Salibandyn pisimmät sopimusneuvottelut Nykyn ja Classicin välillä

Tampereen Classic iski sunnuntaina Suomen Cupin finaalitapahtumassa jymypaukun ja ilmoitti uudesta päävalmentajasta, vaikka kautta on jäljellä vielä runsaasti. Kyse ei ole valmentajanvaihdosta kesken kauden, vaan ensi kauden Classic-luotsista. Tällä hetkellä tamperelaisseuraa valmentaa Jarkko Rantala.

Jarkko Rantala on valmentanut Tampereen Classicia kaksi ja puoli kautta. Miehelle tehtiin alun perin yhden vuoden sopimus optiolla toisestakin kaudesta. Optio käytettiin ja Rantala jatkoi valmentajana myös tällä kaudella. Kaksi ensimmäistä vuotta hän asui perheineen Tampereella, mutta täksi kaudeksi he palasivat takaisin kotiseuduilleen ja Classic-luotsi on matkustanut Taipalsaaresta saakka Tampereelle.

– Perheen kanssa käytiin neuvotteluja siitä, että oltaisiinko pysyvästi muutettu Tampereelle mutta meillä on tietyt realiteetit, jotka pitävät meidän Taipalsaarella. Tämä on hyvä ratkaisu, eikä tässä ikuisia pestejä pidä ollakaan. Kyllä se on hyvä, että valmennus välillä vaihtuu. Arsenal on lähtenyt eri linjalle, mutta en mä tiedä onko sekään hyvä tapa, Rantala valaisi ratkaisuaan.

Rantalan lähtöön Classicista ei liity mitään dramatiikkaa. Hänen jatkaminen seurassa olisi ollut myös mahdollista, mutta yhteistyön loppuminen on ollut tiedossa jo syksystä lähtien. Asiasta ei vain ole julkisuuteen hiiskuttu, ennen tietoa uudesta valmentajasta.

Classicin nykyinen valmentaja Jarkko Rantala kannustaa omiaan. (Salibandyliiga)

Classicin nykyinen valmentaja Jarkko Rantala kannustaa omiaan. (Salibandyliiga)

– Nyt on helpottunut olo, kun tietää työlle olevan hyvä jatkaja. Kyllähän jo kauteen lähdettäessä oli tiedossa, että tämä on mun osalta viimeinen kausi Classicissa. Totta kai toivoin koko ajan, että löytyy ratkaisut ja löytyy hyvä koutsi. Nyt on hyvä fiilis siitä, että asiat on ratkennut ja voidaan keskittyä kauden läpivientiin, Rantala mietti.

Kesken kauden uudesta valmentajasta tiedottaminen ei aina välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu, mutta Rantala itse ei usko asiassa olevan mitään ongelmaa.

– Ammattilaisurheilussa asia on varmaan vähän eri, koska siellä pelataan tulevia sopimuksia mutta meillä on onneksi vielä amatöörilaji ja mä uskon, että meidän kopissa kaikki pelaa siksi koska haluavat pelata tätä lajia. Kun joukkueelle asiasta kerrottiin, niin eipä se kauheasti parran pärinää ja kysymyksiä aiheuttanut, Rantala kertoi.

Petteri Nykky siirtyy ensi kaudesta lähtien Classicin päävalmentajaksi (AOP)

Petteri Nykky siirtyy ensi kaudesta lähtien Classicin päävalmentajaksi (AOP)

Petteri Nykystä uusi Classic-luotsi

Classicin uusi päävalmentaja ei ole mitenkään turha mies, sillä hänen CV:stä löytyy muun muassa kaksi maailmanmestaruutta ja muutamia Suomen mestaruuksia. Hän on ollut Suomen maajoukkueen päävalmentajana sekä viimeiseksi Sveitsin maajoukkueen päävalmentajana. Tamperelaisten uuden päävalmentajan nimi on Petteri Nykky.

– Neuvottelut Nykyn kanssa aloitettiin vuonna 2005. Nyt saatiin hyvä timing tälle ja homma toteutui, Classicin manageri Pasi Peltola paljasti neuvotteluista Nykyn kanssa.

Rantalan kanssa Peltola olisi mielellään yhteistyötä jatkanut, mutta olosuhteiden vuoksi se oli mahdotonta. Uusi päävalmentaja Petteri Nykky ei ollut Peltolan mukaan ainoa vaihtoehto Classicin uudeksi päävalmentajaksi, mutta hän uskoo Nykyn olleen niistä vaihtoehdoista kuitenkin paras. Familyn räväkkä manageri näkee, että Nykky sopii erinomaisesti Classiciin.

– Käymiemme keskustelujen pohjalta uskon, että Petterin valmennusfilosofia sopii erittäin hyvin Classic kulttuuriin, Peltola arveli.

Nykky lähtee kohti uusia seikkailuita. (AOP)

Nykky lähtee kohti uusia seikkailuita. (AOP)

Viiden vuoden tauko liigavalmennuksesta

Petteri Nykky muistetaan Salibandyliigassa parhaiten Espoon Oilersin valmentajana, jota hän valmensi vuosina 2000-2008. Vuonna 2004 Nykky aloitti myös Suomen maajoukkueen päävalmentajana. Oilersin jälkeen Nykyn tie kulki vantaalaiseen AC HaKiin, jossa vierähti yksi kausi. Tuon jälkeen mies valmensi Sveitsissä Alligator Malansia muutaman vuoden verran sekä tähän kevääseen asti Sveitsin maajoukkuetta.

– Hyvillä mielin lähdetään kohti uusia haasteita. Viiteen vuoteen ei olla oltu liigassa, niin katsotaan millaista se valmentamisen arki tässä lajissa on. Kuitenkin se maajoukkueen valmentaminen on sellaista kausiluonteista ja tehdään pitkiä rupeamia kerrallaan, mutta se arki ei ole sellaista, että nähtäisiin pelaajia koko ajan, Nykky miettii.

Mies on voittanut urallansa Suomen mestaruuksia sekä pari maailmanmestaruuttakin löytyy. Vuonna 2008 Nykyn valmentama Suomen maajoukkue voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa Prahasta ja 2010 sama temppu uusiutui Helsingin kisoista. Tämän jälkeen matka jatkui Sveitsin maajoukkueeseen, jossa pesti päättyi sitten tänä keväänä. Maajoukkuepestin päättymisen jälkeen päätös siirtymisestä Classiciin tuli nopealla tahdilla.

Petteri Nykky luotsasi viime syksynä Elenia Areenassa Sveitsin maajoukkuetta. (AOP)

Petteri Nykky luotsasi viime syksynä Elenia Areenassa Sveitsin maajoukkuetta. (AOP)

– Päätös siirtymisestä tehtiin vastikään, mutta kyllähän sitä ollaan tässä pohdittu pitkään. Varmaan vuodesta 2005 lähtien ollaan jollain tasolla siitä puhuttu, että joskus ehkä ja nyt sille oli sitten hyvä aika, Nykky kertoi siirron taustoista.

Maajoukkueissa Nykyllä vierähti kymmenen vuotta ja vuosien varrella hän näki lähietäisyydeltä maailman salibandyn huipputason. Vuodet antoivat mestarivalmentajalle paljon ja niistä kokemuksista on hyvä ammentaa myös tulevina kausina Suomen Salibandyliigassa.

– Aika läheltä näki sen, että missä maailman kärki menee ja mitä se on ihan huipputasolla. Kyllähän sitä seuratasolla toivoisi vievänsä siihen samaan suuntaan ja kehittää uutta nimenomaan seurarintamalla, että saataisiin kovempia pelaajia ja kovempaa sarjaa tänne, Nykky mietti.

Nykyn avuksi tulee tuttu mies maajoukkuevuosilta, sillä jääkiekkoa valmentanut Samu Kuitunen liittyy kanssa Classicin valmennustiimiin. Mitä Petteri Nykky ja Samu Kuitunen tuovat sitten Classiciin, nähdään ensi vuonna. Jarkko Rantala on tehnyt seuraan hyvät pohjat ja menestystäkin on tullut. Ehkä Nykky on juuri se valmentaja, joka vie Classicin lopulta siihen kirkkaimpaan saavutukseensa. Miesten Suomen mestaruus nimittäin vielä tamperelaisilta puuttuu.