Salibandyliigan välierät käynnistyvät perjantaina – Classic ja EräViikingit jatkavat Superfinaaliin

Päivät pitenevät, lumet sulavat ja Superfinaali (22.4.) häämöttää. Salibandyliigakausi 2016-17 on edennyt jo siihen pisteeseen, että jäljellä on pelkästään jyviä, sarjan neljä parasta joukkuetta. Classic, EräViikingit, SPV ja Happee aloittavat perjantaina 31.3. taistelun paikasta Hartwall Areenan kirkkaisiin valoihin. Tässä tulee välieräennakkomme.

Classic (1.) – Happee (5.)

Hallitsevan mestarin ja viime vuosien kestomenestyjän välisestä pudotuspelisarjasta on odotettavissa hyvää viihdettä. Runkosarjan nimiinsä vieneet tamperelaiset lähtevät sarjaan ennakkosuosikkina, mutta pudotuspelihistoria Happeeta vastaan on surullista luokkaa. Joukkueiden edellinen pudotuspelikohtaaminen päättyi jyväskyläläisten mestaruusjuhliin täpötäydessä Synergia-areenassa keväällä 2014. Sitä edeltävä kohtaaminen löytyy keväältä 2011, kun tuloaan huipulle tehnyt Happee nylki Classicin kaikkien yllätykseksi suoraan otteluvoitoin 0–3.

Historialla ei luonnollisesti ole mitään tekemistä tulevan sarjan kannalta, mutta parin viime vuoden kohtaamiset lupailevat tasaista sarjaa. Tämän kauden ensimmäinen vääntö oli heti MM-kisojen jälkeen paljon porua ja pahaa mieltä aiheuttanut ”tuplapanoksen” ottelu, jossa sarjapisteet jaettiin, mutta Classic lunasti cupin välieräpaikan jatkoaikavoitollaan. Päätöskierroksen taisto Jyväskylässä venyi niin ikään jatkoajalle, jossa Classic oli jälleen etevämpi.

Materiaalivertailussa Classic on edellä, vaikka Happeeltakin löytyy laadukas joukkue. Kuuden Riian maailmanmestarin Classicista löytyy enemmän tulivoimaa ja sen puolustus on aavistuksen laajempi. Isoin ero syntyy kuitenkin tolppien välissä. Happeen Tuomas Turunen on kelpo torjuja, muttei lähelläkään Lassi Torisevan tasoa. Turusta Happee-uunissa stunttaava isokokoinen Miro Tuomala taas saattaa esittää komeita gamesavereita, mutta omilla kauhomisillaan lahjoittaa pari ilmaista vastustajalle.

Pelillisesti ottelupari voi tarjota mitä tahansa. Erinäisten pelitapaintoilijoiden Urheilulehdelle hiekoittama Petteri Nykky ei tunnetusti kahlitse pelaajiaan, vaan Classicin huippuyksilöt saavat toteuttaa itseään pallollisessa pelaamisessa. Oli ”pelitavattomuudesta” mitä mieltä tahansa, on Nykky tehnyt Classicissa hyvää jälkeä, eikä ole sattumaa, että Classic nosteli himoittua ja seurahistorian ensimmäistä kanisteriaan juuri Nykyn alaisuudessa. Maajoukkueluotsin pelilliseksi ansioksi täytyy lukea Classicin selvästi aktivoitunut ja parantunut puolustuspelaaminen.

Classic juhli viime kaudella himoittua mestaruutta. Matkaako seura jälleen Hartwallille? (AOP)

Happee taas lienee Salibandyliigan kovin ”flow-joukkue”. Tuttuun ”Hirvirytkeeseen” perustuva pelityyli on parhaimmillaan lähes pysäyttämätöntä vyöryä, mutta pahimmillaan tuloksena on SPV:lle koetun 6–14-tappion kaltaisia tuloksia. Tylsiä Happeen pelit eivät kuitenkaan ole ja sen kevätvirettä voisi väittää kovimmaksi, sillä tiiviisti puolustavan TPS:n lyöminen suoraan 4–0 oli väkevä työnäyte Hirvien vaarallisuudesta. Classicilla taas oli yllättävän nihkeää Indiansin kanssa, joskin bussin siirtäminen on ollut hallitseville mestareille haastavaa koko kauden ajan, joten puolivälieräsarjasta ei kannata vetää turhan suuria johtopäätöksiä tulevaa sarjaa silmällä pitäen.

Kulminaatiopiste

Mahdotonta se ei ole, mutta paikka Superfinaaliin vaatii Happeelta venymistä. Erityistä venymistä saa harrastaa Hirvien maalivahti-osasto, jonka on pakko pelata kauden parasta peliään. Kuten todettua Turunen on hyvä veskari ja Tuomala potentiaalinen, mutta juuri heikko maalivahtipeli oli yksi suurimpia syitä Happeen vaisuhkoon runkosarjaan. Sami Johanssonien ja kumppaneiden tulituksessa Hirvet eivät yksinkertaisesti voi antaa ilmaisia maaleja tai muuten Classic tanssii finaaleihin.

Taistelupari: Joonas Pylsy VS. Otto Tikka

Jyväskyläläislähtöiselle Joonas Pylsylle ottelusarja tulee varmasti olemaan erityinen. Parin Sveitsin vuoden jälkeen Suomeen palannut hyökkääjä juhli viimeisellä Happee-kaudellaan mestaruutta nykyisen seuransa kustannuksella. Monipuolinen hyökkääjä osaa myös agitoinnin jalon taidon ja yksi kohde on varmasti pitkäaikainen joukkuekaveri Otto Tikka, jolla aina toisinaan palaa pohjaan. Jo Happeen A-nuorissa mestaruuksia juhlinut parivaljakko tulee varmasti kohtaamaan toisensa kulmaväännöissä, eikä törmäilyä kaihtamaton kaksikko tule selviämään ottelusarjasta ilman kärhämiä.

Arvio

Vaikka Hirvet ovat äityneet hyvään kevätvireeseen ja niin paljon kuin toistaiseksi viimeistä kauttaan valmentavan Seppo Pulkkisen komean uran soisi päättyvän kultajuhliin, on vaikeaa nähdä Classicin kompastuvan tässä vaiheessa. Tamperelaisten tuloskentät ovat vahvempia ja materiaalista löytyy variaatioita huomattavasti enemmän kuin Hirviltä. Kaiken järjen mukaan Family jatkaa Superfinaaliin, muttei helpolla, vaan otteluvoitoin 4–2.

Otteluohjelma

Pe 31.3. klo 18.30: Classic – Happee @ Tampere Areena

Su 2.4. klo 18.30: Happee – Classic @ Jyväskylän Monitoimitalo

Ke 5.4. Klo 18.30: Classic – Happee @ Tampere Areena

La 8.4. Klo 16.45: Happee – Classic @ Jyväskylän Monitoimitalo

Ma 10.4. Klo 18.30: Classic – Happee @ Tampere Areena

Ke 12.4. Klo 18.30: Happee – Classic @ Jyväskylän Monitoimitalo

Pe 14.4 Klo 17: Classic – Happee @ Tampere Areena

EräViikingit (2.) – SPV (3.)

Tämän kauden kohutuin joukkue EräViikingit nousi heti Salibandyliigan jättiläiseksi. Runkosarjan voiton päätöskierroksen tappiolla Tampereelle lahjoittaneet helsinkiläiset pelasivat läpi kauden yllättävän korkealla tasolla. Yllättävällä erityisesti siksi, ettei kahden vahvan joukkueen yhdistäminen ja sen höystäminen muutamalla maajoukkuepelaajalla ole helppo yhtälö, vaikka materiaali olisi kuinka laadukas. Jyri Korsmanin johtamalle valmennustiimille siis iso tunnustus jo tässä kohtaa.

Korsmanin tulevan ottelusarjan kollegalle Tommy Koposelle täytyy niin ikään nostaa hattua. Paperilla heikentynyt SPV monipuolisti pallollista peliään ja nappasi vastoin odotuksia runkosarjan kolmospaikan. Tulevassa välieräsarjassa seinäjokisilta vaaditaan kuitenkin venymistä, sillä jos kumpainenkin esittää perustekemistä, tulevat EräViikingit kävelemään finaaliin.

Materiaalivertailu yksi yhteen on tässä parissa aavistuksen ontuvaa, sillä Henri Myllymäen tapaiset työmiehet eivät välttämättä muissa kärkiryhmissä loistaisi, mutta Seinäjoella monien potentiaali on hyödynnetty maksimaalisesti. EräViikinkien poppoo on kuitenkin selvästi kovempi, joten pelillisesti SPV:n on onnistuttava, jotta se pystyisi helsinkiläiset kampeamaan.

Pelillisen monipuolistumisen lisäksi yksi avainasemassa ollut tekijä SPV:n tämän kauden pärjäämisessä on ollut loistava roolitus. Jari Hankkio ja Mikko Kohonen ovat johtaneet vaarallista ykkösvitjaa. Kakkoskenttä taas on sekoitus työnaatosta ja tuloksentekoa. Liigan likaisin pelaaja Sami Koski ei ole takavuosien vireessä, mutta on edelleen vaarallinen hyökkäyspäässä. Seinäjokisten kolmonen taas on liigan parhaimpiin oman pään raastajiin kuuluvan Harri Karjalan johdolla enemmän hiekkapaperiosastoa, mutta kevään pelaajana tunnettu Tuukka Kiviranta osoitti Oilers-sarjassa, että maaleja voi odottaa myös telaketju-osastolta.

EräViikingeillä taas tulivoimaa löytyy jokaisesta kentästä ja pitkään murheenkryyninä ollut Janne Hyvösen kakkosviisikko on ollut kevätkaudella hyvä. EräViikingeiltä löytyy myös kätisyyksiä toisin kuin SPV:ltä, mutta joukkueen alakerta on edelleen pienoinen kysymysmerkki, vaikka hyvä viisikkopuolustus on paikannut materiaalia. Kaikki kunnia hienon uran tehneelle Tom Strömstenille, mutta konkarilla ei pitäisi olla mitään asiaa EräViikinkien tasoisen joukkueen pelaavaan kokoonpanoon, varsinkaan kun penkin päässä on istunut muun muassa Tapio Kinnunen.

Tero Tiitun ja Janne Hyvösen miehittämä kakkosviisikko on löytänyt yhteisen sävelen kreivin aikaan. (Matti Raivio/AOP)

Jos Classicin ja Happeen välisessä ottelusarjassa saatetaan nähdä isojakin pelillisiä heilahteluja, tullaan EräViikinkien ja SPV:n välillä pelaamaan selkeästi kurinalaisemmin. Ainakin lähtökohtaisesti voisi kuvitella altavastaajan jatkavan voitokkaalle Oilers-sarjalle leimallista hyvää puolustuspelaamista. EräViikingit siis tulevat olemaan pallossa, joka peräänkuuluttaa ennakkosuosikin pallovastuuta, sillä SPV tunnetusti taitaa vastaiskupelaamisen.

Kulminaatiopiste

Maalintekokilvassa SPV:llä ei tule olemaan palaakaan, joten jutun juoni on punaisten viisikkopuolustus vastaan mustien tulivoimainen hyökkäys. SPV:n elinehto tässä sarjassa on laadukas puolustuspelaaminen, sillä palloon se ei tule pääsemään yhtä paljon kuin Oilersia vastaan, joten seinäjokisten täytyy jaksaa kyykätä. EräViikingeiltä taas kysytään malttia, sillä ainakin poikkarilinjat tulevat olemaan tukossa.

Taistelupari: Miko Kailiala VS. Hannes Hannula

10 maalia puolivälieräsarjassa Nokian KrP:tä vastaan räiskinyt Miko Kailiala on odotetusti kunnostautunut EräViikinkien ykköspyssynä. Maajoukkuehyökkääjän ruutia pyrkii kostuttamaan tämän kevään kuumin maalivahti, Hannes Hannulla. Vaikka Oilers-sarjassa ikävästi loukkaantunut Julius Kivimäki on tällä kaudella kantanut ykköstorjujan viittaa, yli 83-prosenttisesti palloja pudotuspeleissä pysäytellyt Hannula on ollut kaksikosta selkeästi vakuuttavampi, pois lukien rankkarit. Nyt jurvalaisen torjuntataitoja mitataan toden teolla, kun vastaan astelee yli 200 maalia runkosarjassa takonut Ervi-hyökkäys.

Arvio

EräViikingit joutuvat nyt kunnon testiin ja vaikka SPV on vaarallinen ja vaikeasti voitettava joukkue, on seinäjokisia vaikeaa nähdä Superfinaalissa. Kuten puolivälierät osoittivat ei SPV:llä ole särkymävaraa, esimerkiksi Hankkion poissaolo nosti Kosken ykköseen ja söi kakkosen kokonaan pois. EräViikingit taas vyöryvät kolmen vahvan kentällisen voimin, jossa joukkue on pitänyt niin kovaa tempoa ettei juuri kukaan ole pysynyt kyydissä. Ei pysy Peliveljetkään, vaan Ervi nappaa finaalipaikan otteluvoitoin 4–1.

Otteluohjelma:

Pe 31.3. klo 18.30: EräViikingit – SPV @ Vantaan Energia Areena

Su 2.4. klo 17: SPV – EräViikingit @ Seinäjoen Urheilutalo

Ti 4.4. klo 18.30: EräViikingit – SPV @ Vantaan Energia Areena

La 8.4. klo 16.45: SPV – EräViikingit @ Seinäjoki Areena

Ma 10.4. klo 18.30: EräViikingit – SPV @ Vantaan Energia Areena

Ke 12.4. klo 18.30 SPV – EräViikingit @ Seinäjoki Areena

Pe 14.4 klo 16: EräViikingit – SPV @ Vantaan Energia Areena

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press