Salibandyraati: Jarkko Nieminen ja herkullinen Superfinaali

Salibandykauden huipentuma on aivan oven takana. Huomenna, lauantaina, pelataan Salibandyliigan Superfinaalit hulppeissa Hartwall Areenan puitteissa. Tampereen Classicilla on mahdollisuus napata mestaruus sekä naisissa että miehissä, kun miehissä tamperelaiset haastavat Esport Oilersin ja naisissa Classic saa vastaansa Lappeenrannan NST:n.

Salibandyraatilaiset, Janne Kainulainen ja Jaakko Tiira, pureutuivat Superfinaaleihin sekä salibandymaailmaa kohauttaneeseen Jarkko Niemistä koskevaan uutiseen.

Jarkko Nieminen pelaa ensi kaudella Salibandyliigaa Tampereen Classicissa. Mitä mietteitä?

JK: Classicin puoleltahan tämä on selvä markkinointikikka, koska aloite pelaamisesta on tullut Classicilta ilman, että Nieminen olisi käynyt try outilla joukkueessa tai joku Tampereella tietäisi Niemisen todellista tasoa salibandyssä. Nieminen taas on jutussa mukana täysillä ja hän panostaa harjoitteluun varmasti enemmän kuin moni tässä lajissa koskaan – toisaalta tämän mahdollistaa se paradoksi, että Nieminen on salibandyammattilainen, kun siihen ei moni suomalainen maajoukkuepelaajakaan Suomessa pysty. Ex-tennistähti saattaa olla jopa Salibandyliigan parhaiten palkattu urheilija.

Classicin markkinointiosastolle tämä on suuri lottovoitto. Seuran tuskin tarvitsee maksaa Niemiselle penniäkään, vaan pelaamisen mahdollistaa ilmeisemmin muun muassa Mersu, Veikkaus ja muut yhteistyökumppanit, jotka löytyivät Niemisen t-paidasta julkistamistilaisuudessa

Vievätkö tällaiset yksittäiset tempaukset lajia pitkässä juoksussa eteenpäin? Voisitko Jalmu sinä lähteä pelaamaan ensi kaudeksi Arsenaliin, koska sinä olet pelannut junnuna futista? Paljon on kysymysmerkkejä tämän siirron ympärillä, mutta annetaan Classicille ja Niemiselle rauha ja aikaa näyttää mihin tästä jytkystä loppujenlopuksi on.

JT: Itsehän pelaan vieläkin futista – kivikovassa Pirkanmaan kutosessa, mutta en usko, että pärjäisin edes kolmosessa. Mutta asiaan. Pitihän siinä hiukan silmiä hieraista, kun kyseisen uutisen luki. Ensimmäinen ajatukseni oli edellä mainittu markkinointikikka, mutta pienen selvitystyön jälkeen selvisi, että kyseessä on ihan oikea pelaajasiirto.

Niemisen kiinnitys on Classicin näkövinkkelistä todella fantastinen. Ex-tennistähden pr-arvo on suurempi kuin koko liigalla yhteensä ja jos kävisi niin, että Nieminen vielä pärjäisi, niin sekin olisi tamperelaisille pelkkää plussaa. Toisaalta jos Nieminen tosissaan pärjäisi Salibandyliigassa, kertoisi se karua kieltä sarjan ja lajin tasosta. Joka tapauksessa pidän Niemisen lähtemistä mukaan Salibandyliigaan kivana piristysruiskeena, varsinkin kun mies tuntui haastattelussa lähtevän mukaan nöyrin mielin. Ei tuomita ennen näkemistä, mutten jaksa uskoa, että Niemisellä olisi palaakaan pärjätä Salibandyliigassa. Ei edes vaikka Classic kasaisi maajoukkuemiehistä kentällisen hänen ympärilleen.

Superfinaalissa kohtaavat Classic ja Esport Oilers. Millaisista lähtökohdista lähdetään kauden huipennukseen?

Päällimmäiset mietteet tästä parista:

JK: Ei epäilystäkään etteikö finaalissa olisi kaksi tämän hetken maamme parasta joukkuetta. Puolivälierät ja välierät olivat paras seitsemästä, joten siellä joukkueet lepäävät, vaikka pientä farssia välierissä olikin havaittavissa.

Classicin kohdalla tässä on kaikkien aikojen paikka ottaa seurahistorian ensimmäinen miesten Suomen mestaruus ja tamperelaisilla on myös mahdollisuus tuplamestaruuteen, koska naisetkin pelaavat jälleen kerran finaalissa. Oilers taas on parin vuoden korpivaelluksen jälkeen takaisin huipulla ja näiden kahden joukkueen finaaliin pääsy osoittaa, kuinka kovaksi kilpailu on Salibandyliigassa kehkeytynyt, koska kumpikaan joukkueista ei ollut viime vuonna edes mitaleilla.

Yleisesti toivon, että Superfinaaliin löytäisi mahdollisimman moni paikalle. Torstaina Iltasanomat uutisoi, että lippuja on myyty noin 10 000, joten huikeat kinkerit varmasti luvassa!

JT: Kaksi sarjan parasta joukkuetta kohtaa lauantaina, siitä ei ole epäilystäkään. Täytyy myös nostaa itseäni tässä kohtaa jalustalle, sillä oma kristallipallo kertoi jo lokakuussa, että finaalissa nähdään juuri Classic ja Oilers. Lajin näkökulmasta tämä on niin ikään paras mahdollinen pari, sillä finaalissa kohtaa kaksi todella viihdyttävää joukkuetta.

Varsinainen hegemonia-kamppailu tuleva ottelupari ei kuitenkaan ole ja joukkueet kohtaavat ensimmäistä kertaa toisensa finaalissa. Toki täytyy muistaa, että Classicia luotsaavalta Petteri Nykyltä löytyy vahvaa Oilers-taustaa ja runsaasti yhteistä historiaa Oilersia luotsaavan Akseli Ahtiaisen kanssa. Edellisen kerran, kun kumpikaan kaksikosta on nähty kotimaan liigan finaaleissa, olivat miehet saman penkin takana. Tästä on aikaa tasan kymmenen vuotta, kun Ahtiainen johti Nykky apunaan Oilersin seurahistorian edelliseen mestaruuteen.

Classicilta löytyy finaalikokemusta tuoreeltaan toissa kaudelta, sekä useasta cup-finaalista viime kausien ajalta. Oilers taas on pytyn nosto -pelien suhteen pienoinen kysymysmerkki, sillä edellinen finaaliesiintyminen löytyy yli 9 vuoden takaa Suomen Cupista. Liigan finaaleja Espoossa pelattiin viimeksi juuri Ahtiaisen ja Nykyn alaisuudessa tasan 10 vuotta sitten. Iso hatunnosto täytyykin kohdistaa Ahtiaisen suuntaan, joka on Teemu Variksen puolitoistavuotta toitottaman ”muutosjohtamisen” jälkeen saanut joukkueen hihat käärittyä ja mitattua ulos laadukkaan pelaajiston potentiaalin.

20150125, Helsinki. Salibandyn naisten Suomen Cupin finaali SB-Pro ? Classic Helsingin jäähallissa. Petteri Nykky seuraamassa naisten finaalia. Jarno Kuusinen / All Over Press

Johdattaako Petteri Nykky (kesk.) Classicin mestaruuteen? Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Millaista ottelua odotat taktisesti:

JT: Uskon ja toivon, että ottelusta tulee kahden aktiivisen joukkueen kohtaaminen, eikä viime kauden finaalisarjassa nähtyä nyhräystä nähtäisi. Juurikin tästä näkövinkkelistä Classic ja Oilers on kenties paras mahdollinen pari yksittäiseen finaaliin, sillä kumpikaan ei perusta pelaamistaan puolustamiseen.

Classicilla ei ole minkäälaista tarvetta lähteä muuttamaan omaa toimivaa konseptiaan, koska tamperelaiset ovat olleet kauden tähän mennessä paras joukkue. Näin ollen Classic tulee pelaamaan iloista ja viihdyttävää pallollista peliä ja olemaan aktiivinen pallottomana. Vastaavasti Oilersin ”ryminäsalibandylle” saattaa asettaa haasteensa joukkueen loukkaantumistilanne, joka on iso kysymysmerkki. Välieräsarjassa monet joukkueen tähtipelaajista huilasivat pelin sieltä täältä, joten Oilers saattaa lähteä ottelun alkuun hiukan maltillisemmin. Öljymiesten pankista toki löytyy päätylankku-nappula, joka painetaan varmasti pohjaan jos takamatkaa on muutama maali.

JK: Mennään ensin näihin loukkeihin. Nyt jätkät parsitaan kasaan väkisin vääntämään yksi huikea peli. Huhujen mukaan muun muassa Oscar Hänninen nähdään pitkästä aikaa pelikentällä.

Taktiseen puoleen. Molemmat joukkueet panostavat nimenomaan puolustuspelaamiseen, vaikkei sitä välttämättä uskoisi. Oilers tylsytti Happeen varsinkin kotikentällään korkealla karvauksella ja tiiviillä omanpään pelaamisellaan. Tätä kautta joukkue sai syötyä Happeen vahvaa pallollista peliä ja tiiviin puolustuspelin ansiosta joukkueelle aukeni vaarallisia vastahyökkäyksiä.

Classic on muokannut myös puolustuspelaamistaan, ja mihin muotoon sen ikinä haluaa laittaakaan (2-2-1, W tai 2-1-2). Juuri parantuneen pallottoman pelaamisen ansiosta Classic on nyt siellä missä se on. Aktiivinen omanpään miesmerkki toimii loistavasti, vaikka Viikinki-sarjassa Amu Ahosen joukot saivat tätä osa-aluetta hieman hämmennettyä. Oilersin kannalta on elintärkeää, että joukkue saisi pyöritettyä pitkiä hyökkäyksiä, jolloin Classicin pakka joutuu liikkumaan omassa päässä ja näin ollen käyttämään paljon energiaa puolustuspelaamiseen, joka johtaa jossain vaiheessa merkin hukkumiseen ja lisäksi se syö Classicin pallollista peliä.

Taktisesta näkökulmasta esille nousee myös molempien joukkueiden erikoistilanteet, jotka ovat olleet sarjan ylivoimaisesti parhaimpia. Classicin alivoima tyrehdytti Viikingit välierissä, kun taas tamperelaisten ylivoima oli todella vahvaa. Oilersilta löytyy vuodesta toiseen liigan kenties paras ylivoima, joten erikoistilanteet nousevat todella isoon rooliin yksittäisessä finaalissa.

Ketkä yksilöt nostat jalustalle?

JK: Molempien maalivahtipeli on ollut todella kovaa ja nyt nuoret jätkät punnitaan tosissaan isoissa valoissa. Lassi Toriseva ja maajoukkueeseen noussut Joonas Kaltiainen ovat nousseet aivan liigan eliittiin omilla pelipaikoillaan. Pöljä päivä jommalle kummalle ja mestaruus saattaa olla sinetöity. Kokeneet pelaajat Lassi Vänttinen ja Markus Olkkonen ovat johtaneet joukkojaan pudotuspeleissä ja ei olisi ihme, vaikka jompikumpi näistä hienoista herroista ratkaisisi finaalin.

JT: Classicin ykköskenttä kokonaisuudessaan on ollut heittämällä Salibandyliigan paras viisikko tällä kaudella. Tästä tehokentästä yksilötasolla nousee omissa papereissa esiin Mikko Leikkanen. Pakin paikalta runkosarjaan 23 nyyttiä ja playoffseihin 8 on todella kova työnäyte. Leikkasen kuti on ehkä sarjan paras ja se lähtee niin kantista kuin suoraan syötöstä. Hiljattain ansaitun maajoukkuekutsun saaneelle tamperelaiselle on muutenkin nostettava hattua, sillä mies on pystynyt tekemään paluun huipulle pitkän polvivamman jälkeen.

Oilersista jalustalle nousee Casper Pfitzner, joka ei jostain kumman syystä saanut kutsua tuoreimpaan maajoukkueeseen. Sniperina tunnettu laituri on tätä nykyä todella monipuolinen pelaaja, Pfitznerin tarjoillessa herkkuleivoksia ketjukavereilleen aika ajoin. Pudotuspelien saldo 7+6=11 on ihan kelvollinen, mutta ihan parasta Pfitzneriä tuskin ollaan nähty. Näin ollen odotan, että espoolaisten ykköspyssyltä löytyy paljon nälkää ja näyttöhaluja.

Mihin ottelu ratkeaa ja kumpi nostaa kannua?

JT: Tästä match-upista löytyy useita kulminaatiopisteitä, kuten esimerkiksi maalivahtipeli ja kärkiyksilöiden taistot. Nostaisin kuitenkin tärkeimpänä esiin henkisen puolen, koska kyseessä on poikkeuksellinen tapahtuma. Kummankin joukkueen täytyy olla hereillä heti ensiminuuteista asti ja oman suorittamisen merkitys korostuu, sillä nyt ei ole samanlaista mahdollisuutta reagoida vastustajaan, kuten perinteisessä pudotuspelisarjassa.

Oma veikkaukseni on, että ottelu ratkeaa viimeisen kympin aikana ja mestauuden nappaa ansaitusti Tampereen Classic, joka on ollut tämän kauden paras joukkue. Voittomaalin naulaa Eemeli Salin ja laituripari Lassi Vänttinen lyö sinetin osumalla tyhjään maaliin.

JK: Erittäin vaikea veikata ottelun voittajaa. Jos mestaruus ratkastaisiin edelleen ottelusarjalla, veisi Classsic mestaruuden jopa selvästi. Nyt tilanne on molemmille täysin uusi, iso halli, paljon yleisöä yms. Niin kuin jo totesit, ottelu ratkaistaan henkisellä puolella ja omissa papereissa tämä parivaljakko on aika lähelle 50-50 -tilanteessa.

Haluaisin peesata sinun perusteluita mestarista, mutta jostain syystä minulla on kutina, että Oilers harjaa finaalin. Syytä en tähän osaa itsekään kertoa, mutta mennään tällä hajulla.

Mitenkäs naisten finaalissa käy?

JK: Täytyy tunnustaa, että naisten pelejä en ole tällä kaudella seurannut yhtään. Classic siellä on jyrännyt joka vuosi, mutta maajoukkueratsuilla vahvistunut NST on kova pala purtavaksi. Jonna Mäkelä voi torjua lappeenrantalaiset yksin mestariksi. Mielenkiinnolla seurataan naistenkin peliä.

JT: Tähän finaalipariinhan saatiin jo hiukan osviittaa tammikuun lopussa, kun joukkueet kohtasivat Suomen Cupin finaalissa. Tuolloin voiton vei ennakkosuosikki Classic, eikä asetelma ole muuttunut sen koommin. Maajoukkuepelaajia vilisevä ja runkosarjan voittanut Classic on siis ennakkosuosikki myös myös liigamestaruuden ratkaisevassa ottelussa. Classicin materiaali on laaja ja se saa jalkeille kaksi huippukenttää, josta erityisesti Ella Alangon johtama ykkönen on supervaarallinen.

Mikään läpihuutojuttu ei finaalin kuitenkaan pitäisi olla, sillä kuten vanhempi virkaveli nosti esille myös NST:stä löytyy maajoukkuepelaajia ja sitä kautta laadukas materiaali, vaikka se ei aivan Classicin veroinen olekaan. Yksi asia, mikä voi kuitenkin kääntää ottelun lappeenrantalaisille on maalivahtipeli. Jos Mäkelältä nähdään MM-finaali -tason esitys, on NST:llä sauma yllätykseen.

Kansikuva: Salibandyliiga/Jari Turunen