Vahvistunut Kitee hamuaa takaisin mitalikantaan

Sami Partanen jaksaa hassutella pelikentillä tulevallakin kaudella. (Juha Levonen)

Sami Partanen jaksaa hassutella pelikentillä tulevallakin kaudella. (Juha Levonen)

Vain vähäisiä muutoksia viime kauden nimilistaansa verrattuna kokenut Kiteen Pallo -90 lähtee tänä vuonna tosissaan kamppailemaan välieräpaikasta. Joukkue menetti Hannu Ikosen Pattijoelle ja Mikko Sirviö lopetti pelaajauransa. Paikkaajiksi hankittiin Jukka Latvala ja Sotkamosta lainalla oleva Saku Hakkarainen. Kaiken kaikkiaan joukkue on vahvistunut viime kauteen verrattuna. Joukkue kuitenkin koki ison vastoinkäymisen, kun siepparin tontille kaavailtu Juhani Myyryläinen on loukkaantumisen takia sivussa ainakin kesätaukoon saakka.

Nuori runko vuoden kokeneempi

Kiteellä on kokoonpanossaan hyviä pelaajia, joilla on vielä monta vuotta huippupesäpalloa edessään. Jussi Hurskainen (-89), Simo Rahunen (-90), Ville Posti (-88), Topi Hurskainen (-93) ja Ville Hämäläinen (-89) ovat iso osa niin joukkueen sisä- kuin ulkopeliäkin. Myös vuonna 1995 syntynyt Joni Matikainen ja vuotta vanhempi Hakkarainen ovat käyttökelpoisia pelaajia Superissa. Kun joukkueella on mainittujen pelaajien lisäksi vielä sarjan top 4 lukkareihin kuuluva Toni Laakso, etukentän pieni suuri mies Sami Partanen, hyvä jokerikotiuttaja Mika Laukkanen sekä tervettä pohjalaasta uhoa Latvalan veljesten muodossa, muodostuu kokonaisuus joka on potentiaalinen mitalijoukkue siinä missä Pattijoen Urheilijat tai Joensuun Mailakin.

Joukkue on keski-iältään Superin keskikastia, mutta sitä nostaa huomattavasti Partasen ja Latvalan veljesten sekä ”Poro” Laukkasen läsnäolo. Laakso, Hämäläinen ja Rahunen ovat erittäin kokeneita pelaajia ikäänsä nähden, yhteenlaskettuna kokemusta löytyy yli 550 ottelua. Joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa ilman Superpesiskokemusta, joten pelaajat tietävät mitä kesällä on odotettavissa ja mitä tulee tehdä, jotta edellisvuosien sijoitusta parannettaisiin.

Ykköskärki vaarallisen terävä

Ville posti on osa Kiteen vaarallista kärkeä. (Juha Levonen)

Ville Posti lähtee päättäväisellä ilmeellä tulevaan kauteen. (Juha Levonen)

Kiteen ehdoton vahvuus on etenemisvoima. Kouvolasta viime vuoden keväällä joukkueeseen siirtynyt Posti, Topi Hurskainen, Hämäläinen ja Hakkarainen kestävät juoksuvoimansa puolesta vertailun lähes ketä tahansa sarjan muuta pelaajaa vastaan. Myös Rahunen, Jussi Hurskainen, Joni Matikainen ja pienellä varauksella myös lukkari Laakso pystyvät tarjoamaan taustatukea etenemisrintamalla. Kun nopeutta on niinkin paljon kuin Kiteellä, pystytään sisäpelissä hyökkäämään laajalla rintamalla ja  pienten lyöntien uhkan olemassa ololla luomaan tilaa myös koville saumalyönneille, välilyönneille ja luukkuihin sekä rajoille suuntautuville läpilyöntiyrityksillekin.

Joukkueen ykköskärki on nopea ja pelinjohtaja Purmosella on runsaasti valinnanvaraa peluutukseen. Kärkenä voidaan peluuttaa niin Hämäläistä, Postia kuin Hakkaraistakin. Viime kaudella nähtiin Posti ykkösenä ja Hurskainen vaihtamassa häntä eteenpäin, tällä kaudella odotan näkeväni saman parivaljakon keulassa. Päävaihtajaksi numerolle kolme on tarjolla niin Rahunen, Matti Latvala kuin Toni Laaksokin. Jos Hämäläinen tai Hakkarainen pelaa numerolla yksi, numerolla kolme voidaan nähdä myös Topi Hurskainen. Joka tapauksessa selvää on, että olipa järjestys mikä tahansa, saadaan siitä rakennettua hyvin toimiva, nopea kokonaisuus.

Keskipalkkiin ovat vahvimmin tyrkyllä Laakso, M. Latvala ja Sami Partanen. Lisäksi jokeriosastolla vaihtolyönti- ja kotiutusvoimaa tuovat jokerit Laukkanen ja Jukka Latvala, jota voidaan käyttää sekä kakkostilanteen vaihtajana että kotiuttajana hyvän kumuransa takia. Keskipalkin rakentaminen määrittyy hyvin pitkälti sen mukaan, valitseeko Purmonen yhden vain kahden kärjen peluutustaktiikan. Näkisin mielelläni pitkän ykköskärjen, kuten Sotkamolla ja Vimpelillä. Tällöin esimerkiksi Rahunen voisi pelata numerolla neljä, Laakso vitosena, Latvala kutosena ja Eko seiskana. Järjestys pitäisi ulkokentät jatkuvasti varpaillaan ja tilannetta voitaisiin tarvittaessa tehdä jokerien avulla mistä kohti tahansa.

Lyöntivoimaa löytyy joukkueesta viime kautta enemmän ja Jukka Latvalan käyttäminen jokerina monipuolistaa peluutusmahdollisuuksia huomattavasti. Laakso ja Rahunen ovat aina vaarallisia vasureita ja myös Jussi Hurskaisen mailasta pallo saa iloisesti kyytiä. Laukkanen puolestaan löi jo viime kaudella 70 juoksua ja todennäköisesti määrä tulee vain kasvamaan tällä kaudella kasvavien tilannemäärien myötä.

Sisäpeli tulee olemaan oikein käytettynä sarjan eliittiä laajuutensa puolesta. Uhkatekijöinä voidaan halutessa nostaa esiin samainen laajuus. Löytyykö tarpeeksi selkeää peluutustapaa ja rooleja pelaajille, vai tekevätkö ”kaikki kaikkea”.

Ulkopeli totuttuun tapaan tiivistä

laakso

Toni Laakso kuuluu valtakunnan top 4 lukkareihin. (Juha Levonen)

Koppareina Kiteellä nähdään Posti ja Hurskainen. Itä-Länsi -tason Hurskainen on nopea, pallovarma ja kovakätinen. Posti täydentää Hurskaisen pelaamista hyvin kakkospuolen varmistavampana kopparina. Kaksikko on Superin nopeimpia kopparipareja yhdessä Vimpelin Puputin ja Isokedon kanssa, joten he pystyvät hakemaan paljon sellaisia palloja joihin muut eivät yksinkertaisesti ehtisi.

Etukentällä Myyryläisen loukkaantuminen aiheuttaa omat huolensa. Paikalle on vahvimmin tyrkyllä Joni Matikainen. Pallovarma Matikainen on ihan hyvä ulkopelaaja, mutta hän ei ole ominaisuuksiltaan luontainen etupelaaja. Jos homma ei suju, voidaan siepparina nähdä vasta 15-vuotias Juhani Pekkinen. Mikäli näin käy, olisi se valtava haaste nuorelle miehelle. Lukkarina nähdään joka tapauksessa Laakso, vaikka hänellä on ollut viime vuosien aikana havaittavissa ajoittaisia lautaskammon oireita. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että ongelmat ovat takanapäin. Ykkösvahtina on itseoikeutetusti Saaren Urheilijoiden kasvatti, pesäpallokenttien väriläiskä Sami Partanen. Laaksolla on erinomainen fysiikka pienten hakemiseen, mikä helpottaa Partasen pelaamista vaihtotilanteissa. Vaihtajana en ykköstilanteessa välttämättä lähtisi haastamaan lähtöpesän pienellä Kiteen kaksikkoa, sillä lyönnin olisi oltava täydellinen vaihdon aikaansaamiseksi.

Linjassa polttajina nähdään mitä todennäköisimmin Topi Hurskainen ja Simo Rahunen, pesävahteina Hämäläinen ja M. Latvala. Hämäläinen pystyy tarvittaessa pelaamaan myös molempina polttajina ja Sotkamon kasvatti Saku Hakkarainen on valmis ottamaaan vastuuta myös hanska kädessä. Junioreissa etenkin 3-polttajan paikalla hyvin viihtynyt Hakkarainen tuo hyvän vaihtoehdon peluutukseen. Pelasipa linjassa ketä tahansa, tulee se olemaan äärimmäisen hyvin liikkuva, pallovarma ja sieltä löytyy myös kovia heittokäsiä, eikä helpoilla lyönneillä sitä tulla puhkomaan.

Kunhan Myyryläinen saadaan takaisin pelikentille, tulee Kiteen ulkokenttä olemaan todella pitävä ja odotankin sen nousevan astetta viime vuotta kovemmaksi. Ei olisi mikään yllätys, jos runkosarjan päätteeksi joukkue löytyisi neljän vähiten juoksuja päästäneiden ulkokenttien joukosta.

Pudotuspelipaikka selviö

Jukka Latvala tuo arvokasta kokemusta ja laajuutta Kiteen joukkueeseen. (Juha Levonen)

Jukka Latvala tuo arvokasta kokemusta ja laajuutta Kiteen joukkueeseen. (Juha Levonen)

Uskallan luvata viime vuodesta vahvistuneelle Kiteen Pallolle varman pudotuspelipaikan. Joukkue on nopea, sillä on hyvät vaihtolyöjät, riittävä määrä kotiutusvoimaa ja pitävä ulkopeli, eli käytännössä kaikki pelin osa-alueet ovat kunnossa. Alkukaudesta Purmonen voi tehdä erilaisia kokeiluja ja kokoonpano tulee hakemaan itseään, mutta kunhan Kitee löytää sen toimivimman kokonaisuuden, tulee joukkue haastammaan tosissaan Joensuun ja Pattijoen kamppailussa pudotuspelien kotiedusta. En pitäisi yllätyksenä, mikäli Kitee nappaisi voittoja jopa Sotkamolta tai Vimpeliltä.

Viime kaudella runkosarjan kuudenneksi sijoittunut Kitee sai puolivälierissä kylmää kyytiä Pattijoen Urheilijoilta voiton 3-0. Tänä vuonna tavoitteena on vähintään tuo runkosarjan kuudes sija ja mielellään pari pykälää parempikin sijoitus ja sitä kautta paremmat asetelmat ja kotietu puolivälieriin. Mikäli joukkue selviää välieriin ja vastaan asettuu Sotkamo tai Vimpeli, saattaa pitemmässä sarjassa vastus osoittautua liian kovaksi, mutta vastaan Kitee tulee kyllä laittamaan ja kovaa.

Kolme väitettä Kiteestä ja sen pelaajista kaudella 2014:

1. Kitee on runkosarjassa viiden parhaan joukossa
2. Toni Laakso rikkoo 150 kärkilyönnin rajan
3. Joukkue päästää kauden aikana alle 145 juoksua

Kuvat: Juha Levonen