Salibandyliigan kuumat välierät käynnistyvät torstaina – finaalissa Väli-Suomen vääntö?

Miesten Salibandyliigan puolivälierät saatiin pakettiin ennakoitua nopeammin, kun kaikki neljä välieräjoukkuetta löivät omat sarjansa poikki 3-0 otteluvoitoin. Suurin pommi puolivälierissä nähtiin, kun runkosarjan kahdeksas Tapanilan Erä pudotti runkosarjan kolmosen Classicin ulos mitalipeleistä. Muut jatkajat Happee, SPV ja SSV etenivät välieriin ennakkokaavailujen mukaan. Välierät alkavat torstaina ja ottelut pelataan paras viidestä järjestelmällä.

Jos puolivälierissä mentiin nopealla kaavalla, niin nyt veikataan, että molemmat sarjat menevät viidenteen ja ratkaisevaan otteluun. Oman haasteensa joukkueille tuo välierien todella tiivis tahti, kun sarjat pelataan viikon sisällä. Tämä on tuskin fyysinen haaste neljälle urheilulliselle joukkueelle, mutta näin kova tahti ja samalla pitkät reissaamiset kuormittavat pelaajia todella paljon. Pelkona on kärkipelaajien loukkaantumiset, jotka voivat sotkea joukkueiden kokoonpanoja ja vaikuttaa siten sarjojen lopputuloksiin.

Happee – Erä

Viime vuoden mestari Jyväskylän Happee kohtaa runkosarjassa kahdeksanneksi jääneen Tapanilan Erän. Joukkueet kohtasivat viime kaudella kiihkeässä puolivälieräsarjassa, josta Happee eteni lopulta välieriin vasta viidennessä ratkaisevassa ottelussa, vaikka tuossa ottelussa Erä olikin alkuun kuskinpaikalla – nyt helsinkiläisillä on siis revanssin paikka. Runkosarjassa Happee oli selkeästi parempi molemmissa kamppailuissa, mutta puolivälierissä Erä osoitti olevansa täysin eri joukkue, kun panokset ovat suuremmat.

16577212176_cb7da8f960_z

Hirvet hakevat toista peräkkäistä finaalipaikkaa. Kuva: Salibandyliiga

Runkosarjan ykkönen Happee joutui todella tiukille puolivälierissä Oulun Luistinseuraa vastaan, vaikka sarja menikin poikki suoraan kolmessa ottelussa. Kaksi viimeistä kamppailua Happee vei kokemuksen turvin maalin erolla ja ensimmäinen ottelukin oli tiukka, kun jyväskyläläiset olivat parempia 6-4 lukemin. Suurinta päänvaivaa Hirville puolivälierissä aiheutti OLS:n todella puolustusvoittoinen taktiikka, kun oululaiset kyykkivät todella matalalla mökissä ja iskivät happeelaisten pallonmenetyksistä laadukkaasti vastaan. Erä osaa myös tarvittaessa pelata laadukkaasti vastaavanlaista pelikirjaa paremmin kuin OLS, joten nyt Happeen leirissä tulee skoutata tarkkaan, miten tällaista pelisysteemiä vastaan voi pelata pallollisena vieläkin laadukkaammin.

Erän runkosarjaa voidaan pitää jopa floppina. Tosin tosipeleissä ne miehet vasta mitataan ja hienosti Erän valmennus sai kasattua joukot puolivälieriin. Joukkueen kärkipelaajat Tuomas Iiskolan, Lauri Kapasen, Jussi Kosolan ja Tommi Aron johdolla harjasivat Classicin hienosti kumoon ja juuri näiltä miehiltä tasonnostoa on odotettu koko kauden ajan. Lisäksi hieman yllättäen puolivälierissä ykköstorjujan viitan ottanut nuori Markus Laakso pelasi mahtavan puolivälieräsarjan ja voi lähteä nyt luottavaisin mielin myös Happee-sarjaan. Hyvillä esityksillä Laakso voi nousta jopa miesten maajoukkueen yhdeksi kandidaatiksi tuleviin harjoitusturnauksiin. Lisäksi joukkueesta täytyy nostaa esiin viime kauden pudotuspeleissä parrasvaloihin nousseen Mikko Pasasen huikea kevätvire. Mies iski puolivälieriin piste per peli tahdilla, kun runkosarjassa vaarallinen rightin hyökkääjä teki pisteitä 19 peliin vain 6+4=10.

Miten käy?

Runkosarjan sijalta 8. ei ole ikinä noustu Salibandyliigassa mitaleille, mutta Erällä on siihen nyt todelliset saumat. Joukkueen käyrä osoittaa ylöspäin ja itseluottamus on katossa. Joukkueen päävalmentaja kokenut Petteri Bergman on toitottanut koko kauden ajan, että helsinkiläisten ainoa tavoite on mestaruus. Kauden mittaan tähän ei ole uskonut kukaan muu kuin Erän joukkue itse. Erän tulisi jollain ihmeen kaupalla hakea vähintään yksi voitto Hirviteatterista, jossa Happee on todella vaikea voitettava. Se on hävinnyt kauden 15 kotiottelustaan vain kaksi peliä.

16132772224_73e3abab60_z

Tuulettaako Happeen kasvatti, Erän apuvalmentaja Jyri Korsman Jyväskylässä? Kuva: Salibandyliiga

Joukkueita vertailtaessa ensimmäinen huomio kiinnittyy maalivahtipeliin. Siinä Happee on edellä maailman yhden parhaan torjujan Eero Kososen johdolla, mutta Erän Laakso osoitti puolivälierissä kestävänsä paineet. Valmennuksessa puntit menevät aika tasan, mutta Erällä on pieni ässä hihassa, kun Happeeta usean vuoden valmentanut Jyri Korsman siirtyi täksi kaudeksi helsinkiläisryhmän valmennustiimiin, ja mies tuntee jyväskyläläisten metkut kuin omat taskunsa. Erikoistilanteissa molemmilta joukkueilta löytyy todella vaarallinen ylivoima, joten jäähyjä kannattaa tässä sarjassa välttää.

Pelitavallisesti on mielenkiintoista nähdä miten Erä lähtee horjuttamaan Happeeta. Classicia vastaan joukkue pelasi välistä aktiivista korkeaa karvausta ja viime vuonna puolivälierissä se pyrki horjuttamaan Happeeta tarpeen tullen myös vastaavalla taktiikalla, ja se tuottikin Happeelle ajoittain ongelmia.

Tunnetta tässä sarjassa nähdään varmasti roppakaupalla niin kuin viime vuonnakin, kun mm. Happeen Jalo Kouvonen joutui useamman ottelun pelikieltoon taklattuaan Erän pelaajaa sääntöjen vastaisesti.

Veikkaus:

Erä tulee haastamaan Happeen jälleen tosissaan, mutta jyväskyläläiset ovat tänä vuonna tähän sarjaan valmiimpia. Hirvet etenevät toistamiseen finaaliin kotietunsa turvin otteluvoitoin 3-2.

Otteluohjelma:

To 19.3. klo 18:30 Happee – Erä, Monitoimitalo (ISTV)
La 21.3. klo 17:00 Erä – Happee, Vantaan Energia Areena
Su 22.3. klo 15:45 Happee – Erä, Monitoimitalo Jyväskylä (YLE TV2)
Ti 24.3. klo 18:30 Erä – Happee, Vantaan Energia Areena Vantaa (tarvittaessa)
Ke 25.3. klo 18:30 Happee – Erä, Monitoimitalo Jyväskylä (tarvittaessa) (VeikkausTV)

SPV – SSV

Vastakkain ovat kausien 2010-2011, 2011-2012 ja 2012-2013 finalistit. Viime vuonna molemmat jäivät ulos finaaleista, ja tällä kaudella molempien joukkueiden tekemisistä on huokunut hirveä menestysnälkä. Nyt toisen osana on jäädä jälleen ulos finaaleista.

Seinäjoen Peliveljet raivasivat tiensä välieriin yhden kauden floppauksen jälkeen, kun puolivälierissä kaatui Tampereen Koovee 3-0. Joukkueesta löytyy todella paljon kokeneita ratkaisijoita joiden takaa on kasvamassa uusia nälkäisiä pelimiehiä. Joukkueen materiaalin laajuudesta ja laadusta kertoo se, että kolmosketjun paikoista taistelevat tällä hetkellä sellaiset miehet kuten Tuukka Kiviranta, Erik Härkönen, Niko Raunio ja Teppo Mäkelä. Kolmannessa puolivälierässä mm. pudotuspelien erikoismies Kiviranta ja loistava kahden suunnan sentteri Mäkelä aloittivat ottelun penkiltä. Tiedä sitten onko taustalla jotain pieniä loukkaantumisia – ainakin Rauniolla on ollut pientä loukkia – mutta täydessä kunnossa ollessaan nämä miehet olisivat jokaisessa muussa Salibandyliigan joukkueessa heittämällä avauksen miehiä.

Tätä lisää Pasilan hornankattilaan! Kuva: Salibandyliiga

Tätä lisää Pasilan hornankattilaan! Kuva: Salibandyliiga

Helsinkiläinen SSV jyräsi jälleen tiensä välieriin jo peräti 11. kerran peräjälkeen, kun se kaatoi loppujen lopuksi yllättävän helposti kriisissä olevan verivihollisen Espoon Oilersin 3-0 otteluvoitoin. SSV:n kohdalla voidaan sanoa samat sanat kuin SPV:n kohdalla – vanhojen ratkaisijoiden lisäksi joukkueesta löytyy uusia nälkäisiä ratkaisuun kykeneviä pelimiehiä. Yksi heistä on suomalaisen salibandyn uusi kiiltokuvapoika Miko Kailiala, josta on kasvanut isojen pelien mies niin kotimaan kentille kuin kansainvälisiin peleihin. Miehen nälästä kertoo se, että hän otti pudotuspeleissä jälleen tutun aseensa käyttöön eli laukaisunapin ja latoi kolmeen peliin tehot 8+0=8. Lisäksi Salibandyliigan parhaan pakkiparin Lax-Stenfors tehot on nostettava esiin, kun molemmat latoivat Oilersin verkkoon 1+4=5 pörssipisteet loistavan puolustuspelaamisen ohella.

Miten käy?

Torjuuko SPV:n ykkösmaalivahti joukkueensa vuoden tauon jälkeen finaaleihin? Kuva: Salibandyliiga

Torjuuko SPV:n ykkösmaalivahti Ihme joukkueensa finaaleihin? Kuva: Salibandyliiga

SPV luottaa Tommy Koposen luomaan pelikirjaansa ja miksei luottaisi, kun se tuo joukkueen yksilöiden vahvuudet esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Puolustuspelissä luotetaan tiiviiseen 1-2-2 muodostelmaan, jonka lukkona häärää kokenut maalivahti Jarno Ihme. Pallonriiston jälkeen lähdetään nopeisiin vastahyökkäyksiin, jotka päättyvät usein laadukkaisiin laukauksiin. Tarvittaessa – varsinkin kotikentällä – joukkue pystyy myös nostamaan karvaustaan ja hakemaan riistotilanteita kentän ylemmällä puoliskolla.

SSV:n kaiken voittanut valmentajavelho Amu Ahonen luottaa viime kaudelle uudistettuun pelisysteemiin, joka on puolustaessa muotoa 2-2-1. Tällä pyritään tukkimaan keskialue mahdollisimman tiiviiksi. SPV tosin tykkää ylittää keskialueen enemmän pitkillä syötöillä kuin lyhytsyöttöpelillä, mutta SSV:n vahvat puolustajat pärjäävät hyvin myös kulmapelissä. Pallollisessa pelissä joukkue luottaa lyhytsyöttöpeliin, joka perustuu aktiivisiin syöttöketjuihin ja näin ollen vastustajan puolustuksen murtamiseen.

Molemmilta joukkueilta löytyy menestykseen vaadittavaa kokemusta niin penkin takaa kuin pelaajistosta. SPV:n uudistettu ylivoima on ehkä hitusen SSV:tä vaarallisempi, kun vihdoin seinäjokisten ylivoimaan on tuotu rightin pelote Petri Hakonen, joka on parantanut peliään kauden edetessä. Lisäksi maalivahtipelissä SPV:llä on etulyöntiasema.

Veikkaus:

Tämäkin ottelusarja menee viidenteen otteluun, josta SPV jatkaa finaaliin ja tämän kauden cup-voittaja SSV joutuu tyytymään jälleen pronssiotteluun.

Otteluohjelma:

To 19.3. klo 18:30 SPV – SSV, Seinäjoen UT (VeikkausTV)
Pe 20.3. klo 18:30 SSV – SPV, Pasilan UH (VeikkausTV)
Su 22.3. klo 17:00 SPV – SSV, Seinäjoen UT (ISTV)
Ti 24.3. klo 18:30 SSV – SPV, Pasilan UH (tarvittaessa) (VeikkausTV)
To 26.3. klo 18:30 SPV – SSV, Seinäjoen UT (tarvittaessa) (VeikkausTV)

Kuvat: Salibandyliiga