Seinäjoella luvassa arvaamaton taisto halli-SM:n lopputurnauspaikoista

Tänä viikonloppuna jatketaan miesten Halli-SM:n alkusarjaotteluita. Tulessa ovat tällä kertaa lohko C:n joukkueet Hyvinkää, Kankaanpää ja Koskenkorva. Ottelut pelataan Seinäjoella lauantaina ja sunnuntaina. Lisäksi sunnuntaina Oulussa pelataan lohko A:n ensimmäinen ottelu, jossa vastakkain ovat Oulu ja Raahe.

C-lohkon otteluohjelma

La 4.3.2017
Koskenkorva-Hyvinkää 13.00
Hyvinkää-Kankaanpää 16.00

Su 5.3.2017
Kankaanpää-Koskenkorva 13.00

Lohko C on muihin verrattuna selkeästi tasaisin ja ennalta-arvaamattomin. Ennakkokaavailujen perusteella kaikki kolme joukkuetta tulevat taistelemaan kesällä tiukasti samoista sijoista kärkijoukkueiden takana. Tasaista tulee olemaan todennäköisesti myös hallipeleissä, ja joukkueista on vaikea nostaa esille selkeää ennakkosuosikkia. Ratkaisut tullaan näkemään todennäköisesti nuorten pelaajien välillä. Kaikilla kolmella joukkueella on mukanaan hallipeleissä paljon nuoria lahjakkuuksia, jotka taistelevat ryhmänsä viimeisistä pelipaikoista kesän kokoonpanoihin.

C-lohkon joukkueiden ennakkoarviot

Hyvinkään Tahko

Helsingin lähin Superpesisjoukkue on 2007 saavutetun mestaruutensa jälkeen taistellut pitkään sarjan keskikastissa. Viime kausi päättyi toista kertaa peräkkäin pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Uutta nousua on haettu oman juniorityön kautta ja tämä työ on alkanut tuottaa hedelmää. Joukkueen ringissä on monta omaa tai lähiseudun kasvattia, eikä Tahkoa ole moneen vuoteen kasattu pelkkien ostopelaajien varaan.

Joukkueesta poistuivat viime kauden jälkeen kaksi pitkäaikaista Tahkolaista, kun Juha Korhonen (Kouvola) ja Iiro Kuosa (Joensuu) lähtivät tavoittelemaan mestaruutta muissa seuroissa. Lisäksi runkomiehistä Juha Katajisto siirtyi Alajärvelle. Heidän tilalleen hankittiin paikkaajat Jyväskylästä. Toissa kaudella Tahkoa edustanut Kimmo Carlson palasi etukentälle ja hänen mukanaan polttolinjaan tuli nuori Aku Kettunen. Tahko-ikoni Korhosen mukana lähti monta kunnarikellon kilautusta ja nuoresta joukkueesta pitäisi tälle kaudelle kehittää uusia juoksun lyöjiä.

Pelaajistosta löytyy hyvin nopeita jalkoja, mutta etenkin Lauri Vierimaan olkapääleikkauksesta toipuminen tekee ison loven kokoonpanoon. Sisäpelivoiman heikennyttyä pitkään vaivannut epävarma ulkopeli täytyy kyetä muuttamaan joukkueen vahvuudeksi. Ulkopelissä suurinta roolia kantavat polttolinjan Riku Hokkanen ja lukkari Juha Puhtimäki.

On mielenkiintoista nähdä päätyykö pelinjohtaja Sami Sirviö samanlaiseen ratkaisuun kuin Vimpelissä ja Pattijoella on tehty. Nouseeko ykköskärkeä pitkään numerolla kaksi vaihtanut Puhtimäki kantamaan myös kotiutusvastuuta? Hallipeleissä nähtävistä kokoonpanoista Tahko tulee olemaan yksi mielenkiintoisimmista.

Kankaanpään Maila

Kankaanpää on toinen lohkon joukkueista, jossa on pitkään tehty edistyksellistä juniorityötä. Menestystä ei haeta enää siirtomarkkinoiden kautta, vaan kokoonpanosta löytyy monta omaa kasvattia, joiden varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Suurinta roolia Kankaanpään omista kasvateista kantaa viime kaudeksi kotiseudulle palannut Jouni Itävalo, jonka varaan lasketaan myös alkavalla kaudella paljon. Joukkueen tavaramerkeiksi ovat viime kausina muodostuneet räpylävarma ulkopelaaminen ja vahvasti pomppuun luottava sisäpeli.

Nopeutta joukkueesta löytyy riittävästi, vaikka tärkeimpiin etenijöihin kuulunut Lauri Kaartokallio vaihtoi täksi kaudeksi Imatralle. Hänen lisäkseen joukkueesta lähti lyöjäjokeri Petteri Kortelainen (Manse PP). Näitä kahta menetystä paikkaamaan saapuivat nopeajalkainen vaihtolyöntispesialisti Joni Rytkönen Kouvolasta sekä kaikkien aikojen lyöjäkuningas Sami Joukainen Kiteeltä. Näistä kahdesta hankinnasta erikoisen tekee se, että Joukainen on Rytkösen kummisetä.

Pelaajamuutosten lisäksi myös pelinjohto vaihtui, kun pari kautta joukkueen peli-identiteettiä kehittänyt Jukka Karttunen siirtyi Jyväskylän Kirittärien viuhkaan. Hänen paikkansa otti Mika Peltonen, joka tekee paluun viuhkaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Mielenkiintoisinta Kankaanpääläisten kohdalla onkin nähdä, tekeekö Peltonen suuria muutoksia joukkueen pelitapaan. Yksi huomioon otettava seikka on se, että Pohjanlinnan TH-Kumi Areenan kivikovana tunnettu tekonurmipinta on uusittu täksi kesäksi. Tämä tulee vaikuttamaan sisäpelaamiseen ja erityisesti pompun lyömiseen. Joukkueen pomputtajien -kapellimestarinaan Henri Pulkkinen, täytynee keksiä täksi kesäksi uusia vaihtolyöntejä ainakin kotikentällään.

Koskenkorvan Urheilijat

Koskenkorvalaiset menettivät kaksi syömähammastaan, kun Henri Itävalo ja Juuso Myllyniemi vaihtoivat naapuriseura Jymyjussien riveihin. Ykköslukkarin menetys on mille tahansa joukkueelle kova menetys, mutta ”kossulaisille” tilanne ei ole uusi. Itävalo oli toissa kesänä pitkään sivussa ja silloin lukkarina toimi nuori Juho Hakomäki. Nyt Hakomäki pääsee näyttämään kyntensä uudestaan ja hänen lähtötilanteensa tällä kertaa varmasti parempi. Kokemusta Superpesiksestä on karttunut parin kauden verran ja luultavasti myös fysiikan osalta on otettu edistysaskelia.

Myllyniemelle korvaajaksi ykköskärkeen saatiin Alajärvellä kovilla prosenteilla kentälle mennyt Petrus Puputti. Lähtökohtaisesti Puputti tulee kuitenkin pelaamaan sisäpelissä numerolla yksi ja ykköstilannetta hänen perässään purkaa Veli-Pekka Yli-Hirvelä. Myös Koskenkorvalla on selkeä suuntaus joukkueen nuorentamiseen. Pelaajaringissä onkin mukana muutamia lupaavia nuoria, jotka taistelevat paikasta yhdeksikössä. Tällaisia pelaajia ovat mm. Anttoni Jakobsson ja Juuso Keski-Koukkari.

Viime vuodet joukkueen suurimpia kompastuskiviä ovat olleet runsaat loukkaantumiset sekä epävarma ulkopelaaminen. Sisäpelissä pelaajistosta löytyy tehoja hurmostilassa koviinkin juoksumääriin. Tärkeimpinä moottoreina lyöntipuolella toimivat Superin parhaisiin lyöjäjokereihin kuuluva Jere Dahlström sekä Juho Toivola, joka pelannee ainakin hallipeleissä kakkoskopparin tontilla. Alustavien kokoonpanotietojen mukaan viikonlopun Halli-SM-karsintapeleistä poissa ovat Antti Kuusisto ja Jouni Koskela.

Koskenkorvan ehdoton vahvuus alkavalla kaudella tulee olemaan pitkään kasassa pysynyt ydinrunko jonka kanssa pelinjohtaja Tomi Niskanen on tehnyt pitkään töitä. Pelitavassa tuskin tullaan näkemään suuria yllätyksiä. Mikäli Niskanen on viimein löytänyt ulkopeliin oikeat palaset ja pelaajat pysyvät terveinä, tulee joukkue taistelemaan sitkeästi paikoista loppupeleihin niin hallissa kuin kesälläkin.

Veikkaus lohkojärjestyksestä:

  1. Koskenkorva
  2. Kankaanpää
  3. Hyvinkää

Hallipelit sopivat yleensä lyöntivoimasille joukkueille. Näistä kolmesta joukkueesta eniten tulivoimaa löytyy Koskenkorvalta ja Kankaanpäältä, kovien lyöjäjokereiden Dahlström-Joukainen johdolla. Koskenkorvalaisten riveistä puuttuvat Kuusisto ja Koskela asettavat omat haasteensa lohkon ”pohjalais-isännälle”, mutta uskon ”kossulaisten” pärjäävän ilman heitäkin. Joukkueella on hyvä rutiini ja veikkaan heidän sisäpelinsä olevan porukasta vahvinta tässä vaiheessa kautta.

Kankaanpään pelaajarunko on säilynyt myös hyvin kasassa, mutta joukkueessa on silti enemmän kysymysmerkkejä. Uusi pelinjohtaja sekä Rytkösen tulo yhdeksikköön voivat vaatia totuttelua, mutta myös hurmostila on mahdollinen. Rytkönen pelannee viikonlopun peleissä lukkarina Ville-Veikko Ollin ollessa sivussa.

Tahkon suurimmaksi ongelmaksi näen Vierimaan puuttumisen kärjestä sekä juoksujen lyömisen. Joukkueen kotiutusarsenaali on kahta edelle povattua joukkuetta heikompi, ja vasemmalta sivaltavilla Teemu Nikkasella ja Ville Kerolla on kova työ hypätessään Korhosen jättämiin saappaisiin. Mutta kuten alussa totesin, tässä lohkossa kaikki on mahdollista.

Kuva: AOP