Salibandyliigan toinen finaali – tasoittaako SPV sarjan?

Miesten Salibandyliigan unelmafinaalit jatkuvat, kun toinen ottelu pelataan lauantaina Seinäjoki Areenassa klo 16.45. Ensimmäisessä finaalissa jyväskyläläinen Happee oli parempi lukemin 4-2. Pystyykö SPV nappaamaan sarjan ensimmäisen voittonsa kotikentällään? Ottelu suorana TV2:selta klo 16.35 alkaen.

Happee vei ensimmäistä finaalia

Happeen valmennuksen pelisuunnitelma piti ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Salibandyliiga

Ensimmäinen finaali meni täysin hallitsevan mestarin Happeen käsikirjoituksen mukaan. Joukkue piti maalinsa koskemattomana peräti 44 minuuttia, kunnes SPV:n kippari Ville Kuusela kavensi ottelun 3-1:een. Happee löi kuitenkin naulaa arkkuun vain minuutti tästä, kun Veli-Matti Hynynen iski lähivaparista taululle lukemat 4-1. Tämän jälkeen jyväskyläläiset puolustivat lopun mallikkaasti, eikä SPV:llä ollut laadukkaita maalipaikkoja nimeksikään, vaikka he kavensivatkin viimeisellä minuutilla loppulukemiksi 4-2. Molemmat SPV:n maalit tulivat erikoistilanteista, kun ensimmäinen syntyi ylivoimalla lähivaparista ja toinen kuudella viittä vastaan, joten toiseen finaaliin SPV:n on kehitettävä keinot rakentaa laadukkaita maalipaikkoja myös 5vs5 pelissä. Knoppi: SPV on tehnyt Happeeta vastaan kauden jokaisessa kolmessa kohtaamisessa maalin kuudella viittä vastaan.

Happeen alku ensimmäiseen finaaliin oli jälleen hieman tahmea, kun vajaan kahden minuutin jälkeen SPV pääsi ylivoimalle Janne Hoikkasen jouduttua boxiin. Jyväskyläläisten alivoima kesti ja tästä Hirvet saivat kaivattua rytkettä peliin. Ensimmäisessä erässä SPV joutui tyytymään ottajan rooliin ja sama jatkui vielä toisessa erässä. Seinäjokiset eivät pysyneet millään vikkelien happeelaisten perässä. Toisen erän lopulla SPV pääsi paremmin kiinni pallolliseen peliin ja tämä jatkui kolmannessa erässä. Kuitenkaan SPV ei saanut rakenneltua vaarallisia tilanteita ja näin ollen ensimmäinen voitto jäi Jyväskylään.

Huomionarvoista ensimmäisessä finaalissa oli se, että Happee vei suurimman osan kaksinkamppailuista ja oli terävämpi irtopalloissa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Hirvilauma on selkeästi nopeampi jalalla. SPV:n pelaajat ovat kyllä hyvässä kestävyyskunnossa, mutta viimeisimpien tieteellisten tutkimusten perusteella kestävyyssuorituskyvyllä ei ole niin suurta merkitystä salibandyssä, vaan nopeus on ratkaisevassa roolissa fyysistä ominaisuuksista, ja tällä osa-alueella Happee vie SPV:tä selkeästi.

Miten käy toisessa finaalissa?

SPV pääsee pelaamaan kahden vuoden tauon jälkeen finaaleita kotikentällään ja he tulevat otteluun varmasti paremmalla ilmeellä kuin ensimmäiseen kamppailuun. Joukkueen tulee löytää lääkkeet Happeen keskustan murtamiseen hyökkäysalueella. Enää ei voi pyöriä vaan laidoilla ja toivoa, että joku laukaus heikommasta sektorista uppoaisi Eero Kososen selän taakse – ei nimittäin uppoa. Happeen nopeat puolustajat voittivat hyvin SPV:n roikkupalloja, jotka kuuluvat vahvasti SPV:n pelikirjaan. Miten SPV:n kokenut valmentaja Tommy Koponen organisoi pallollisen pelin?

Tuulettaako SPV lauantaina useammin kuin ensimmäisessä finaalissa? Kuva: Salibandyliiga

Lisäksi seinäjokisten tulee miettiä uudestaan karvausmuodostelmaansa. Tullaanko edelleen korkeammalta vai pudotetaanko pakkaa tiiviimmäksi? Happeella ei ollut ensimmäisessä ottelussa mitään ongelmia korkeamman 1-2-2 karvauksen murtamisessa, kun peliä avattiin kolmella tai välistä neljällä pelaajalla. SPV:n kannalta ongelma on siinä, että runkosarjassa se pelasi molemmat Happee-ottelut matalalla 1-2-2 karvauksella ja nyt korkeammalla, eivätkä kummatkaan näistä muodostelmista ole toiminut Hirviä vastaan.

Mitä tekee Happee? Kuten ottelun jälkeisissä haastatteluissa useampi happeelainen totesi: ei ottelun jälkimmäinen puolisko ollut joukkueelta hääviä. Vieraskentällä puolitoista erää ei riitä, vaan nyt tarvitaan lähes ehjä koko 60 minuuttinen. Pallollisen pelin on oltava edelleen aktiivista ja pallon menetysten jälkeen tulee jaksaa tehdä töitä, jottei SPV pääse kääntämään peliä. Tästä oiva esimerkki oli Hirvien ensimmäinen maali, kun pallonmenetyksen jälkeen annettiin välitön paine SPV:n puolustukseen ja nopeasti pallo olikin seinäjokisten maalissa loistavan jatkopaineen ansiosta, kun seinäjokiset joutuivat tekemään pallolla hätäisen ratkaisun pienessä tilassa.

Miten käy?

Voidaanko puhua jo SPV:n pakkovoitosta? Happeen voittaessa, pääsisi Hirvet pelaamaan sunnuntaina mestaruudesta täpötäyden Synergia-Areenan edessä. Viikon tauko peleistä on SPV:n etu, koska he ovat päässeet juonimaan ja harjoittelemaan uusia kuvioita kotiottelua silmällä pitäen.

Uskon, että SPV ei petä kotiyleisöään vaan tasoittaa ottelusarjan kotikentällään.

Ottelu suorana YLE TV2:selta klo 16.35 alkaen