Salibandyn MM-finaali Suomi-Ruotsi ”Kaikkemme tehdään, että palaamme mestareiksi”

Tätä hetkeä on odotettu kaksi vuotta. Revanssi. Edellisissä MM-kisoissa kaksi vuotta sitten Ruotsi kaatoi Suomen finaalissa nöyryyttävästi 5-11. Suomen pelaajat ovat odottaneet tätä hetkeä kaksi vuotta ja tehneet revanssin eteen valtavan määrän töitä. Tänään on mahdollisuus kirkastaa kahden vuoden takainen hopea kullaksi Ruotsin kotikentällä. Pelaajat ovat valmiina. Ottelu suorana TV 2:selta klo 16.10 alkaen.

Lähtökohdat

Suomi löi omassa välierässään Tsekin 6-3, kun taas Ruotsi mätti omassa vastaavassa ottelussaan Sveitsin maanrakoon peräti 10-1. Suomi ja Ruotsi kohtasivat jo kisojen alkusarjassa, jolloin Ruotsi oli parempi lukemin 2-5, vaikka Suomi johtikin ottelua jo 2-0. Seitsemästä maalista neljä tehtiin erikoistilanteista. Suomen paidassa kisoissa loistanut ensikertalainen Eemeli Salin naatiskeli alivoimalla Suomelle yhden maalin, Ruotsi onnistui kertaalleen ylivoimalla, siirretyn rangaistuksen aikana ja viimeisen maalin ruotsalaiset tekivät tyhjiin. Erikoistilanteet tulevat olemaan myös suuressa roolissa finaalissa – Suomella ei ole enää varaa ottaa yhtä paljon jäähyjä kuin ensimmäisessä kohtaamisessa, jossa niitä tuli peräti kuusi kappaletta.

Millaisen Ruotsin Suomi saa vastaansa?

Ei ole turhaan Ruotsia hehkutettu. Kasassa on ehkä kaikkien aikojen ylivoimaisin salibandymaajoukkue, onhan joukkuetta verrattu jo jääkiekon puolella aikoinaan tuhoa niittäneeseen punakoneeseen – eikä turhaan. Kaikki kolme kentällistä ovat lähes täydellisiä. Isokokoiset, hyvin liikkuvat, kovaa laukovat ja taitavat puolustajat ovat kerrassaan käsittämättömän hyviä molempiin suuntiin pelattaessa. Jokaisesta kentästä hyökkäyksestä löytyy taitavat sentterit ja rightin sniperit. Tähän kun lisätään oikeaan laitaan herrat Kim Nilsson, Henrik Stenberg ja Emil Johansson, on kasassa käsittämätön nippu. Unohtaa ei voi myöskään luotettavaa maalivahtia Patrik Åmania.

Ruotsi murskasi välierässä Sveitsin. Kuva: AOP

Ruotsi murskasi välierässä Sveitsin. Kuva: AOP

Ruotsin pelitavassa olennaista on fyysinen kaksinkamppailpelaaminen, jossa 1 vs. 1 tilanteita voitetaan kovalla prosentilla. Aina paikan tullen joukkue lähtee todella tehokkaisiin vastahyökkäyksiin, jotka Suomi sai eliminoitua alkusarjassa loistavasti. Hitaissa hyökkäyksissä palloa pelataan maltilla, ja miehet ja kuula liikkuvat todella vikkelästi. Hyökkäysalueella puolustajat osallistuvat aktiivisesti peliin ja laukovat aina paikan tullen laadukkaasti – tämän aseen Suomi osaa myös puolustaa hyvin pois. Ylivoimaan Tre Kronorilla olisi heittää vaikka kolme laadukasta viisikkoa, kun esimerkiksi herrat Rasmus Sundstedt, Johan SamuelssonAlexander Rudd ja Alexander Galante-Carlström eivät edes mahdu hallitsevan maailmanmestarin ylivoimaviisikkoon – kelpaisi meille.

Suomen lääkkeet

Suomen tulee olla huolellisempi pallollisessa pelissä kuin välierässä Tsekkiä vastaan. Pieniä lapsuksia sattui turhankin paljon ja näihin ei ole ruotsalaisia vastaan varaa, nimittäin Ruotsin hyökkäys rokottaa näistä hitusen verran kovemmalla prosentilla kuin tsekkiläiset. Suomalaisten maalivahtipeli on tällä hetkellä loistavassa kunnossa Eero ”Märkä Räpsä” Kososen ansiosta, joten kivijalka on siltä osin kunnossa. Tämä antaa kenttäpelaajille tarvittavan luoton puolustuspelissä.

Alkusarjan pelissa Suomi hidasti ruotsalaisten vastahyökkäykset loistavasti ja nyt pitää myös jalan liikkua vähintään samaan malliin alaspäin pallonmenetyksen jälkeen. Lisäksi Suomen tulee olla omissa vastahyökkäyksissään aiempaa paljon tehokkaampi. Pallottomassa pelissä peittopelin tulee olla yhtä mallikasta kuin aiemmassa kohtaamisessa. Suomalaiset pääsivät hyvin ruotsalaisten iholle laukaisutilanteissa ja näin tulee jatkua myös finaalipelissä.

Hyökkäyspelaamisessa tulee olla edelleen rohkeampi ja hakea tilaa keskustasta joko sinne pallolla ajamalla tai pallottomien paremmalla liikkeellä ja ajoituksella. Tätä ovat korastaneet myös päävalmentaja Petri Kettunen ja pelaajat itse. Hyökkäyskulmista pitää päästä nopeasti pois liikkeellä tai mielummin syöttämässä, koska siellä ruotsalaisten puolustajat ovat vahvimmillaan. Suomen on tärkeä pitää palloa välillä pidempiä aikoja, koska se on tunnetusti paras tapa puolustustaa. Avauspelaamisessa ei saa kääntää selkää ruotsalaisten karvaajille, koska silloin Ruotsin nälkäiset hyökkääjät iskevät alkuperäisestä W-muodostaan prässin nopeasti iholle – tämäkin oli jo tiedossa avauskohtaamisessa ja puolustajien pallollinen pelaaminen oli mallikasta.

Vaikka Suomen ylivoima osuikin kahdesti Tsekkiä vastaan, on pelaamisen parannuttava miesylivoimalla Ruotsia vastaan. Välierän ylivoiman hyvyys oli enemmän Tsekin alivoiman heikkoutta. Vanhan koulukunnan käännetty yv tuskin toimii ruotsalaisia vastaan ja takakolmiolla pelattava ylivoima ei ole kisoissa toiminut, koska vasemmalla Tero Tiitun ruuti on ollut vielä märkää ja oikealla laukojan paikalla oleva Jani Kukkola ei ole omimmillaan kyseisellä tontilla. Säästelläänkö Rickie Hyväristä kyseiselle tontille? Alivoima Suomella on ollut kisojen aikana hyvää, varsinkin ykkösalivoimalla, jossa ulottuva Salin pystyy katkomaan syöttölinjat todella hyvin ja antamaan pallolliselle tarvittaessa hyvää painetta.

Torilla tavataan?

Välierässä Tsekkiä vastaan loistanut kolmoskentän hyökkääjä Miko Kailiala odottaa finaalia innolla. Joukkue on tehnyt kaksi vuotta ammattitaitoisen valmennuksen johdolla hurjan määrän töitä ja palkinto siintää mielessä.

– No täydellinen fiilis on, koko kahden vuoden projekti on sinettiä vaille valmis. Pitkä matka on yhdessä kuljettu ja tänään se huipentuu. Kaikkemme tehdään, että palaamme mestareiksi.

Henkisesti Ruotsilla oli todella kova lataus välierässä täyden kotiyleisön edessä. Tämä hurmos Suomen tulee tappaa ottelun alussa – mielellään latomalla pari ensimmäistä maalia. Lisäksi ruotsalaiset itkivät ensimmäisen kohtaamisen jälkeen lehdistössä Suomen kovaa pelityyliä ja tämä antaa lisää paukkuja suomalaisille. Suomen palloilujoukkueet ovat tunnettuja vahvasta joukkuepelaamisestaan ja siinä Suomella on etu. Tämän tiedostaa myös välierässä kaksi maalia Tsekin verkkoon iskenyt MM-ensikertalainen Kailiala.

– Ruotsi on huippuhyvä jengi täynnä mahtavia yksilöitä. Joukkue on kuitenkin isompi kuin yksikään yksilö ja just siinä ollaan naapurimaata parempia.

Kailialalla on selkeät lääkkeet ruotsalaisten lyömiseksi.

– Pidetään paketti kasassa, tehdään nöyrästi töitä ja ollaan pallon kanssa huolellisia niin ollaan vahvoilla!

Lisää tätä Miko. Kuva: AOP

Lisää tätä Miko! Kuva: AOP

Ruotsi lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta uskon, että Suomi haastaa naapurimaan kovaan taistoon – mikään läpihuutojuttu finaali ei tule olemaan. Itse veikkaan, että ottelu menee 2008 vuoden tapaan jatkoajalle, jossa Suomen kaikkien aikojen pelaaja Mika Kohonen päättää maajoukkueuransa voittomaaliin ja Suomen juhliin.

Ottelu suorana YLE TV2 klo 16.10 alkaen

Kuvat: AOP