Pesiksen välierät käynnistyvät — Sotkamo ja Vimpeli finaaliin

Kansikuva: AOP

Pesäpallon välierät käynnistyvät torstaina, kun runkosarjan kakkonen Joensuun Maila haastaa runkosarjassa kolmanneksi tulleen Sotkamon Jymyn. Toinen välieräpari Vimpelin Veto–Jyväskylän Kiri aloittaa oman sarjansa perjantaina. Luvassa onkin huikeaa tykitystä, kun pesiskesä lähenee loppuaan.

Joensuu — Sotkamo

Runkosarjan kohtaamiset:

Sotkamo – Joensuu 1-0

Joensuu – Sotkamo 2-0

Joensuu – Sotkamo 2-1

Sotkamo – Joensuu 2-0

Parivaljakko, jonka finaaliin etenijää on todella vaikea ennustaa. Tällä hetkellä Joensuun materiaali on pelannut vakuuttavammin, mutta tässä vaiheessa kautta voittamaan tottunutta Sotkamoa ei voi aliarvioida. Molemmat joukkueet etenivät välieriin jokseenkin vaivattomasti, kun JoMa löi puolivälierissä Hyvinkään 3—0 ja Jymy samoin otteluvoitoin Alajärven.

JoMan lukkari Mika Väisänen on noussut lukkarieliittiin. Kuva: AOP / Jukka Rasimus

JoMan lukkari Mika Väisänen on noussut lukkarieliittiin. Kuva: AOP / Jukka Rasimus

Joensuu hakee seurahistorian ensimmäistä finaalipaikkaa, ja nyt se on realistisempaa kuin koskaan aiemmin. Janne Vuorisen johtama ryhmä on pelannut vahvasti läpi kauden ja parin vuoden työ alkaa tuottaa todellista hedelmää. Sotkamolaiseen tyyliin Vuorinen on panostanut vahvaan ulkopeliin. Nykypesäpallon trendin mukaan ulkopelipaikat vaihtuvat tilanteen ja pelaajien vahvuuksien mukaan. Vaihtotilanteissa joukkueesta löytyy tämän hetken kovin etukenttä. Lukkari Mika Väisänen on ottanut hurjia harppauksia vanhemmalla iällä ja etukentän parivaljakko Tuomas Jussila-Jouni Itävalo on sarjan paras. Heikkoudet ulkopelistä löytyvät takakentältä Teemu Juntunen-Ville Ikonen parivaljakosta. Lisäksi vaihtotilanteissa takalukijana pelaavan Jonne Kemppaisen on parannettava otteitaan.

Sisäpelissä sarjan tämän hetken paras pelaaja Tuomas Jussila paransi otteitaan entisestään runkosarjan kärkilyöntipörssin voiton jälkeen. Jussila paukutti Hyvinkää-sarjassa joka otteluun kunnarin. Samaa tuskin nähdään Jymyä vastaan, mutta tarkkana sotkamolaiset saavat olla joka kerta, kun Jussila astelee lyöntipaikalle. Kärjessä Itävalo on Väisäsen tavoin ottanut isoja kehitysaskelia vanhemmalla iällä – tästä osoituksena ensimmäinen Itä-Länsi -ottelu tänä kesänä. Lyöntipuolella Juha Niemellä on iso vastuu kotiutuksista ja hän on isossa roolissa tiukkojen jaksojen ratkaisujuoksujen lyöjänä.

Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhosella on ollut kauden aikana mietittävää. Kuva: AOP / Juha Tamminen

Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhosella on ollut kauden aikana mietittävää. Kuva: AOP / Juha Tamminen

Sotkamon kausi on ollut harvinaisen vuoristoratainen. Toisaalta loukkaantumiset ovat häirinneet joukkueen otteita, mutta se on silti päästänyt esim. läpilyöntejä harvinaisen paljon. Nuori Markus Tuikka loukkasi jalkansa puolivälierissä ja tämä heikentää joukkueen ulkopeliä. Ulkopeli Jymyllä perustuu edelleen Toni Kohosen vahvaan lukkaripelaamiseen ja koviin linjamiehiin Rautiaisen veljesten ja Antti Hartikaisen johdolla. Takakentällä Janne Hyvönen tulee olemaan Joensuun pommituksen kohteena, jos Roope Korhonen jatkaa edelleen jokeriosastolla.

Sisäpelissä Sotkamon pelinjohtaja Mikko Korhonen luottaa edelleen tuttuihin kaavoihin. Kärki on todella vahva ja jokeriosastolta Jani Komulainen ja Roope Korhonen ratkovat pelejä yhdessä numerolla 4 tai 5 pelaavan Toni Kohosen kanssa. Kuitenkin, joka syksy sotkamolaisten peräpään pelaajat ovat lyöneet todella tärkeitä juoksuja tiukoissa paikoissa, joten siltäkin osastolta on odotettavissa tarvittaessa tulitukea.

Miten käy?

Juoksuilla tässä parissa tuskin tullaan juhlimaan ja jaksot tulevat ratkeamaan useasti yhteen juoksuun. Sarja menee todennäköisesti 5. otteluun, joka pelataan Joensuun Mehtimäellä. Tuossa ottelussa kokemus tulee ratkaisemaan ja Sotkamo menee viidennen kerran peräkkäin finaaliin.

Vimpeli — Jyväskylä

Runkosarjan kohtaamiset:

Vimpeli – Kiri 2-0

Kiri – Vimpeli 1-2

Runkosarjan voittanut Vimpeli paineli odotetusti välieriin kaatamalla Raahen otteluvoitoin 3—1. Jyväskylän Kirin 16 vuoden korpivaellus päättyi tänä vuonna, kun se löi Kouvolan huikean puolivälieräsarjan viidennessä ottelussa ja eteni näin ollen mitalipeleihin. Kirin tarina alkaa olemaan jo nyt huikea, koska joukkueen kokoonpanosta tippui kesken puolivälieräsarjan molemmat lukkarit. 2. pelinjohtaja Juhani Lehtimäki otti haasteen vastaan ja asteli lautasen ääreen neljän vuoden tauon jälkeen. Tuloksena kaksi voittoa ja Kiri välieriin.

Vimpeli lähtee ottelusarjaan selkeänä ennakkosuosikkina. Joukkueen sisäpelistä löytyy nopeutta, taitoa ja suuri määrä lyöntivoimaa. Kotiedulla sarjaan lähtevä Veto tulee pommittamaan Kirin ulkokenttää isolla kädellä, ja jos tämä taktiikka toimii, löytyy pallo usein Saarikenttää ympäröivästä joesta. Sisäpelissä joukkueen kärki on edelleen sarjan kovin, eikä mikään joukkue ole saanut sitä kiinni tällä kaudella. Nähtäväksi jää miten Kiri tässä onnistuu.

Janne Heimosen talentti mitataan nyt toden teolla. Kuva: AOP / Jukka Rasimus

Janne Heimosen talentti mitataan nyt toden teolla. Kuva: AOP / Jukka Rasimus

Ulkopelissä Vimpeli on parantanut otteitaan Sami-Petteri Kivimäen saavuttua joukkueen peräsimeen. Ainoa kysymysmerkki Vedon ulkopelissä on nuori lukkari Janne Heimonen, joka pelasi hyvän runkosarjan. Silti pudotuspelit ovat aina oma maailmansa ja nyt nuorta lupausta mitataan toden teolla. Muille pelipaikoille Vedolta löytyy todella kovat miehet, kun aiemmin heikosta räpylästä tunnettu Teemu Isoketo on pelannut vahvaa ulkopeliä läpi kauden.

Jyväskylän Kiri on näpäyttänyt tällä kaudella epäilijöitään isolla kädellä. Joukkue ennustettiin pudotuspeleihin, mutta kukaan ei osannut aavistaa, että Kiri matkaisi sinne vielä kotiedun kanssa. Kouvolaa vastaan joukkuelle ei annettu paljoa mahdollisuuksia, mutta Kiri näytti jälleen, että joukkue on tärkeämpi kuin yksilöt. Nyt haaste kovenee, mutta Vimpelin kaataminen ei ole aivan mahdoton. Suurin mielenkiinto sarjan alla kiinnittyy joukkueen sairastuvalle. Pystyykö ex-Vimpeli ja Kirin kapteeni Perttu Hautala pelaamaan? Mikä on lukkari Jani Karppasen tilanne? Jatkaako Juhani Lehtimäki tuhkimotarinaansa?

Kirin kapteeni Perttu Hautala edusti vielä viime kaudella Vimpeliä. Kuva: AOP / Juha Tamminen

Kirin kapteeni Perttu Hautala edusti vielä viime kaudella Vimpeliä. Kuva: AOP / Juha Tamminen

Ulkopelissä Kirin räpylä kesti loistavasti Kouvolaa vastaan ja tästä pitää parantaa vielä yksi aste Vetoa vastaan. Läpilyönnit on estettävä ja siihen Kirillä on hyvät saumat. Kun pelataan yhtä juoksua, on Kirillä mahdollisuus kaataa Vimpeli. Kirin sisäpeliä haittaa hieman läpilyöntiuhan puuttuminen, vaikka kovalyöntiset Jukka Latvala ja Hannu Kiukkonen ovatkin kovassa vireessä. Saarikentällä olisi aihio läpilyönneille, mutta todellista uhkaa Kiri ei vaihtotilanteisiin saa. Mielenkiintoista nähdä miten loistavasti joukkueen peliä johtanut Paavo Hämäläinen lähtee joukkuetta peluuttamaan.

Miten käy?

Vimpeli lähtee sarjaan selkeänä ennakkosuosikkina ja etenee laajemman materiaalinsa turvin jo kuudennen kerran peräkkäin finaaleihin otteluvoitoin 3-1.

Nelonen Pro ja Ruutu näyttävät otteluita suorana seuraavasti:

To 27.8. 1. välierä Joensuu-Sotkamo klo 17.15

Pe 28.8. 1. välierä Vimpeli-Kiri klo 17.15

La 29.8. 2. välierä Sotkamo-Joensuu klo 15.45

Su 30.8. 3. välierä Joensuu-Sotkamo klo 15.45

Ma 31.8. 3. välierä Vimpeli-Kiri klo 17.15

Tarvittaessa:

Ti 1.9. 4. välierä Sotkamo-Joensuu klo 17.15

Ke 2.9. 4. välierä Kiri-Vimpeli klo 17.15

To 3.9. Mahdollinen 5. välierä klo 17.15