Vimpeli vastaan Sotkamo – pesiskesä huipentuu

Pesiskesä 2016 on suurin piirtein taputeltu loppuun, mutta kauden paras osa on onneksi vasta alkamassa: Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy kamppailevat kuudetta vuotta peräkkäin mestaruudesta.

Lähtökohdat

Runkosarjan voittajana Vimpeli saa loppuottelusarjaan kotiedun. Saarikentän isännät pyrkivät katkaisemaan Sotkamon uskomattoman viiden vuoden peräkkäisen mestaruusputken.

Tiivistettynä finaalisarjassa vastakkain asettuu Vimpelin kova sisäpeli ja Sotkamon raudanluja ulkopeli. Vimpelin sisäpeli on ollut jälleen tällä kaudella totutun vahvaa; vetolaiset löivät runkasarjassa 28:ssa ottelussa huimat 360 juoksua, peräti 54 juoksua enemmän kuin finaalivastustaja Sotkamo. Vimpelin pahimpina hurjastelijoina toimivat viidenneksi runkosarjan lyöjätilastossa sijoittunut Henri Puputti (11+81) ja seitsemänneksi sijoittunut Janne Mäkelä (3+74).

Vimpelin sisäpelin vahvuuteena on Sami Haapakosken varmuus kovissa lyönneissä sekä Mikko Kanalan uskomaton fysiikka numerolla kolme. Läpilyönnin uhka on etenkin Kanalan lyöntivuorolla käytännössä jatkuvasti läsnä, mikä avaa tilaa myös muille lyönneille keskivertopesäpalloilijaa paremmin.

Kohonen ja orkesteri

Loppuottelusarjassa asettuu kuitenkin vastaan raudanluja ulkopelijoukkue. Vimpelin sisäpelin sekoittamisesta eniten vastaa ehdottomasti huippulukkari Toni Kohonen, joka ei todellakaan tule tekemään Vimpelin juoksujen lyömisestä helppoa. Kohonen on (edelleen) sarjan paras lukkari ja taktinen osaaminen hakee vertaistaan.

Sotkamon sisäpelissä vahvuutena taas on superpesiksen nopeimmat etenijät Niko Korhonen sekä Niilo Piiponniemi. Sotkamolla on muutenkin tavallista nopeampi yhdeksikkö ja he pystyvät tarvittaessa pelaamaan koko yhdeksiköllä. Perinteisesti syksyn edetessä Jymyn peräpään miehet ovat nousseet tiukoissa paikoissa esiin. Tästä mainittakoon esimerkkinä Markus Tuikan tasonnosto välieräsarjassa Joensuuta vastaan.

Välierissä Jymy kaatoi Joensuun Mailan puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Jymy on ollut pitkään todella ikävä vastustaja Vimpelille. Loppuottelusarjaan kotiedun voimin lähtevä Veto on kuitenkin saanut tällä kaudella kohotettua itseluottamusta hyvin luistaneen lyöntipelin ansiosta. Kasvaneen itseluottamustason lisäksi Vimpelin kotietu voi nousta loppuottelusarjassa isoon rooliin, sillä Vimpelin Saarikenttä on mille tahansa joukkueelle hankala paikka pelata, vaikka Jymy hakikin runkosarjassa voiton Saarikentältä.

Vimpelin oltava valmiina

Loppuottelusarjoissa korostetaan toistuvasti avausottelun merkitystä, mutta tässä sarjassa se pitää enemmän paikkaansa kuin aiemmin. Sotkamon uskomaton mestaruusputki on nostanut sen itseluottamustason sellaisiin lukemiin, että Vimpelin on pakko saada sekoitettua Jymyn peliä keinolla millä hyvänsä. Avausottelu on ehdottomasti Vimpelin iskun paikka, kun se pääsee pelaamaan huikean vimpeliläisyleisön edessä loppuottelusarjan ensimmäisen kamppailun.

Mikäli Sotkamo vie avausottelun, tulee Vimpelillä olemaan lähes mahdoton paikka kääntää ottelusarja edukseen. Jymyn pudotuspelihurmos on niin luja, ettei se tule luovuttamaan ottelusarjan johtoasemaa enää Vimpelille. Viitenä edelliskautena Vimpelin pelaajistolle on ripustettu hopeamitalit kaulaan. Nyt voiton on tultava heti avausottelussa, tai finaalisarjan lopusta tulee erittäin haastava.

Vimpeli on osoittanut tällä kaudella olevansa viime kausia kovemmassa vireessä. Se pelasi loistavan runkosarjan ja välierissäkin voitti Kouvolan puhtaasti otteluvoitoin 3-0, mutta loppuottelusarjassa sen pitää pystyä nostamaan pelinsä uudelle tasolle. Joukkueen pelinjohtajan Sami-Petteri Kivimäen pitää pystyä luomaan joukkueeseen vahva taisteluhenki, että se pystyy kaatamaan Jymyn tämän kauden finaaleissa.

Loppuottelusarjan jännittävyyden kannalta toivotaan, että Vimpeli on valmiina avausotteluun ja että Veto vie heti avausottelun.

Katso myös Pesisraadin mietteet alkavasta finaalisarjasta.

Loppuotteluiden otteluohjelma

la 10.9
Vimpeli-Sotkamo 16.00 Ruutu+ / Nelonen Pro

su 11.9
Sotkamo-Vimpeli 16.00 Ruutu+ / Nelonen Pro / Nelonen

la 17.9
Vimpeli-Sotkamo 16.00 Ruutu+ / Nelonen Pro

su 18.9
Sotkamo-Vimpeli 16.00 (tarvittaessa)

la 24.9
Vimpeli-Sotkamo 16.00 (tarvittaessa)

Nelonen Pro ja Ruutu+ näyttävät jokaisen ottelun suorana lähetyksenä.

Kuva: Jukka Rasimus / AOP