Superpesisennakko: El Klassikko, vol. 2

Superpesiksen tiistaikierroksella suurin huomio kiinnittyy ehdottomasti Sotkamossa, Hiukan pesisstadionilla, pelattavaan el klassikkoon, eli Sotkamon ja Vimpelin väliseen kohtaamiseen. Myös muilla paikkakunnilla nähdään mielenkiintoisia otteluita: Seinäjoki – Raahe, Hyvinkää – Joensuu, Kouvola – Kitee ja Kankaanpää – Alajärvi.

Sotkamo – Vimpeli

Klo 18 Sotkamossa nähdään viime kauden finalistien toinen kohtaaminen tällä kaudella. Jymy vei ensimmäisen ottelun Vimpelissä jaksoin 0-1 (2-2, 3-4) tiukan kamppailun jälkeen, ja tiukka ottelusta tulee myös nyt. Ottelun voittaja lähtee kesätauolle mitä todennäköisimmin sarjan kärkipaikalta, joten panoksiakaan ei tästä pesäpallon kahden suuren kohtaamisesta puutu.

Onhan nämä niitä otteluita, joita odottaa pikkupoikamaisella innolla. Jos otteluita on kolme tai neljä viikossa, ei ole mitenkään mahdollista syttyä jokaiseen vääntöön täysillä, mutta Sotkamoa vastaan ei tarvitse latausta erikseen hakea. Aivan liikaa tehtiin virheitä ensimmäisessä ottelussa. Ei sellaisia virheitä saisi tulla missään ottelussa. Toisaalta, ottelua oli odotettu pitkään, mikä varmasti selittää pienen hermostuneisuuden. Tiukka peli tulee tänään. Itseluottamus on kohdillaan ja voitonnälkä on kova, joten viemme ottelun 0-1. Jaksojen lopputuloksia on vaikea arvioida, joten mennään sillä mitä sinä (toimittaja) sanoit (2-2, 2-4). – Perttu Hautala, Vimpelin Veto

Alkukiima takana

Kauden ensimmäinen kohtaaminen joukkueiden välillä on yleensä ollut täynnä latausta ja tarmoa, niin se oli viimeksikin. Aivokuolemat mailan varressa ja hermoilu ulkokentällä kuvasti hyvin Hautalan mainitsemaa pikkupoikamaista intoa, mikä pelaajilla otteluun lähdettäessä oli. Virheistä huolimatta ottelu oli alkukauden tasokkain ja herätti myös katsomossa suuria tunteita.

Toisesta ottelusta odotan paljon taktisempaa, kun joukkueet ovat saaneet pahimman ekstralatingin ulos systeemistä. Mikäli mahdollista, ottelusta tulee vieläkin tiukempi kun molemmat osapuolet näkivät, mitä keitoksia talvikaudella oli saatu keitettyä.

Parempi sisäpeli voittaa tänään

Monesti puhutaan, että paremmalla ulkopelillä voitetaan otteluita. Pitkässä juoksussa näin onkin, mutta kesken kautta pelatussa yksittäisessä ottelussa ratkaisee se, kumpi onnistuu tiukassa paikassa mailan varressa. Molempien perustaso ulkopelissä on vielä kaiken lisäksi niin korkea ja lähellä toista, että sieltä on miltei turha eroja etsiä. Ainoa ero on Toni Kohonen. Sitä nyt ei tarvitse kenellekään selittää ja se säilyy ottelusta toiseen erona Sotkamon ja vastustajan ulkopelissä.

Molempien joukkueiden vaihtopeli toimii kuin unelma. Sotkamo siirsi Niko Korhosen takaisin numerolle yksi ja Niilo Piiponniemi pelaa numerolla kaksi. Antti Hartikaisella on ollut jopa varaa pelata hieman alakanttiin alkukaudesta, sen verran kovassa liekissä Jani Komulainen on ollut.

Vimpelillä Mikko Kanala on lunastanut hänelle asetetut odotukset ja Tuomo Lönnmark on paikannut erinomaisesti sivussa olevaa Teemu Isoketoa. Kokenut kaksikko Haapakoski – Puputti on ottanut uudet roolinsa myös hyvin haltuun. Päävaihtaja Haapakoski on onnistunut jälleen kerran yli 75 % varmuudella, ja numerolla neljä Puputti on on ollut todellinen multipelaaja keräten kärkilyöntipisteitä sekä molemmista vaihtotilanteista että myös kotiutuksista.

Tilannetta siis tullaan näkemään, siitä ei tule tänään olemaan peli kiinni. Katseet on syytä kääntää kotiutusosastolle, sillä sieltä löytyy tänään ero voittajan ja häviäjän välillä. Vedon Mäkelä ja Rantalahti ovat olleet aavistuksen verran pimennossa viime otteluissa, kuten on myös Sotkamon Roope Korhonen. Taustatukea on kuitenkin löytynyt. Matias Rinta-ahosta on kypsymässä jopa Vimpelin ykköskotiuttaja, Sotkamolla tutut nimet Kohonen, Komulainen ja molemmat Rautiaiset ovat lyöneet tarvittavat juoksut silloin kun Roopella ei ole käynyt keppiin.

Vaikeaa on ottelun voittajaa lähteä veikkaamaan, mutta uskoisin ettei Hiukassa nähdä viime vuoden ensimmäisen kohtaamisen kaltaista runsasjuoksuista ottelua, vaan tiukempaa, yhden-kahden juoksun erolla ratkeavia jaksoja.

kostijymy

Kosti Rautiainen on onnistunut urallaan Vimpeliä vastaan mainiosti. (SuperJymy Oy)

Seuraa tätä: Kohonen on pitänyt Sotkamon ja Vimpelin välisissä kohtaamisissa Henri Puputtia rintataskussaan kolmen vuoden ajan. Joko nyt Puputti onnistuu kääntämään asetelman päälaelleen? Karjalasta kajahtaa. Sotkamon Kosti Rautiainen on ollut ratkaisevassa roolissa usein Vimpeliä vastaan, lyökö Kosti tänään kakkospesän päältä kumuran maisemiin?

Ottelu on loistava mahdollisuus nähdä, olemmeko oppineet alkukauden peleistä. Kehitettävää on ollut ja nyt on paras mahdollinen paikka ulosmitata kehitysprosessin tulokset. Tänään parempi joukkue voittaa, siitä ei ole mitään epäselvyyttä. Mielenkiintoista on nähdä, kumpaan joukkueeseen vaikuttaa edellistä Vimpeli-ottelua selkeästi pienempi yleisömäärä ja huonompi sää. Jaa että kumpiko voittaa? Aina pitää lähteä ottelua voittamaan 2-0, ja minulla on vahva luottamus siihen, että meillä on edellytykset ottelu myös hoitaa. Tänään jätetään kaikki kentälle, ei ole kuormistusta alla, eikä ole kuormitusta luvassa hetkeen juhannustauon takia. – Immo Rautiainen, Sotkamon Jymy

Seinäjoki – Raahe

Ilkka-areenalla nähdään kahden isoin odotuksin kauteen lähteneen joukkueen toinen keskinäinen kohtaaminen. Loukkaantumisista kärsivä Seinäjoki on toistaiseksi lukeutunut kauden alisuorittajiin, ainakin joidenkin mielestä. Itse ennakoin jo ennen kautta vaikeuksia JymyJusseille, sillä kapea rinki ja hitaanpuoleinen porukka ei kestä juurikaan loukkaantumisia. Edelleenkin odotan, että kenet Seinäjoki naaraa haaviinsa ennen siirtoikkunan sulkeutumista. Edes Jukka-Pekka Vainionpää ei pysty omalla panoksellaan koko ajan voittamaan otteluita joukkueelleen, jalkoja tai Veli-Pekka Yli-Hirvelää tarvitaan edelleen kipeästi kokoonpanoon.

Raahe jatkaa tasaisen tappavaa tahtiaan ja kerää pisteen sieltä, toisen täältä ja roikkuu jälleen kerran vahvasti pudotuspelien kotiedussa kiinni. Joukkueen ykkösnyrkki on valtakunnan eliittiä. Pelto-Kosonen on kova parivaljakko 1-tilanteessa, ja numerolle kolme siirretty Pertti Mäkelä pystyy hoitamaan 2-tilanteen monipuolisuudellaan hyvin. Kotiutusosastolla Jarmo Viittanen on yllättänyt allekirjoittaneen täysin. Lyöjätilaston sijalta 13 löytyvä, Oulusta täksi kaudeksi Raaheen siirtynyt mies on paukutellut jo 19 juoksua 11 otteluun. Marko Pelkonen on ottelusta toiseen vaarallinen läpilyöntiuhkansa ansiosta ja alkukaudesta vaatimattomasti pelannut Antti ”Möykky” Korhonen on myös osoittanut lämpeämisen merkkejä. Kun yhtälöön lisätään kaksi etenijäjokeria, Timo Kallio ja Lauri Kaartokallio sekä pomppukone Jussi Kemilä, on Raahella kasassa varsin vakuuttava miehistö, jälleen kerran.

Ulkopeli ratkaisee tänään

Edellisessä kohtaamisessa toukokuussa isäntäjoukkue JymyJussit oli vahvempi jaksoin 2-0. Jos Vimpelin ja Sotkamon kohtaaminen oli alkukauden parasta pesäpalloa, Jussien ja Raahen ensimmäinen kohtaaminen oli vastaavasti huonoin. Järisyttävä määrä virheitä, huonoja sisäpelisuorituksia ja perusvahvaa ulkopeliä, niistä oli edellinen kohtaaminen tehty. Tänään näen Raahen olevan niskan päällä, juuri paremman ulkopelinsä ansiosta. Uskon myös, että edellisestä kohtaamisesta on jäänyt paljon hampaankoloon, joten kentällä nähdään voitontahtoinen ja vahva vierasjoukkue.

Lopputulos

Raahe voittaa vähäjuoksuisen ottelun tiiviin ulkopelinsä ja laajemman sisäpeliarsenaalin turvin.

Kierroksen muut ottelut

Hyvinkää – Joensuu

Joensuu sai sisäpelinsä rullaamaan isosti Alajärveä vastaan, ja ailahtelevasti pelannut Tahko joutuu kovan paikan eteen. Toisaalta, isännät ovat piristyneet ja onnistuneet napsimaan tärkeitä pisteitä edelliskierrosten otteluissa. Voitolla Joensuu kiilaa Sotkamon ja Vimpelin tuntumaan, Hyvinkää puolestaan nappaisi kolmella pisteellä kahdeksatta sijaa kiinni.

Ulkopeli ratkaisee

Molemmilla joukkueilla on sisäpelipotentiaalia, ja tänään kylmässä ja koleassa kelissä ratkaisee se, kumpi tekee vähemmän virheitä ulkona. Läpi ei saa päästää, sillä todennäköisesti avaralla Pihkalan kentällä jaksovoittoon riittäisi tänään yksikin läpilyönti. Tahkolla katseet kääntyvät Juha Korhoseen, Joensuulla virettään löytävään Sami Joukaiseen ja Juha Niemeen. 

Joensuu vie ottelun, mutta supervuoropari ei ole mahdoton. Mielenkiintoista nähdä, kumpaan kylmä ja kolea keli vaikuttaa enemmän.

Kouvola – Kitee

Lappeenrannassa pelattavassa ottelussa Kouvola lähtee katkaisemaan tappioputkeaan. Alkukauden ilopilleri on kohdannut odotettavissa olleen pelillisen suvannon. Kitee puolestaan on neljän ottelun voittoputkessa, ja lähtee illan otteluun ennakkosuosikkina.

Kitee jyllää loukkaantumisista huolimatta

Hattua on nostettava vieraille. Topi Hurskainen on edelleen puolikuntoinen, Myyryläinen edelleen sivussa ja erilaista pikkuvaivaa on myös muilla. Siitä huolimatta KiPa on löytänyt reseptin voittoon. Isossa osassa on ollut kärkenä viilettänyt, monipuolinen sisäpelaaja Jussi Hurskainen, joka on murtautunut valtakunnan eliittiin myös kopparin tontilla. Paljon kertoo se, että vaikka Mika Laukkanen on kuin vain varjo viime vuosista, muut ovat astuneet esiin ja hoitaneet homman.

Uskoisin Kiteen vievän kovemman itseluottamuksen ja positiivisen kierteen turvin ottelun itselleen. Kouvolan mahdollisuus piilee aggressiivisessa ulkopelissä. Jos he saavat Kiteen Postin ja Laakson kiinni, on keltamustilla mahdollisuus. Supervuoropari ei ole mahdottomuus, mutta uskoisin Kiteen vievän ottelun puhtaasti.

Kankaanpää – Alajärvi

Joko nyt, Alajärvi? Sarjajumbo lähtee satakuntaan hakemaan kauden toista voittoaan. Vain viisi pistettä 11 ottelusta kerännyt Ankkurit on ollut itselleni valtava pettymys. Taneli Hautalan puuttuminen sotkee sisäpeliä, eikä pysyvää järjestystä olla löydetty. Ruletti pyörii, mutta tulosta ei synny. Alajärvi lähtee otteluun allaan rökäletappio Joensuulle, ja Matti Iivarisella on täysi työ yhdessä Aki Oravan kanssa kääntää pelihuumori ON-asentoon.

Isäntäjoukkue on puolestaan ollut alkukauden väriläiskä. Ennakkoluulottomasti pelaava Kankaanpää on onnistunut napsimaan pisteitä tasaiseen tahtiin antamalla itselleen mahdollisuuden kääntää tiukat ottelut edukseen.

Sisäpeli ei juhli myöskään Kankaanpäässä

Alajärven sisäpeliongelmat takaavat sen, ettei ottelussa nähdä mitään juoksujuhlia. Myöskään Kankaanpään sisäpeliarsenaali ei tue runsasjuoksuista matsia, vaan todennäköisesti jaksot pyörähtävät jommalle kummalle yhden juoksun turvin. Nostan isännät suosikiksi, sillä alkukausi on sujunut lähes käsikirjoituksen mukaisesti. Pelisuunnitelmaa on toteutettu prikulleen ja se on tuottanut myös toivottua tulosta. Kankaanpää voittaa ottelun 1-0.

Vedonlyönti

Nyt on isot piipussa. Sotkamossa oli puolen päivän aikaan neljä astetta lämmintä, tuuli ja satoi. Tiukan ulkopelin nimeen vannovat joukkueet yhdistettynä säätilaan saa minut under 10.5 juoksun pauloihin. Raahe tulee viemään ottelun Seinäjoella. Haetaan JYTKYÄ ja pelataan sekä Raahen suoraa voittoa että ML. Harkintaan myös Joensuun suora voitto, kerroin 2.00

Raahe ML 2.1
Raahe 3.1
Sotkamo – Vimpeli yli/alle 10.5 juoksua 1.72

NordicBetin kohteisiin pääset tästä.

Spekuloinnit Twitterissä: @TapioPenttila@JKainu@Faneille

Kuvat: SuperJymy Oy