Superpesisennakko: Puolivälierät käyntiin sunnuntaina

Superpesiksen runkosarja saatiin päätökseen männä viikolla ja pudotuspelit käynnistyvät puolivälierillä jo sunnuntaina. Näemmekö yllätyksiä? Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa. Tämä on pelaajien parasta aikaa ja tätä varten on harjoiteltu. Nauttikaa!

Sotkamo (1.) –Kitee (8.)

Sotkamolaisryhmä pelasi Mikko Korhosen tulokaskaudella loistavan runkosarjan keräten 69 pistettä, joka on paras pistesaalis Superpesiksen runkosarjassa sitten vuoden 2002. Joukkue heikentyi viime kaudesta Aki Oravalla, mutta tämä ei Jymyn otteissa näkynyt. Markus Tuikka paikkasi hienosti Oravan etukentällä ja Toni Kohonen oli pelipäällä myös runkosarjassa lyöden peräti 50 juoksua. Saldo on miehelle paras runkosarjassa sitten vuoden 2002. Tuulen nopea Niilo Piiponniemi oli yllättäen Sotkamon paras etenijä tilastoiden valossa tuoden 50 juoksua ja sijoittuen tuoduissa sijalle viisi. Tämä on pienoinen yllätys, koska Piiponniemi ei pelannut läheskään koko kautta Jymyn kärjessä. Vaikka päävaihtaja Antti Hartikainen ei yltänyt lähellekään viime kauden suoritustaan, joukkueesta löytyi aikaisempia kausia enemmän vastuunkantajia ja laajempaa rintamaa vaihtotilanteiden purussa. Sotkamo pelasi enemmän myös peräpäällään, johon Piiponniemi kuului yhdessä Rautiaisen veljesten kanssa. Mielenkiintoista on nähdä miten Doksa Korhonen peluuttaa joukkuettaan pudotuspeleissä.

Kitee pelasi loistavan alkukauden aina Itä-Länsi –taukoon saakka. Tämän jälkeen pienet loukkaantumiset ja surkea ulkopeli pudottivat kotiedussa kiinni olleen joukkueen kahdeksanneksi, mitä voidaan pitää pienoisena katastrofina. Kotietu ja helpompi ensimmäisen kierroksen vastustaja vaihtui kolme mestaruutta putkeen voittaneeseen joukkueeseen, joka on viimeksi hävinnyt pudotuspeleissä ottelun syksyllä 2011. Joukkueen tähtipelaajat Ville Posti, Toni Laakso, Sami Partanen ja Jukka Latvala pystyivät pitämään tasonsa, mutta muun joukkueen taso laski kesän mittaan radikaalisti. Ulkopelissä tuli liikaa virheitä, mikä näkyi myös sisäpelin lannistumisena. Sami Purhosen on keksittävä keinot pysäyttää Sotkamo, koska heitä vastaan ei ole varaa antaa mitään ilmaiseksi ulkopelissä.

Arvio

Onko Sotkamo pudonnut koskaan tässä vaiheessa? Ei ainakaan 2000-luvulla, äkkiseltään mieleen tulee vuoden vain 1999 tappio Pattijoen Urheilijoille. En jaksa lähteä edes tarkistamaan, koska eivät kainuulaiset putoa nytkään. Sotkamolla on leväempi, kokeneempi ja selvästi kova kuntoisempi nippu. Kiteen ainoa toivo välieräpaikkaan olisi Roope Korhosen ja Toni Kohosen loukkaantuminen, mutta tuskin edes Kiteellä tätä toivotaan. Huippupelillä Kitee pystyy ottamaan yhden voiton, mutta siihen se sitten jääkin.

Sotkamo jatkoon otteluvoitoin 3-1.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset

Kitee-Sotkamo 0-1

Sotkamo-Kitee 2-0

Toni Kohonen ottaa jälleen pudotuspeli-ilmeensä käyttöön. (SuperJymy Oy)

Toni Kohonen ottaa jälleen pudotuspeli-ilmeensä käyttöön. (SuperJymy Oy)

Vimpeli (2.)–Koskenkorva (7.)

Vimpeli oli jälleen odotetusti toinen heti Sotkamon jälkeen. Joukkue ei pystynyt kaatamaan Sotkamoa kertaakaan runkosarjassa, vaikka muuten joukkue esiintyi kesällä mallikkaasti. Pienet loukkaantumiset alkavat olla mennyttä kauraa ja joukkue pääsee todennäköisesti puolivälieriin kohtalaisen puhtaalta pöydältä. Uusittu sisäpeli on toiminut hyvin, ja joukkue vaikuttaa vahvalta lähdettäessä pudotuspeleihin. Ulkopeli toimii vaihto- ja kotitustilanteissa, vielä kun lukkari Hannu Huuskonen saa parannettua 0-tilannepelaamistaan, on joukkueen ulkopeli valmis haastamaan kenet vain.

Koskenkorva pelasi todella loistavan runkosarjan odotuksiin nähden. Se oli jopa lähellä kotietua, mutta lopulta joukkue jäi seitsemänneksi. Joukkueelle uskoa tuo Sotkamosta ja Vimpelistä otetut voitot runkosarjassa. Joukkueen pelinjohtaja Tomi Niskanen on noussut kerta heitolla yhdeksi kuumimmista pelinjohtajista koko sarjassa. Monipuolinen kärki toimii moitteettomasti ja lyöjäjokerit Jere Dahlström ja Mikko Mahlamäki lyövät miestä tarvittaessa hyvällä prosenteilla kotipesän turvaan. Mahlamäki täytyy nostaa koko tämän kauden parhaaksi tulokkaaksi lyötyään Dahlströmin takana 52 juoksua, ollen koko sarjan yhdeksänneksi paras lyöjämies. Ulkopeli on Kossulla suurin kysymysmerkki. Miten se kestää Vimpelin kovan pommituksen? Pystyykö nuori lukkari Henri Itävalo eliminoimaan Vimpelin pomppupelin, kun molemmilla kentillä pomppu nousee todella hyvin? Toivottavasti Kossun poikien mahat eivät ole vielä täynnä hyvin menneen runkosarjan jälkeen.

Arvio

Molemmat perustavat vaihtotilannepelaamisensa pomppuihin, joten tilanteita tullaan näkemään. Molempien tulee saada mahdollisimman paljon paloja kotiuttajamiesten alle. Takapalot nousevat arvoon arvaamattomaan. Kaksikko Dahlström-Mahlamäki pystyy haastamaan Vimpelin virkaveljet Mäkelän ja Rantalahden. Vimpelin selvästi parempi ulkopeli kuitenkin ratkaisee ottelusarjan saarikenttäläisille.

Vimpeli jatkoon otteluvoitoin 3-2.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset:

Koskenkorva-Vimpeli 0-2

Koskenkorva-Vimpeli 1-2

Vimpeli-Koskenkorva 1-2

Vimpeli-Koskenkorva 2-0

Vimpelin ykköslukkari Hannu Huuskosen tulee parantaa syöttötyöskentelyään. Kuva: Juha Levonen

Vimpelin ykköslukkari Hannu Huuskosen tulee parantaa syöttötyöskentelyään. Kuva: Juha Levonen

Joensuu (3.)–Raahe (6.)

Todella mielenkiintoinen ottelupari. Raahe sössi kotietunsa viimeisessä ottelussa heikkoa Vimpeliä vastaan, vaikka kaikki mahdollisuudet raahelaisille voittoon tarjottiin. Tämä tiesi Joensuun kohtaamista puolivälierissä. Joensuun peli on hakenut uomiaan koko kesän ajan, ja kolmossija irtosi lopulta jokerikaksikon Niemi-Joukainen ansiosta. Mika Väisänen on pelannut hyvin lukkarina ja hänen onnistumisensa ovat auttaneet paljon joukkueen haavoittuvaa ulkokenttää. Pudotuspelien alla Joensuun yllä on paljon kysymysmerkkejä. Loukkaantumisilta ei ole vältytty. Millaisen panoksen elintärkeä Lauri Kivinen pystyy antamaan joukkueelleen? Kuinka kärki toimii? Jouni Itävalo on mennyt kentälle todella hyvillä prosenteilla, mutta jalat eivät ole Superin nopeimmat. Tuomas Jussila vie miestä eteenpäin, mutta kuka pelaa tärkeällä paikalla numerolla 3? Jonne Kemppainen vai Henri Litmanen? Paljon elänyt kokoonpano tuo omat haasteensa. Siinä missä muut joukkueet ovat enemmän tai vähemmän lyöneet aloitusrosterinsa lukkoon ja hyvissä ajoin, Jökke on pyöritellyt rulettia lähes ottelusta toiseen. Tämä ei voi olla vaikuttamatta joukkueen toimintaan, etenkin kun kaiken lisäksi Joensuu on arponut yhden ja kahden kärjen taktiikan välillä todella paljon. Kokenut pelinjohtaja Janne Vuorinen kuitenkin tietää ,miten pudotuspeleissä pelataan ja se on Joensuulle iso etu. Vuorinen taitaa kuitenkin luottaa vahvasti kahteen kärkeen, joka ei välttämättä ole JoMan kannalta ideaalitilanne.

Raahen kuntopuntari on ollut Itä-Lännen jälkeen nousujohteinen. Kaksi tappiota tauon jälkeen on kova suoritus. Topi Kosonen johtaa peliä lautesen äärellä ja jokeriksi vapautettu Marko Pelkonen lyö miestä kotiin yhdessä Pertti Mäkelän ja loistavan kauden pelanneen Jarmo Viittasen kanssa. Timo Kallio tuo lisää jalkoja sisäpeliin, mutta miten hän pärjää paineessa ulkokentällä, kun tämän kauden pelit Superissa on laskettavissa yhden käden sormilla. Täytyy nostaa myös Raahen etenijäjokeri Lauri Kaartokallion hieno panos runkosarjassa jalustalle: nöyrää työntekoa ja hyvällä prosentilla kentällemenoja. Ulkokentän selvästi heikoin kohta on takakenttä, jossa Antti Vihtkari pelaa todella rohkeasti. Tämä kostautui viime ottelussa Vimpeliä vastaan, kun Veto ratkaisi molemmat jaksot Vihtkarin hölmöilyiden takia. Raahelaisten takakenttä tulee olemaan kovassa pommituksessa Joensuun lyöjämiesten johdolla.

Arvio

Olisin ollut valmis laittamaan raahelaiset jatkoon tästä parista kokeneiden Kososen, Kemilän, Mäkelän, Viittasen, Vihtkarin ja Pelkosen johdolla, mutta miksi seura meni hölmöilemään? Joukkue vie ensimmäisen kotiottelunsa Ouluun, johon odotetaan isompaa yleisöä, mitä olisi ehkä saatu Raaheen. Tämä on omien fanien aliarvioimista ja antaa hyvän mahdollisuuden Joensuulle napata tarvittavan vierasvoiton taskuunsa. Raahelaisilla olisi hyvä mahdollisuus haastaa välierissä Sotkamo tai Vimpeli, mutta nyt se jää haaveeksi. Tästä otteluparista toimituksessa käytiin tiukka vääntö, kun Tapio ”KHL” Penttilä myllyttää raahelaisten mahdollisuuksien puolesta. Kirjoittajan etuoikeudella Faneille.comin viralliseksi kannaksi päätyy vahvasti kauteen satsanneen Joensuun voitto.

Pitkä reissaaminen kuluttaa kokeneita raahelaisia, joten Joensuu jatkoon 3-1.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset:

Raahe-JoMa 1-2

JoMa-Raahe 1-2

Kokenut Sami Joukainen lähtee hakemaan kaivattua Suomen mestaruutta. (Juha Levonen)

Kokenut Sami Joukainen lähtee hakemaan kaivattua Suomen mestaruutta. (Juha Levonen)

Seinäjoki (4.) – Hyvinkää (5.)

Seinäjoki nousi lopulta J-P Vainionpään ansiosta kotietuun oikeuttavalle neljännelle sijalle. Kaikkien aikojen lyöntiennätyksen rikkonut Jukkis löi miehen kotiin peräti 109 kertaa, mikä on muuten yhtä monta mitä Kankaanpään koko joukkue sai lyötyä kauden aikana. Jos Seinäjoki oli yhden miehen varassa, oli sitä myös Tahko. Lyöntitilaston viides ja kärkilyöntitilaston voittanut Juha Korhonen nosti lähes yksin joukkueensa pois sijoilta 7-8. ja vältti näin ollen Vimpelin ja Sotkamon kohtaamiset tässä vaiheessa pudotuspelejä. Joukkueet ovat muutenkin hyvin samankaltaisia. Ok jalkoja löytyy sisäpeliin kahdesta kärjestä ja vaihtolyöjät ovat hyvää tasoa. Tässä taistossa Tahko vie pidemmän korren, kun mailan varressa mahtavan kauden pelannut Juha Puhtimäki sijoittui kärkilyöntitilastossa peräti sijalle kolme 186 kärkkärillään. Seinäjoen paras kärkilyöjä oli J-P Vainionpää, joten JymyJussit kaipaavat kipeästi tehokkaampia vaihtolyöjiä 1- ja 2 –tilanteiden purkamiseen.

Molempien joukkueiden ulkopeli on ollut todella ailahtelevaa koko kauden. Juoksuja lyödään, mutta niin niitä päästetäänkin. Hyvinkää päästi runkosarjassa jopa enemmän juoksuja kuin jumboksi sijoittunut Kiri. Takakenttä vuotaa ja on mielenkiintoista nähdä miten Sami Sirviö asettaa ulkokenttänsä sunnuntaina. Syöttääkö Riku Rantanen vai Puhtimäki? Kumpikaan ei ole esiintynyt kauden aikana häävisti lautesen ääressä, mutta eipä vakuuttanut JymyJussien virkaveli Jani Viljanenkaan.

Arvio

Kupletin juoni on aika selvä. Hyvinkää yrittää saada mahdollisimman monta paloa alle ennen kuin Jukkis päästetään lyömään. Hyvinkään ulkokentän epävarmuus ja Jukkiksen vasurilta lyöminen huomioiden aina kun hän astelee lyömään 3-tilanteeseen, syntyy noin 70 % varmuudella juoksu. JymyJussit pyrkivät taas tekemään kaikkensa, jottei Juha Korhoselle saada ajolähtöjä. Tahko on reagoinut tähän ja hyvän loppukauden vaihtajajokerina pelannut Teemu Nikkanen hoitaa mahdolliset vaihtotilanteet Korhosen edellä, jotta Kore pääsee tykittämään ajolähtöihin. Toivottavasti molemmissa joukkueissa hieman vähemmälle huomiolle jääneet pelaajat uskaltavat nousta esiin tähtipelaajien takaa ja mahdollisesti ratkaista otteluita. Nyt ei saa jäädä odottelemaan, että Jukkis tai Kore ratkoo pelit.

Uskon, että sarja menee viidenteen otteluun ja siinä Hyvinkää on vahvempi Ilkka Areenalla kotiutuslyöntikisan jälkeen, joten Tahko välieriin 2-3 voitoin.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset:

Tahko-JymyJussit 2-1

JymyJussit-Tahko 2-0

Miten pysäyttää runkosarjan ykkösmörssäri? (Juha Levonen)

Miten pysäyttää runkosarjan ykkösmörssäri? (Juha Levonen)

Ruutu.fi tulee mukaan toisesta puolivälierästä alkaen, joten ensimmäinen kierros mennään sokkona. Täyttäkää katsomot ja nauttikaa pesäpallokesän huipennuksesta!

Myös karsinta karsintapaikasta alkaa sunnuntaina. Siinä parissa kohtaavat Kankaanpään Maila ja Alajärven Ankkurit. Kolmella voitolla kausi loppuu iloisesti ja hävinnyt joukkue jatkaa karsintoja Ykköspesiksen vielä ennalta määräämätöntä joukkuetta vastaan. Veikkaan sen enempää perustelematta, että Alajärvi hakee yhden voiton Kankaanpäästä ja voittaa kaksi ottelua kotonaan. Näin ollen Ankkurit pelaavat ensi kaudella Superissa ja KaMan kausi jatkuu karsinnoissa.

Kuvat: Juha Levonen & SuperJymy Oy