Salibandymaajoukkueen tähti Miko Kailiala ”Vaikee on löytää jengiä joka meijät voittais”

Suomen miesten salibandymaajoukkueen pelaajilla on viikonloppuna viimeiset näytönpaikat joulukuun MM-kisoja silmällä pitäen. MM-joukkue nimetään 13.11. Yksi mielenkiintoinen nimi on SSV:n maalitykki Miko Kailiala, joka avaa sanaisen arkkunsa MM-kenraalin kynnyksellä. Ei mitään perus-jargonia.

Pojasta mieheksi

Vuonna 1993 -syntynyt nykyään Helsingissä majaa pitävä pelimies on lähtenyt maailmalle Liedon pienestä pitäjästä. TPS:n juniorikoulussa pelimieheksi kasvanut sniper on kehittynyt viime vuosina entistä monipuolisemmaksi urheilijaksi. Mies on aina tehnyt maaleja, mutta nyt häntä voidaan kutsua kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi. Motivaattorina on toiminut joulukuussa pelattavat MM-kisat.

– Göteborgin kisat ovat olleet tavoitteenani siitä hetkestä lähtien, kun ensimmäisen kerran puin miesten maajoukkueen pelipaidan päälleni 2012 Sveitsissä.

Kailiala on hyvä esimerkki siitä minkälaisia miehiä on tällä hetkellä Suomen maajoukkue-ringissä. Todella motivoituneita urheilijoita kehittämään itseään ja elämään urheilijan elämää 24/7. Tähän raamit ovat antaneet Suomen maajoukkueen valmentajat Petri Kettusen johdolla, sekä kokeneet maailmanmestarit Mikael Järven ym. johdolla. Kohoset, Tiitu, Järvi ja kumppanit näyttivät uudelle sukupolvelle suunnan millä keinoin maailmanmestaruus on mahdollisuus voittaa. Nyt nämä nuoret lupaukset ovat ottaneet tästä täkyn ja tekevät kaikkensa, jotta voittaisivat jonain päivänä mestaruuden – ilman oikoteitä.

Suomen maajoukkuerinki on ollut kesän aikana iso ja tämä on ajanut ringissä olevia pelaajia harjoittelemaan määrällisesti ja laadullisesti entistä enemmän kotioloissa. Heikoimmat tippuvat kyydistä.

– MM-kisat näkyvät enemmän omatoimisessa harjoittelussa. Pitää pitää itsensä kovassa kunnossa ja tehdä hommia vielä enemmän kuin muut.

TPS:n ex-kapteeni Miko Kailialasta kasvoi mies. Kuvassa myös nykyinen kämppäkaveri Lauri Stenfors. Kuva: Anssi Koskinen

TPS:n ex-kapteeni Miko Kailialasta kasvoi mies. Kuvassa myös nykyinen kämppäkaveri Lauri Stenfors. Kuva: Anssi Koskinen

Kailiala lähellä kisapaikkaa

Helsinkiläisen otteet kesäleireillä ja edellisissä maaotteluissa ovat tuomassa Kailialalle uran ensimmäistä MM-kisamatkaa. Hän pystyy ratkomaan tiukkoja otteluita loistavalla laukauksellaan ja on lisäksi varmojen rangaistuslaukausten ansiosta tärkeä palanen tulevissa MM-kisoissa. Syyskuun Ruotsi-otteluissa Kailiala hyökkäsi pääasiassa yhdessä Jami Mannisen ja Kari Koskelaisen kanssa. Kentällinen oli kenties Suomen paras. Mistä moinen kemia on syntynyt?

– Hyvin meni Vantaalla rakasta naapurimaata vastaan. Sovittiin selvät sävelet koko viisikon kanssa ennen peliä, pysyttiin niissä ja homma luisti. Ei tää sen erikoisempaa kuitenkaa ole! Mitä kemioihin tulee ni kojootti-Koskelainen tuo ehdottomasti fyysisyyttä ja vääntövoimaa vihulaisen goljatteja vastaan, ja siinä samalla pitää huolen, että ketjun keskipituus pysyy visusti alle 160 senttimetrin. Vääntövoimaa kyseinen herra haki muutama vuosi takaperin Thaimaasta jonkin sortin painikurssilta. Hieno mies kenen kanssa on helppo pelata. Jamista nyt ei varmaan tarvii mitään sen enempiä höpistä. Ne jotka ei miestä tiedä niin voivat mennä kattomaan salibandyliigan pistepörssiä. Poika on tehny noin viis maalia per matsi. Jamin kanssa pelaaminen natsasi jo keväällä Singaporessa opiskelijoiden MM-kisoissa. Tuo hirvirytkettä kahden turkulaistaustaisen Mikki hiiren rinnalle.Pitää myös muistaa et herrat Aro & Stenfors pitivät omassa päässä huolen ettei naapuri päässyt rokottamaan.

Kailiala asustelee nykyään Pasilassa yhdessä toisen maajoukkue- ja seurakaveri Lauri Stenforsin kanssa. Huittisista lähtöisin oleva Stenfors on myös läpikäynyt Turussa TPS:n loistavan juniorikoulun. Miten kämppisten yhteiselo sujuu MM-kisojen alla?

– Joo täällä me vielä Lauri Kekkosen (toim. huom. Stenfors muistuttaa kovasti entistä Suomen presidenttiä UKK:ta) kanssa heilutaan. Asiaa ei oo sen enempää tullu loppupeleissä mietittyä, hyvin samanlaisella sapluunalla sitä edelleen elellään. Ehkä se on eniten toisen persuksille potkimista, molemmat halutaan pelata korkeimmalla mahdollisella tasolla ja kehittyä yksilöinä. Ei ainakaan pääse henkseleitä paukuttamaan, ellei sit halua nukkua parvekkeella.

”Varmin tapa munata omat mahdollisuudet kisoihin on ajatella asiaa liikaa”

Tulevat ensimmäiset mahdolliset MM-kisat eivät ole olleet vielä tämän lahjakkaan maalintekijän mielessä, vaan alkukaudesta keskittyminen on ollut täysillä seurajoukkue SSV:n tekemisessä.

– Seurajoukkueen matseissa keskittyminen on vain ja ainoastaan SSV:n tekemisessä. Kun sitä pyrkii matsista matsiin antamaan kaikkensa jengille, yleensä se huomataan.

Kailiala lähtee viikonlopun tiukkoihin peleihin totuttuun tapaansa varmoin mielin ja hurtilla huumorilla.

– No hemmetin hyvillä mielin lähdetään. Suurin tavoite tietenkin viedä jengin peliä eteenpäin ja vakuuttaa valmentajat valitsemaan meikäläinen lopulliseen kisarosteriin. MM-kisat on just se juttu, jota oon käyttäny motivaattorina fyysisesti ja henkisesti raskaisiin reeneihin.

Miten Liedon Justin Bieber aikoo varmistaa kisapaikan?

– Varmin tapa munata omat mahdollisuudet kisoihin on ajatella asiaa liikaa. Pyrin pelaamaan omaa peliäni korkeella tasolla ja kantaa oman korteni kekoon. Yhteen hiileen ku väännetään poikien kanssa niin vaikee on löytää jengiä joka meijät voittais. Se on fakta ja mielestäni pätee kaikessa urheilussa.

Kailiala kehottaa kaikkia tulemaan viikonloppuna Hämeenlinnaan niin läheltä kuin kaukaakin katsomaan maailman parasta salibandyä.

– On todella harvinaista herkkua nähdä kaikki kärkimaat meidän kotikentällä! Salibandya sen aivan korkeimmalla tasolla, mikäs sen parempaa. Tulkaa katsomoon kannustamaan ja ottakaa kaveritki messiin!

Sinne siis sankoin joukoin!

– Se pitää viel mainita et todella siistiä pelata kärkimaita vastaan just Suomessa, hienoissa olosuhteissa.

Viikonloppuna Suomi kohtaa Hämeenlinssa maailman kärkimaat Tsekin, Sveitsin ja Ruotsin ennen joulukuussa Göteborgissa pelattavia MM-kisoja. Turnauksen ennakko, otteluohjelma yms. faneille.comin jutusta.

Kuvat: Anssi Koskinen