Torstaina neljän ottelun kierros Superissa

Kahden täyden miesten Superpesiskierroksen jälkeen voidaan hengähtää hieman, kun torstaina lauteilla on vain kahdeksan joukkuetta. Runkosarjaa on jäljellä vain kaksi viikkoa, ja jokaisessa ottelussa on valtavan isot panokset. Torstain isoin mielenkiinto kääntyy ehdottomasti keskikastin kamppailuihin Raahe-Kitee ja Joensuu-Seinäjoki. Myös häntäpäässä Kouvola ja Alajärvi mittelevät isoista pisteistä ja kierroksen neljännessä kohtaamisessa sarjajumbo Kiri suuntaa Pihkalaan Tahkon vieraaksi.

Tulinen taistelu pudotuspelien kotiedusta

Jo viitisen vuotta runkosarjassa seitsemänneksi ja kahdeksanneksi sijoittuneet joukkueet ovat saaneet käytännössä katsottuna suunnata katseita jo tulevaan kauteen, sillä kahta suurta – Sotkamoa ja Vimpeliä – on miltei mahdoton kaataa paras viidestä -sarjassa. Toki yhden tai jopa kaksikin voittoa voi napata, mutta se on äärimmäisen vaikeaa. Superpesiksen 2010-luvun menestyjät ovat hävinneet yhteensä kaksi puolivälieräottelua 30 pelatusta ottelusta viimeisen neljän vuoden aikana. Eikä tilanne juuri helpotu välierissäkään; Sotkamo on marssinut finaaleihin kolmen viime vuoden aikana saldolla 9 voittoa ja nolla tappiota, Vimpeli sentään joutui viime vuonna tiukille Raahea vastaan, mutta pattijokisten pelinjohtajan Jari Törmäsen jäädyttyä pahimmalla mahdollisella tavalla ratkaisevissa otteluissa Veto eteni lopulta murskaavasti finaaliin.

Runkosarjan voiton ratkaisevat keskenään jälleen kerran Sotkamo ja Vimpeli, kaksikon takana on menossa ennätyksellisen tiukka taistelu sijoista 3-8. Sarjakolmosen Kiteen ja viimeisellä pudotuspelipaikalla majailevan Hyvinkään ero on vain seitsemän pistettä, Kiteen ja Koskenkorvan (7.) ero on vain kaksi pistettä, kun jäljellä on kuusi kierrosta. Näyttää äärimmäisen todennäköiseltä, että useampikin joukkue päätyy runkosarjan lopuksi tasapisteisiin. Tällöin ratkaisevat puhtaat kolmen pisteen voitot, joten esimerkiksi Koskenkorvan ja Hyvinkään useat pistemenetykset saattavat kostautua karulla tavalla sarjataulukon lopullisia sijoja jaettaessa.

Sarjan häntäpäässä näyttää yhä selvemmältä, että Jyväskylä joutuu taistelemaan sarjapaikastaan ykköspesiksen voittajaa vastaan. Yhtä selvältä näyttää myös Kankaanpään joutuminen alempiin pudotuspeleihin. Alajärvi metsästää vielä Kouvolaa ja Kouvola haaveilee neljän pisteen päässä olevan Hyvinkään Tahkon tavoittamisesta. Torstaina Kitrolla pelataan iso ottelu, kun Ankkurit ja Pallonlyöjät kohtaa toisensa ja kyseessä on totisesti kliseinen kuuden pisteen ottelu.

Raahe-Kitee

Sarjassa kolmantena oleva Kitee ja neljäntenä oleva Raahe kohtaavat isossa ottelussa Rännärillä. Kohtaaminen on joukkueille kauden neljäs, ja tähän mennessä joka kerta vierasjoukkue on poistunut ottelusta voittajana. Ennakkoon ajateltuna virettään löytävä Raahe lähtee ennakkosuosikkina otteluun, etenkin kun Kitee kärsii pienistä ja vähän isommistakin loukkaantumisista. Matti Latvala on näillä näkymin yhä sivussa ja veljensä Jukka Latvala kärsii myös pienestä jalkavammasta, olkoonkin että jokeripaidassa mies pystyy pelaamaan.

Raahe lähtee kohtaamiseen neljän ottelun voittoputkessa, Kitee puolestaan viiden. Ottelua voisi luonnehtia kahden huippulukkarin taistoksi, kun kaksi Suomen top 3 lukkaria, Raahen Topi Kosonen ja Kiteen Toni Laakso, mittelevät keskinäisestä paremmuudestaan. Kosonen ja Laakso johtavat myös kahta sarjan parhaista ulkopeleistä, Raahe on päästänyt tähän mennessä keskimäärin 5.2 juoksua ottelua kohden, kun pohjoiskarjalaisten vastaava lukema on 5.4. Myös joukkueiden sisäpelit ovat olleet käytännössä yhtä tehokkaita, kun raahelaiset ovat lyöneet vain kolme juoksua kiteeläisiä enemmän 24:ssä ottelussa.

Näistä lähtökohdista odotan myös tänään äärimmäisen tiukkaa ottelua. En myöskään usko, että juoksuilla päästään mässäilemään, siitä pitävät Kuiva Rällä ja Laakso huolen.

Ottelu ratkeaakin pitkälti siihen, kumpi lukkareista onnistuu paremmin tylsyttämään vastustajansa huippuvireiset lyöjämiehet; Kiteen Ville Postin, Sami Partasen ja Toni Laakson sekä Raahen Pertti Mäkelän ja Jussi Kemilän. Henkilökohtaisesti odotan yhä Marko Pelkosen nousua takaisin viime vuonna nähdylle tasolle. Tilannetta Rännärillä on mahdollisuus rakennella pompulla, mikä suosii kotijoukkuetta. Kiteen takatilanteen on kestettävä raahelaisten yritykset, sillä vaikuttaa selvältä että Laakson johtama 3-tilanne joutuu huomenna isompaan testiin Raahen vastaavaan verrattuna.

Uskon, että torstaina nähdään joukkueiden kohtaamisissa kauden ensimmäinen kotivoitto, kun syysvirettään löytävä Raahe kaataa Kiteen Kososen ja pomppupelinsä ansiosta. Raahe vie 1-0 (3-3, 4-2)

Joensuu-Seinäjoki

JymyJussien Jukka-Pekka Vainionpää on hurjassa vireessä. (Juha Levonen)

JymyJussien Jukka-Pekka Vainionpää on hurjassa vireessä. (Juha Levonen)

Päivän toinen keskikastin kohtaaminen. Mehtimäellä kaikkia muita paitsi Vimpeliä vastaan hyvin esiintynyt Joensuun Maila saa vieraita Pohjanmaalta, kun Sami-Petteri Kivimäen johtama JymyJussit tulee vierailulle. Kohtaaminen on joukkueille kauden toinen, Seinäjoki vei ensimmäisen nimiinsä Ilkka-areenalla jaksoin 2-0.

Ennakkoon ajateltuna ottelu tulee noudattamaan kaavaa Seinäjoen Jukka-Pekka Vainionpää vastaan Joensuu. Uskomattomassa vireessä oleva lyöjämörssäri on iskenyt neljään otteluun tehot 2+18 ja noissa otteluissa mies on epäonnistunut vain viisi kertaa – käsittämättömän kovia lukemia.

Joensuu etsii edelleen sitä kuuluisaa punaista lankaa pelinsä suhteen, eikä jatkuva kokoonpanoruletti ota pysähtyäkseen. Janne Vuorisen miehistö kävi vaivoin nappaamassa kolme pistettä sarjajumbo Jyväskylän kustannuksella, mutta tuossa ottelussa joensuulaiset näyttivät todella haavoittuvilta. Olisikohan vihdoin ja viimein aika hylätä kahden kärjen peluutus ja rakentaa yksi pitkä kärki Mikko Kemppaisen, Tuomas Jussilan ja Jonne Kemppaisen varaan? Lauri Kivinen on käyttökelpoinen vaihtaja jokeripaidassa loukkaantumisestaan huolimatta ja 2-tilanteessa Sami Joukainen on iso pelote. Mielestäni on aavistuksen verran naurettava ajatus, että Joensuu yrittää puskea loppuun asti ennen kautta päätettyä pelitapaa, kun ukkoa on sairastuvalla ja puolikuntoisena. Pitää reagoida, pitää sopeutua, muuten tulee noutaja.

Illan ottelu tulee ratkeamaan siihen, kestääkö Joensuun ulkopeli J-P Vainionpään yritykset ja onnistuuko Joensuu purkamaan 0- ja 1-tilanteet. Miten Jyväskylässä kauden ensimmäistä kertaa nollille jäänyt Juha Niemi vastaa Jukkiksen tehoihin? Mehtimäellä on keli kohdillaan, joten sään puolesta tilannetta on mahdollisuus rakentaa. JoMa on vaivoista huolimatta nopeampi joukkue kuin Seinäjoki, joten ellei Vainionpäälle satu taas pöljä päivä ja isännät tukehdu vaihtotilanteisiin, pitäisi ottelun olla suhteellisen selvää pässinlihaa. Joensuu voittaa 2-0 (6-4, 8-3)

Alajärvi-Kouvola

Klassinen kuuden pisteen ottelu, jonka molemmat haluavat voittaa. Jos mietitään, kumman olisi pakko voittaa ottelu, olisi se Kouvola. Kolme pistettä pitäisi Keltamustien pudotuspelihaaveet elossa, tosin sarjan kahdeksantena oleva Tahko napannee kolme pistettä Kiriltä. Alajärven piristyminen on näkynyt sarjataulukossa siinä, että sen on onnistunut karistaa jumbosija turvallisen tuntuisen seitsemän pisteen päähän.

Kohtaaminen on joukkueille kauden neljäs ja samalla viimeinen. Alajärvi johtaa voitoin 2-1, kun viimeisin voitto tuli reilun viikon takaa Kouvolassa jaksoin 0-2. Tuossa ottelussa Kouvola johti ensimmäistä jaksoa jo lukemin 7-3, mutta sai todistaa Alajärven viimeisen vuoroparin viiden juoksun rynnistystä aitiopaikalta ja samalla ensimmäisen jakson lipsumista käsistään. Tuosta shokista ei Kouvola toipunut ja Alajärvi vei toisen jakson selkein 3-8 lukemin.

Kouvolan nuori sijaislukkari Jesse Eskelinen on oikeasti pelannut ihan hyvin viimeisissä otteluissa, mutta Kouvola ei ole onnistunut kääntämään kurssiaan eikä vapauttamaan peliään. Kopla ei saa tällä hetkellä ehjää ottelua pelattua: Jos sisäpeli onnistuu, ulkopelissä tulee sysimustia virheitä, jos puolestaan ulkopeli toimii (kuten Raahe-matsissa) ei sisällä saada riittävästi peräkkäisiä onnistumisia, ja turhat palot syövät peliä.

Ennen kuin veikataan voittajia tässä ottelussa, pitäisi nähdä Kouvolan kokoonpano. Mika-Matti Ojalan ja Joni Rytkösen paluu lähenee päivä päivältä, mutta onko vielä liian aikaista? Jos kaksikosta puuttuu toinen tai molemmat, rohkenisin veikata Alajärven vievän ottelun. Matsista tulee tiukka ja mitä todennäköisimmin myös vähäjuoksuinen.  Uskon, että jaksot ratkeavat muutaman juoksun marginaalilla hyvin viime aikoina pelanneelle Ankkureille, joten kotijoukkue voittaa 1-0 (4-2, 2-2).

Hyvinkää-Jyväskylä

Ruutu.fi ja Nelonen Pron lähettämässä ottelussa kohtaavat Tahko ja Kiri. Kauden aikaisemmat kamppailut ovat menneet Hyvinkäälle 2-1.

Hyvinkäällä on alla kolmen ottelun tappioputki, kun Seinäjoki, Vimpeli ja Sotkamo ovat vieneet pisteet Tahkolta. Hyvinkää joutui pelaamaan kaikki kolme ottelua vieraissa ja nyt sillä on edessä peräti neljän ottelun kotiputki, joista on pakko napsia kolmen pisteen voittoja, jotta ensinnäkin pudotuspelipaikka varmistuisi ja sijoitus kohenisi kuuden joukkoon. Joukkue hävisi edellisen ottelunsa Seinäjoella kovassa vireessä olevalle J-P Vainionpäälle. Tahkon takakenttä lahjoitti juoksuja Seinäjoelle ja jo kauden aikaan ollaan huomattu, että takana on Tahkon haavoittuvin osa-alue ulkopelissä. Sisäpelissä pitkä kärki järjestelee kyllä tilanteita Juha Korhoselle, Petri Kulmalalle ja Riku Rantaselle. Jokereiden Kulmalan ja Rantasen on parannettava kotiutusprosenttejaan, jotta Tahko pystyy napsimaan kolmen pisteen voittoja. Junnuista Valentin Ikonen on ottanut mailanvarressa isoja askeleita kauden mittaan – siitä plussat pojalle.

Kiri kärsi tiistaina katkeran tappion kotonaan Joensuulle, kun molemmat jaksot menivät vieraille yhden juoksun erolla. Vaikka kuinka haluaisin sympata kotikaupunkini ylpeyttä, on se vaikeaa. 24 palosta viisi syntyi epäonnistuneista kopinnostoista ja Joensuun hyvässä vireessä ollut lukkari Mika Väisänen otti parit kärpsyt etenijöistä eli noin neljäsosa paloista aivan omaa hölmöilyä ja näin ei otteluita voiteta. Yhden juoksun jaksotappioista on vielä pitkä matka jaksovoittoihin. Jyväskyläläiset ovat voittaneet 10 edellisestä ottelustaan vain yhden. Kirin kärki Ilkka Ylitalo menee kentälle kiitettävällä prosentilla ja numerolla kaksi Miikka Matikka uittaa pystäriä ykköstilanteessa väliin hyvällä tahdilla. Ongelma sisäpelissä tulee numeron kolme kohdalla. Määttälän, Kiukkosen ja Rajalan putoamiset kokoonpanosta pakottaa Kirin lyömään Robert Tallbackan tuolle numerolle. Tallbacka on tällä hetkellä täysin lukossa. Pallo ei osu keskikeppiin, vaikka kaverilla olisi aihio lyödä palloa todella lujaa. Ainoa vaihtolyönti Tallbackalla on tällä hetkellä vasurin koukku. Ulkopeli Kirillä toimii hyvin, mutta sisällä lukko pitäisi saada pois. Palottomia ajolähtöjä kaivattaisiin Kanuuna-Kallelle ja Heikkisen Jaakolle.

Tahko tulee viemään ottelun paremman sisäpelinsä ansiosta. Kiri pystyy pitämään Tahkon vähillä juoksuilla, mutta sisäpelissään Kiri ei tee kolmea juoksua per jakso enempää. Ottelu Tahkolle 2-0 (5-2, 5-1).

Vedonlyönti

Tiistaina osuimme päävinkit 4/4 ja rekan täytteetkin menivät 1/2. Ainoa virhetikki tuli, kun Sotkamo jylläsi toisen jakson viimeiseen vuoropariin seitsemän juoksua, mikä tarkoitti samalla underimme surkeaa epäonnistumista. Ei riitä, joten tänään lähdetään hakemaan parempaa.

Rakennamme illan kierroksen Alajärven kotivoiton varaan. ML antaa kertoimen 1.62, mutta lähdemme rohkeasti hakemaan suoraa voittoa kertoimella 2.45. Luotamme myös siihen, että Joensuu nappaa puhtaan kotivoiton JymyJusseista, mikä antaa kertoimen 1.75. Under/over vedot puuttuvat vielä Nordicbetin listoilta. Lyökääpä kuitenkin Raahe-Kitee under (raja tulee olemaan noin 12,5) ja Hyvinkää-Jyväskylä underiin (raja asettuu 13,5).

Alajärvi 2.45
Joensuu 1.75

Raahe-Kitee under

Hyvinkää-Jyväskylä under