Ennakko: Vuoden kokeneempi Joensuu etenee finaaleihin

Joensuun Maila pelasi viime kaudella loistavan kauden Superpesiksessä ja oli lähellä edetä jopa finaaleihin. Talvella joukkue juhli toista vuotta putkeen halli-SM:n voittoa, mutta tälle emme anna suurta arvoa, koska hallipelit ovat aina hallipelejä. Tulevalle kaudelle joukkue pääsee lähtemään vuoden kypsempänä ja lähes muuttumattomalla miehistöllä, Janne Vuorisen johdolla, ja tämä tulee viemään joukkueen Sotkamon kaveriksi finaaleihin.

Muutokset

Joensuun ykkösseuraksi yleisömäärässä mitattuna noussut JoMa ei menettänyt yhtään runkopelaajaa talven aikana, kun vain Ilkka Männikkö on lähtijöiden listalla. Lisäksi tänä talvena ei nähty viime vuosilta tuttua pelaajaryntäystä, vaan nyt runko on kasassa – ja vahva sellainen. Vihdoin joukkueessa tullaan näkemään kesän aikana myös omia lupaavia junioreita – tosin nämä junnut ovat kasvamassa tärkeää korkoa tulevaisuutta varten.

Lisäksi kaudesta 2016 eteenpäin JoMan pelinjohtajana toimiva Petri Pennanen koulii näistä omista junnuista entistä kovempia urheilijoita Joensuun alueen akatemiassa joka päivä.

Sisäpeli

Joensuulaiset lähtevät tulevalle kaudellekin hieman muista kärkiseuroista poiketen kahdella kärjellä, jossa juoksupuolen miehinä toimivat Jouni Itävalo ja Mikko Kemppainen numeroilla 1 ja 5. Numerolla 2 operoi itseoikeutetusti Tuomas Jussila ja todennäköisesti viimeistään nyt todellista läpimurtoa aivan huipulle tekevä Jonne Kemppainen purkaa kakkostilannetta numerolla 3. Vuorinen käyttänee edelleen Sami Joukaista tarpeen tullen kakkostilanteen purkajana kovan lyöntiuhkansa takia.

Kakkoskärjestä löytyy todella monipuolinen vaihtotilanteen purkaja Henri Litmanen, joka on kasvanut mieheksi parin viime vuoden aikana, varsinkin sisäpelissä. Kotiutuspuolesta homma ei ainakaan jää kiinni, kun Aleksi Rautiainen, Juha Niemi ja Joukainen iskevät palloa todella lujaa.

Juuri kauden alla JoMa sai ikäviä uutisia, kun pahoista loukkaantumisista kärsinyt todella lupaava Lauri Kivinen kärsi jälleen yhden polvivamman, ja miehen polvi jouduttiin tähystämään. Mies on poissa ainakin juhannukselle asti. Toivotaan parasta, että Kivinen kuntoutuu syksyn tärkeisiin peleihin 100 %:sti.

Juha Niemi lyö jälleen yli 100 juoksua runkosarjassa. Jukka Rasimus / AOP

Ulkopeli

Joukkue päästi viime vuoden runkosarjassa 55 juoksua Sotkamoa ja 25 juoksua Vimpeliä enemmän. Tähän osa-alueeseen onkin Joensuussa panostettu hurjasti talven aikana, eikä ihme. ”Puolustuspelaamisen” on parannuttava, jos joukkue mielii haastaa Vimpelin ja erityisesti Sotkamon – juoksuja joukkue kyllä osaa tehdä.

Suurin murheen kryyni on kolmospuoli, jossa Litmanen ja todennäköisesti keltanokka 23 -vuotias Tommi Päivinen päivystävät. Viime kaudella epäilyksiä herättänyt etukenttä osoitti syöttötuomareiden ammattitaitoa koettelevan lukkari Mika Väisäsen johdolla olevan aivan sarjan kärkikastia, joten siitä ei ole enää huolta.

Viime kaudella miehille löytyi loppujen lopuksi oikeat paikat eri tilanteisiin ja nyt on enää kiinni siitä, miten tällä kaudella joukkue pystyy pelaamaan tarpeeksi laadukasta puolustuspeliä jokaisessa tilanteessa.

Sijoitus

Vuoden kokeneempana ja erittäin hyvän valmennuksen alaisuudessa JoMa etenee tänä vuonna finaaleihin Sotkamon seuraksi. Välierissä nähdään jälleen todellinen titaanien taisto, kun joensuulaiset saavat vastaansa Vimpelin. Kotiedulla voi tässä sarjassa olla iso rooli, joten runkosarjassa ei ole varaa menettää yhtään ilmaisia pisteitä.

Loppumietelmä: Joensuulla on mahdollisuus jo tällä kaudella horjuttaa Vimpelin ja Sotkamon valta-asemaa. Jos kaikki sujuu kuin elokuvissa, eikä pisteitä jää turhaan lojumaan maakuntiin, on Joensuulla mahdollisuus kamppailla jopa runkosarjan voitosta. Mestaruutta tuskin tällä kaudella vielä tulee, mutta aikataulu kauden 2016 osalta näyttää hyvältä.

Todennäköinen kokoonpano

1. Jouni Itävalo 1v

2. Tuomas Jussila 2p

3. Jonne Kemppainen 3k

4. Aleksi Rautiainen 2v

5. Mikko Kemppainen S

6. Henri Litmanen 3p

7. Tommi Päivinen 3v

8. Ville Ikonen 2k

9. Mika Väisänen L

10. Juha Niemi

11. Sami Joukainen

12. Teemu Juntunen/Juho Vänskä/(Lauri Kivinen)

Kolme väitettä Joensuun kaudesta 2015

1. Joukkue on runkosarjassa sijalla 2. ja etenee finaaleihin Sotkamon kaveriksi

2. Jonne Kemppainen rikkoo 150 kärkilyönnin rajan

3. Joukkue päästää runkosarjassa alle 160 juoksua (viime kaudella 194)

Kuvat: Jukka Rasimus/AOP