään ja Kuusiston Antti alkaa palata vanhaan tuttuun terään ulkokentällä. Näin ollen KaMalla ei ole tänään mitään saumaa edes jaksovoittoon.

Ottelu päättyy Vimpelille 2-0 (9-0, 11-1).

Sotkamo-Koskenkorva

Sotkamo on jälleen tikissä. Kainuulaiset ovat ainoa joukkue, joka ei ole kärsinyt kauden aikana kärkipelaajien pahoista loukkaantumisista. Sotkamossa osataan pitää huolta pelaajista. Nyt kuitenkin Jere Vikströmin pelaaminen on epävarmaa Hyvinkää-ottelussa saadun sormivamman takia. Jos Vikström on telakalla, Jymyn piikissä painaa viime viikolla 30 metrin juoksutestin ennätykset uusiksi paukuttanut Niilo Piiponniemi (3,57 s.). Pelinjohtaja Mikko Korhonen on saanut Toni Kohosen kovaan iskuun myös mailan varressa, ja tämän takia Sotkamo johtaa sarjaa kolmen pisteen erolla Vimpeliin. Koskenkorva taistelee edelleen kotiedusta, ollen Kiteen kanssa jaetulla kolmannella sijalla. Hattu päästä Tomi Niskasen suuntaan. Edellisellä viikolla tappio kotona Raahelle, mutta tärkeä 0-2 voitto sunnuntaina Alajärvestä pitää pohjalaisten kotietuhaaveet hengissä. Jos Dahlström ja Mahlamäki ovat iskussa ja tilanteita syntyy, voi Kossu hakea jaksovoiton Hiukasta.

Ottelu Sotkamolle 2-0 (4-2, 5-1).

Jyväskylä-Joensuu

Kiri pelasi sunnuntaina kenties koko kesän parhaimman jakson, kun se nappasi kotonaan Kiteeltä ensimmäisen jakson lukemin 4-2. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, kun Toni Laakso ei halunnut hävitä ottelua. Toisen jakson viimeisessä vuorossa ajoista ottamaton lyönti 3-jatkeelle ja peli Kiteelle kotarissa. Sisäpelissä Kirin tämän kauden pelin sielut Miikka Matikka, Eetu Karhulahti ja Kalle Virolainen ovat iskussa, mutta tarvitsevat nyt kipeästi apuja kanssapelaajilta. Ulkopeli toimii ihan mallikkaasti kovassa kunnossa olevan Jaakko Heikkisen johdolla. Etukenttä on Kirillä pienoinen kysymysmerkki. Käsi ei riitä, joten poikien on sumputettava todella lähelle ja näin ollen koville vaihtolyönneille jää liikaa tilaa. Lisää harmaita hiuksia Kirille aiheuttaa Pasi Rajalan saama lihasvamma Kitee pelissä. Todennäköisesti Pastori nähdään tänään jokeripaidassa.

Joensuu kärsi viikolla kaksi tappiota, kun vastassa olivat Sotkamo ja Vimpeli. Juha Niemi yritti piti joukkueen voittotaistelussa Sotkamoa vastaan, mutta edes seitsemän lyötyä juoksua ei riittänyt. Ulkopelissä Eino Järvelän heittokammo tiesi katsomokomennusta Vimpeli-peliin ja siepparina hääri Ilkka Männikkö, joka ei ole kummoinen etukentän peloite. Ulkopeli ei ole kärkijoukkueiden tasolla, kun päästettyjä juoksuja on jo Sotkamoon verrattuna 53 enemmän. Jyväskylästä tulisi hakea täydet kolme pistettä, muuten kotietu saattaa kohta karata käsistä. Jokainen joukkue on ollut tällä kaudella ongelmissa hitaan Hippoksen kentän kanssa, kun pomppu ei nouse. Pelaajat joutuvat turvautumaan kakkosratkaisuihinsa vaihtotilanteissa ja tämä olisi Kirin käytettävä paremmin hyväksi.

Täksi kaudeksi Superiin saatiin uusi veljespari, kun JoMassa pelaava Jonne Kemppaisen pikkuveli Joose Kemppainen on tehnyt Superin debyyttinsä Kirin paidassa. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Joose nöyryytti isoveljeään kunnarin arvoisesti. Miten kuopiolaislähtöiset veljekset näkevät tulevan kamppailun?

Illan ottelu on tärkeä molemmille ja varmasti kova ottelu tulossa! Tärkeimpänä asiana on saada kiinni ykköskärjen vaihtajat Jussila/Litmanen, jotta tilannemäärät lyöjäjokereille pysyisivät pienenä! Tottakai kolmospuoli tulee saamaan painetta ja katsotaan kestääkö se JoMalta paremmin kuin viime kerralla. Jonnen selkeä heikkous viime kohtaamisen perusteella vaikuttaa olevan pallon käyttäytymisen lukemisessa sitä jahdattaessa! – Joose Kemppainen / Kiri

Illan peli on meille erittäin tärkeä. Meillä on muutama heikompi peli alla ja nyt lähdetään kääntämään kurssia. Joose taisi viime pelissä puhkaista KiPan takakentän, niin pitää olla tänään hereillä, ettei sama pääse meitä vastaan toistumaan. En ole itse löytänyt Jooselta heikkouksia, mutta kyllähän Joose kieltämättä antaa muille tasoitusta, kun pelaa räpylä väärässä kädessä. Lahjakkuudesta kyse, kun tällaiseen pystyy. Jonne Kemppainen / JoMa

Ottelu Joensuulle 0-2 (1-3, 1-5).

Joensuun Jonne Kemppainen on pelannut urallaan 198 Superpesiottelua, kun pikkuveli Joose pelaa ensi kautta miesten pääsarjassa. Kuva: Juha Levonen

Joensuun Jonne Kemppainen on pelannut urallaan 198 Superpesiottelua, kun pikkuveli Joose pelaa ensimmäistä kauttaan miesten pääsarjassa. Kuva: Juha Levonen

Kitee-Alajärvi

Kitee palaa Rantakentälle nihkeähkön Jyväskylä-ottelun jälkeen. Koko kansa, allekirjoittanut mukaan luettuna, odotti pohjoiskarjalaisten nappaavan täyden pistepotin mukaansa Hippokselta. Ensimmäisen jakson umpisurkea kaaripeli ja vajaa kymmenkunta väärin huudettua väärää, sekä ratkaisevien hetkien räpylästä annetut kaksi juoksua venyttivät ottelun aina kotiutuslyönikilpailuun saakka. Viikkokatsauksessamme papukaijamerkin itselleen ansainnut Alajärvi puolestaan ei onnistunut yllättämäään Kitrolla Koskenkorvaa, vaikka etukäteen sille mahdollisuuksia povasimmekin.

Kitee on ollut vahva kotikentällään tällä kaudella. Tappioita on tullut neljä (2x Raahe, 1x Joensuu ja Sotkamo) ja voittoja seitsemän. Alajärvi piristymisestään huolimatta tuskin tulee ottamaan pisteitä mukaansa, sillä se on ollut vaikeuksissa ennen kaikkea vahvoja ulkopelijoukkueita vastaan. Samalla Kiteen Ville Posti ja Toni Laakso ovat sellaisessa vireessä mailan varressa, että he pystyvät melkein kaksistaan ratkaisemaan ottelun joukkueelleen. Myös varjojen mailla vaeltanut Mika Laukkanen alkoi näyttää piristymisen merkkejä Jyväskylää vastaan. Muutama oikein napakka keskiosuma ja yksi läpilyönti loivat uskoa paremmasta pudotuspelien alla.

Kitee tulee ratkaisemaan ottelun paremman ulkopelinsä ansiosta. Lukkari Laakso ja etukentän Sami ”Eko” Partanen pitävät huolen siitä, ettei Alajärven hitaanpuoleinen joukkue pysty käyttämään pieniä vaihtolyöntejä vaihtotilanteissa. Samalla ulkokenttä pystyy pelaamaan aavistuksen verran kauempaa, mikä osaltaan helpottaa läpilyöntien eliminoinnissa.

Mikäli vasta C-juniori-ikäinen Hannes Pekkinen pelaa 3-vahtina Kiteen paidassa, tulee hän varmasti saamaan osakseen paljon painetta. Samoin heikon pelin Kiriä vastaan pelannut 3-polttaja Ville Hämäläinen, joka oli niin ulkona kuin sisällä Maakuntasarja-pelaajan tasolla. Ankkureiden mahdollisuudet piilevät lähinnä läpilyönneissä, sillä peruspelillä se ei Kiteetä tule voittamaan. Kiri-ottelussa Pekkinen oli muutaman kerran aavistuksen verran väärin sijoittuneena, ja Alajärven vasurit Orava ja Ankkuri varmasti tulevat tällaisissa tilanteissa kokeilemaan nuoren pojan räpylätaitoja. Mikäli Pekkinen kestää, kestää myös Kitee ja ottelu tulee päättymään puhtaasti isännille.

Juoksuja tuskin tullaan hirveästi näkemään, vaan odotan joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen (Kitrolla Kitee vei jaksot 0-1 (2-2, 2-3) kaltaista, nihkeähköäkin lopputulosta.

Vedonlyönti

Sunnuntaina haukattiin hieman, kun ainoat osumat tulivat Vimpelin voitolla ja Seinäjoen underilla. Tänään pistetään sitten paremmaksi. Jyväskylässä on hieman ukkostanut ja hidas kenttä tarjoaa oivat aihiot vähäjuoksuiseen kamppailuun. Niemi lyö sen 5 ja Joukainen/Rautiainen 2. Kiri jää vähille kihauksille, joten 12,5 juoksun raja jää alle. Suorat voitot pelataan Kiteen ja kuuman Raahen kautta. Seinäjoella vastakkain on kaksi ok lyöntistä joukkuetta, mutta tällä kaudella Ilkka Areenalla on nähty usein under-lukemiin päättyneitä otteluita, joten 14,5 raja antaa mahdollisuuden pelata tähän matsiin underia.

Kitee 1,52

Raahe 1,55

Kiri-JoMa under/over 12,5 juoksua 1,80

Seinäjoki-Hyvinkää under/over 14,5 juoksua 1,90

Rekkaan mukaan:

Vimpeli-KaMa over 14,5 juoksua 1,90

Sotkamo-Koskenkorva under 14,5 juoksua 1,65

Kertoimet ja pelit löydät Nordicbetiltä.

Kuvat: Juha Levonen

(Päivitetty 30.7. klo 0.08, Ilkka-areenalla on nähty neljä overiin päättynyttä ottelua)