Salibandyliigan loppukiri lähestyy: panoksia riittää sarjataulukon jokaisessa taitteessa

Salibandyliigassa suunnataan runkosarjan loppusuoralle, jossa riittää panosta useammallakin joukkueella. Tiivistä taistelua käydään niin runkosarjan voitosta, kotiedusta, viimeisistä pudotuspelipaikoista kuin suorasta säilymisestäkin. Mitä viimeisiltä otteluilta sopii odottaa?

Runkosarjan voitto kahden kauppa

Kuten jo ennen MM-kisataukoa kävi ilmi, tulee runkosarjan voitto olemaan kahden kauppa. Tällä hetkellä piikkipaikkaa hallinnoi Classic (41p), mutta se on pelannut yhden ottelun enemmän kuin EräViikingit (40p). Näin ollen helsinkiläisillä on paremmat saumat napata runkosarjan voitto.

EräViikinkien kovin testi käydään heti keskiviikkona, kun joukkue matkaa Turkuun TPS:n vieraaksi. Tiiviisti puolustavat turkulaiset hakivat syksyllä Vantaan Energia Areenalta täyden pistepotin, joten helppo urakka EräViikingeillä ei ole tiedossa. ErVi on kuitenkin kovassa lyönnissä, sillä se on Suomen Cupin voiton lisäksi voittanut MM-kisatauon jälkeisistä 11 liigapelistään 10. Kahdessa muussa kohtaamisessa se kohtaa kotonaan SPV:n ja Kooveen, joista pitäisi irrota täydet pistepotit.

Vastaavasti Classic pelaa kaksi viimeistä peliään vieraissa, kun se matkaa käytännön varman putoajan M-Teamin vieraaksi ja kohtaa Happeen Jyväskylässä. M-Team pitäisi kaatua helposti, mutta Happeen peittoaminen vaatii jo parempaa onnistumista.

Loppuen lopuksi runkosarjan voitto on Superfinaalin aikakaudella varsin kosminen. Kumpikin joukkue saa suht helpon puolivälierävastustajan ja kotiedun välieriin, jonne vastustajaksi tulee joku nelikosta: SPV, TPS, Happee, Oilers. Vaikka jokainen kvartetista on vahva nippu, on vaikea nähdä kenenkään horjuttavan superkaksikkoa neljää kertaa yhden sarjan aikana. Uskaltaisin kuitenkin ennustaa, että runkosarjan voitto matkaa Helsinkiin ja EräViikingit valikoi ensimmäisenä vastustajansa.

TPS ja Happee taistelevat nelospaikasta ja kotiedusta

Seinäjoen Peliveljet (35p) varmisti kolmossijansa kaatamalla TPS:n kotonaan. Voitolle tuli kuitenkin hintaa, sillä seinäjokisten syömähampaisiin kuuluvan Jari Hankkion päässä pimeni, sillä seurauksella, että turkulaisten Juuso Alin sai mailaniskun arkaan paikkaan. Punaista katsellut Hankkio saanee alhaisesta tempustaan pitkän pelikiellon, joka pitää SPV:n ykköstykin katsomossa myös muutaman pudotuspeliottelun. Jos ei saa, voidaan lähes yleiseksi vitsiksi tällä kaudella noussut Salibandyliigan kurinpito hävittää kokonaan.

Nelospaikasta taas kisaavat juuri TPS (29p) ja Happee (30p). Vaikkaa Hirvilauma on pinnan edellä, on se pelannut yhden ottelun enemmän, joka antaa Tepsille paremmat saumat kotietuun. Turkulaisten viimeisen kolmen pelin vastustajat ovat: EräViikingit ja Indians kotona sekä LASB vieraissa, joista pitäisi irrota vähintään neljä pistettä. Happee taas kohtaa Steelersin vieraissa ja Classicin kotona.

Näin ollen ennakoisin viimeisen kotietuun oikeuttavan paikan menevän turkulaisille. Joukkueiden ottelut EräViikinkejä ja Classicia vastaan antavat myös osviittaa siitä, onko kummastakaan haastamaan kärkikaksikkoa tosipeleissä.

Viimeiset kaksi pudotuspelipaikkaa neljän joukkueen kiikarissa

Taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista on niin ikään tiivis. Tällä hetkellä Nokian KrP:n (23p) ja Indiansin (22p) tilanne näyttää huomattavasti paremmalta kuin Oulun Luistinseuran (19p) tai jättiyllättäjä Steelersin (19p). Hämeenlinnalaiset saavat venyä pudotuspelipaikkansa eteen todenteolla, sillä viimeisistä kahdesta pelistä pitäisi irrota voitot Happeesta ja SPV:stä. Joka tapauksessa Steelersin kausi on ollut menestys, sillä putoamiskarsinnat ovat kaukana takana.

OLS:n pudotuspelihaavet kokivat kovan kolauksen joukkueen kärsittyä viikonloppuna karvaat tappiot Oilersille (6–5 ja.) sekä Salballe (7–5). Oululaiset kuitenkin kohtaavat kummatkin takaa-ajettavat joukkueet kahdessa viimeisessä pelissään. Jos OLS onnistuu voittamaan KrP:n Raholassa (4.3.) siirtyy ratkaisu viimeisestä pudotuspelipaikasta Ouluun, jossa Luistinseura kohtaa päätöskierroksella Indiansin.

Hurjassa vireessä koko kauden ollut Henri Johansson on johdattamassa KrP:tä pitkän tauon jälkeen pudotuspeleihin. Kuva: Esa Takalo/Salibandyliiga

KrP taas pelaa päätöskierroksella Salbaa vastaan, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Indiansin toiseksi viimeinen ottelu taas on vieraissa Tepsiä vastaan, josta tuskin on pisteitä tulossa. Näin ollen KrP–OLS tulee olemaan äärimmäisen iso ottelu.

Kahta viimeistä pudotuspelijoukkuetta on vaikea ennakoida arpoa, sillä jokaisen potentiaalisen pleijarinipun otteet ovat heitelleet viime aikoina. Pelillisesti OLS on ollut kaikkein vakuuttavin, mutta joukkue ei ole vielä tänä päivänäkään kaatanut KrP:tä Raholassa. Näädät ovat lähes varma pudotuspelijoukkue, Inkkaritkin hyvin todennäköinen. Jos OLS onnistuu ryöväämään Raholan homeluolasta täydet pisteet, saattaa Indiansille käydä päätöskierroksella kylmät.

Kumpi säilyy suoraan Koovee vai Salba?

Rauman suuntaan täytyy osoittaa iso hatunnosto. Classic tarjoili koiralaumalle 18–2-ryöpytyksen, joka johti tiiviiseen tasoero-keskusteluun, johon myös Faneille.com otti kantaa. Muutama päivä teurastuksen jälkeen Salba katkaisi kahdeksan ottelun tappioputken kuoleman pelissä M-Teamia vastaan, jonka päälle on irronnut voitot LASBista ja OLS:sta. Raumalaiset ovat siis muutamassa viikossa vaihtaneet taistelun suoraa putoamista vastaan, kamppailuksi suorasta säilymisestä.

Salba (16p) pelaa kaiken lisäksi viimeiset kaksi peliä kotonaan, joissa se haastaa Oilersin ja Nokian. Kummatkin ottelut ovat ehdottomasti voitettavissa, sillä Oilers tulee 99-prosenttisella varmuudella olemaan runkosarjan 6. eikä Näätalaumallakaan todennäköisesti tule olemaan panosta päätöskierroksella.

Koovee (15p) taas matkaa LASB:n ja EräViikinkien vieraaksi. Pahasti keväällä sukeltaneet lahtelaiset Koovee harjannee, mutta EräViikinkejä vastaan tuskin on liiemmin jakoja. Näin ollen näyttää vahvasti siltä, ettei tamperelaisten hyvä kevät riitä suoraan säilymiseen, vaan sarjapaikka on turvattava liigakarsintojen kautta.

Pörssi-Kotilainen ja Johanssonit tarjolla pistepörssin voittajiksi

Tällä hetkellä pistepörssin voitto on Näätien Henri Johanssonia (48+18=66) hyppysissä. MM-sankari Peter Kotilainen (36+18=64) kuitenkin hönkii niskaan, eikä Happee-hyökkääjä ole kuin kahden pisteen päässä parrasvaloihin palanneesta Johanssonista.

Kolmas potentiaalinen, joskin hyvin epätodennäköinen pörssivoittaja on Classicin Sami Johansson, jolla on kasassa tehot 41+12=53. Matkaa kärkeen Classicin Johanssonilla siis on, mutta ottaen huomioon, että Classic pelaa esimerkiksi M-Teamia vastaan saattaa – edelliseen kolmeen peliin mojovat 8+3=11 naulannut – hyökkääjä nousta ”pöljien päivien” sattuessa kärkikaksikon iholle. Maalipörssi tulee ainakin menemään Johanssonin nimiin, se kumman selviää päätöskierroksella.

Nuorin Kotilainen saattaa saada myös toisen pörssivoiton nimiinsä, sillä 44 rangaistusminuutilla MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu taiteilija johtaa jäähypörssiä. Kyseistä kunniaa välttelevät vielä TPS:n Janne Nurminen (41min), Salban Joni Peltola (41 min), LASBin Rasmus Kainulainen (39 min) sekä Indiansin Otto Lehkosuo (39 min). Selvää parannusta Kotilaisen käyttäytymiseen pelikentillä on kuitenkin tullut, sillä viime kaudella jäähypörssin voitto irtosi 70 rangaistusminuutilla.

Näin ollen Salibandyliigan päätöskierrokset kannattaa ottaa tarkkaan syyniin. Käytännössä panosta riittää 14 joukkueesta kymmenellä. Päätöskierros pelataan keskiviikkona 8.3. kun kaikki 14 joukkuetta ovat samanaikaisesti tulessa kello 18.30 alkaen.

Kansikuva: Miikka Jääskeläinen / All Over Press