Jere Dahlström vs. maailma

Henri Itävalo no yksi lupaavimmista lukkareista moneen vuoteen. (Juha Levonen)

Henri Itävalo no yksi lupaavimmista lukkareista moneen vuoteen. (Juha Levonen)

Antin Monttu ja Jere Dahlström. Niistä on Koskenkorvan kausi tehty. Viime kaudella pudotuspeleihin selvinnyt perinteikäs seura on jonkinlaisessa käymistilassa. Nuorien pelaajien odotetaan kypsyvän huipulle ja samalla vanhat vastuunkantajat jättävät seuran ja loikkaavat alueen muihin seuroihin Vimpelin Vetoon, JymyJusseihin tai Alajärven Ankkureihin. Odotukset eivät ole kovin korkealla tänäkään vuonna, kun Urheilijat menettivät Juha Puhtimäen (Hyvinkää), Mikko Vainionpään ja Veli-Pekka Yli-Hirvelän (JymyJussit) sekä uransa viime kauteen lopettaneet Juha Suorauhan ja Sami Karjalan. Mainittujen pelaajien lähdön myötä joukkueesta poistui suunnaton määrä kokemusta ja sen paikkaaminen ei onnistu yhden talven aikana.

Edessä on muutama välivuosi menestyksen suhteen

Muistatteko vielä, kun 2000-luvun alussa Koskenkorvan A-juniorit olivat mitaleilla kuutena (!) perkkäisenä vuotena? Minä en. Yllätyin tehdessäni pohjatyötä ennakoani varten. Tuolloin joukkueessa pelasi nimiä, kuten Matti Latvala, Hannu Kiukkonen, Jyri Kyllönen, Jouni Oja-Lipasti, Veli-Pekka Yli-Hirvelä, Juha Puhtimäki, Ilari Siutla ja Mikko Haukkala. Mainituista nimistä osa on Koskenkorvan omia kasvatteja, osa muualta tulleita. Nostan asian esille sen takia, että Etelä-Pohjanmaalla painopiste pesäpallon osalta on siirtynyt Seinäjoen ja Vimpelin suuntaan. Suuri osa lahjakkaista junioreista hakeutuu menestyksen perässä tänä päivänä etenkin Vimpelin suuntaan, vaikka peliaikaa olisi enemmän luvassa muualla.

Pitkän kuivan kauden jälkeen Koskenkorvan A-juniorit palasivat mitalikantaan viime syksynä, jolloin joukkue nappasi pronssia. Mitalijoukkueesta tällä kaudella Superin mukana pelaa tai harjoittelee peräti kahdeksan pelaajaa. Tuosta porukasta viidellä tai kuudella pelaajalla on mahdollisuus murtautua edustuksen kokoonpanoon runsaiden muutosten takia, joten tulevaisuus näyttää Ilmajoella valoisammalta ja mahdollisesti A-junioritkin ottavat toisen peräkkäisen mitalinsa.

Lähtijöitä paikattiin omilla junioreilla ja täsmähankinnoilla

Joukkueen kokoonpanossa nähdään uusia pelaajia tällä kaudella. Jouni Koskela tuli Alajärveltä paikkaamaan kärkietenijän roolista lähtenyttä Yli-Hirvelää ja täydentää etukentän Vainionpään lähdettyä, Roni Vartama (Kouvola) tuo mukanaan vaihtoehdon linjapelaamiseen ja vaihtopeliosaamista sisäpeliin ja Antti Pukkinen (Kiri) kamppailee mahtuakseen ulkokentälle kopparin tontille ja hamuaa samalla roolia ykköskärjen vaihtajana.

Henri Itävalo jatkaa siitä, mihin viime kaudella jäi ja lukkaroi joukkuetta kohti parempaa tulevaisuutta. Lähteneiden pelaajien paikkaus ulkokentällä sujunee yllättävän kivuttomasti. Isoin ero uusien ja vanhojen pelaajien välillä on kokemus ja käyttökelpoisuus sisäpelissä. Vaikka nuorilla pelaajilla on kokemusta runkosarjan otteluista, ei se vedä vertoja satoja otteluita runkosarjassa ja kymmeniä pudotuspeleissä tahkonneiden konkareiden rutiinille ja vanhempien pelaajien lyöntivoimalle.

Hieman yllättäen Koskenkorva lähtee ulkopeli mielessään alkavaan kauteen

Joukkueen sisäpeli heikentyi viime vuodesta. Joukkueen kärjestä lähtivät numeroilla 1-4 pelaavat pelaajat, eikä se voi olla näkymättä. Uuden, sotkamolaistaustaisen pelinjohtaja Tomi Niskasen johdolla joukkue lähteekin ensisijaisesti päästämään yhden juoksun vastustajaa vähemmän sen sijaan, että lähdettäisiin tekemään yksi juoksu enemmän.

Etukenttä on Superin keskikastin tasoa, lukkari Itävalo kehittyy vuosi vuodelta paremmaksi ulkopelaajaksi sekä taktisesti että fyysisesti. Kokenut Janne Leppälä pelaa omalla tasollaan perusvarmaa peliä ja tekee paikoista palot. Alajärveltä tullut Koskela on itselleni pieni kysymysmerkki. Koskenkorvalla 2-puolella pelaavien pelaajien rooli ja räpylävarmuus korostuvat, kun selän takana ammottaa kunnarin takaava Antin monttu. Voi olla, että muistijälkeni heittää, mutta Koskela ei myöskään ole ainakaan toistaiseksi ollut mitenkään erityisen hyvä tekemään paloja lyhyistä lyönneistä.

Linjassa Koskenkorvalla on heittää yhteen vuosia yhdessä pelannut polttajakaksikko Tuomas Tuohisaari ja Juha Katajisto. Kaksikko tuntee toisensa hyvin ja he pelaavat äärimmäisen hyvin yhteen, kommunikoivat, ovat pallovarmoja ja kaikin puolin hyviä linjapelaajia. Pesävahdeiksi kaavaillaan Jokioisten Koetuksen kasvattia, Sotkamon juniorimyllyn läpikäynyttä Roni Vartamaa ja Juuso Myllyniemeä. Linjapelaajat ovat kaikki suhteellisen nuoria, mutta omaavat kukin potentiaalin kehittyä Suomen huipulle omalla pelipaikallaan. Pelaajilla on jo kokemusta Superpesiksen vauhdista ja ovat osoittaneet, että ulkopeli ei ainakaan linjan antamasta panoksesta jää kiinni.

Koppariosastolla näemme Pukkisen ja Haukkalan tai Mikko Kytömäen ja Haukkalan. Pukkinen ei ole minua oikeastaan ikinä vakuuttanut takakentällä. Siinä missä Haukkala ja Yli-Hirvelä muodostivat yhden parhaimmista kopparikaksikoista viime kaudella, tämän kauden parivaljakko tipahtaa Yli-Hirvelän lähdön myötä keskikastin alempaan osaan.

Sisäpelissä muut juoksevat, Dahlström lyö

Kuten edellä todettiin, kärkipään miehitys on mennyt täysin uusiksi ja pelaajille on luvassa uusia, vastuullisia rooleja ykköskärjessä. Materiaali on hieman kinkkinen, sillä selkeitä ykköskärjen miehiä kokoonpanossa ovat vain Koskela ja Haukkala. Vahvimmin pienille numeroille kaksikon lisäksi ovat tyrkyllä Myllyniemi ja Pukkinen. Kesän aikana myös Vartama saatetaan nähdä pienemmällä numerolla. Kuulopuheiden mukaan Mikko Kuosmanen kaavaili vasemmalta lyövästä Vartamasta aikanaan Jani Komulaisen seuraajaa Sotkamon Jymyn päävaihtajaksi, joten potentiaalia miehellä selkeästi on oltava. Tiedän Vartaman olevan taitava vaihtolyöjä ja hän omaa myös hyvät peruslyönnit, joten ei olisi mikään ihme, mikäli jossain vaiheessa kautta hihaan paukahtaisi numero kolme tai neljä.

Joka tapauksessa selkeää on Koskenkorvan peluutus. Millään muulla ei ole mitään väliä, kunhan Dahlströmille saadaan vähintään kuusi kotiutusyritystä per peli. Uskoisin Dallan lyövän edelleenkin keskimäärin kolmisen juoksua jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Se ei kuitenkaan tule riittämään, sillä taustatukea ei juurikaan ole luvassa. Leppälä ei ole ikinä ollut kummoinen sisäpelaaja, Haukkala voisi lyödä juoksuja, mutta häntä tarvitaan vaihtopuolella. Tuohisaari, Myllyniemi ja Katajisto ovat enemmän 1-tilanteen ja 2-tilanteen vaihtajia ja etenijöitä kuin kotiuttajia. Vartamalla voisi olla tässä omat saumansa, mutta riittääkö miehen fysiikka puhkomaan linjaa ja muodostamaan uhkaa luukkuihin ja rajoille? Henri Itävalon keskittyessä lähes täysin ulkopeliin katseet kääntyvät jokeriosastolle. Dahlströmin lisäksi siellä nähtäneen joko Kytömäki tai Haukkala ja Mikko Mahlamäki. Mahlamäki on pelinjohtaja Niskasen kakkosvalinta kotiuttajaksi ja pääsee yrittämään kotiutusta, mikäli Jeren lyöntivuorolla ei tule kolmea paloa tai kolmea juoksua. Kossu ei todennäköisesti peluuta etenijäjokerin roolissa ketään. Tämä johtuu siitä, ettei heillä ole etenijää, joka olisi tarpeeksi nopea ja varma kentällemenijä jokerin roolissa.  Toni Marjamäkeä voitaisiin kokeilla etenijänä, mutta se tarkoittaisi käytännössä sitä, että Pukkinen pelaisi ulkokentällä ja Kytömäki tiputettaisiin kokoonpanon ulkopuolelle. En pidä vaihtoehtoa kovin todennäköisenä, sillä hän on yksi harvoista kokeneemman kaartin edustajista joukkueessa.

Ilmajoella tapellaan viimeisestä pudotuspelipaikasta

Huomenna alkava kausi on siitä ihana, että alemman keskikastin joukkueet ovat äärimmäisen tasaväkisiä. Sotkamo, Vimpeli, Raahe, Joensuu, Kitee ja Hyvinkää ovat lähes varmoja pudotuspelijoukkueita. Jaossa olevista kahdesta viimeisestä paikasta käydään uskomattoman tasaväkinen kamppailu JymyJussien, Kirin, Kouvolan ja Koskenkorvan välillä. Uskon ilmajokelaisten kamppailevan viimeisestä pudotuspelipaikasta, mikäli ulkopeli pitää ja Dahlström lyö 100 juoksua. Muuten on tukalat paikat. Jos joukkueessa olisi varma ja nopea 1-tilanteen purkaja sekä numerolla yksi hyvä kotiuttaja, kallistuisi vaakakuppi puoltamaan Koskenkorvan pudotuspelipaikkaa. Uskon kuitenkin Koskenkorvan kohtaloksi jäädä niukasti yhdeksännelle sijalle, pisteen tai kahden päähän pudotuspelipaikasta.

Koskenkorvan mahdollinen kokoonpano lauantain Jyväskylä-kamppailuun (Koskenkorvalla klo 14)

1. Jouni Koskela s
2. Juuso Myllyniemi 2v
3. Mikko Haukkala 3k
4. Roni Vartama 2v
5. Tuomas Tuohisaari 2p
6. Juha Katajisto 3p
7. Henri Itävalo L
8. Janne Leppälä 1v
9. Mikko Kytömäki 2k
10. Jere Dahlström
11. Antti Pukkinen
12. Mikko Mahlamäki

Kolme väitettä Koskenkorvan Urheilijoiden pelaajista ja kaudesta 2014: 

1. Dahlström lyö yli 90 juoksua
2. Joukkue ei selviydy pudotuspeleihin
3. Numeroilla 1-4 nähdään kauden aikana vähintään seitsemän eri pelaajaa