Euroopan kärkeä kärkkyvä pikajuoksija lohkaisee: ”Paras matkani on 150 metriä”

Kaarrejuoksun hallitseva Samuli Samuelsson pyrkii pitämään vauhtinsa balanssissa myös juoksun lopussa. Nuori 200 metrin menijä taistelee kovista sijoitusta oman ikäluokkansa EM-kisoissa.

21-vuotiaan sprintterilupauksen viime kesä oli kaksijakoinen. Samuelsson ei ollut kauden pääkisassaan Amsterdamin EM-kisojen aikaan terävimmillään, ja arvokisoissa hän joutuikin pettymään. Kesän puolivälissä hän taas kärsi akillesjännevammasta.

Kauden lopussa Samuelsson kuitenkin löysi vauhtinsa, sillä hän kirjautti ennätyksensä satasella sekä paraatilajissaan 200 metrillä pienessä vastatuulessa. Vahvan loppukauden kruunasi miesten pikaviestijoukkueen kanssa tehty Suomen ennätys, joten Samuelsson sai mukavaa potkua tulevaan.

– Parhaassa kunnossa olisi pitänyt olla heinäkuun EM-kisoissa, mutta kävikin niin, että siellä olin heikoimmillani. Pystyin silti ennätyksiini, joten viime kaudesta voi antaa kohtaa kohtalaisen arvosanan, Samuelsson sanoo.

Haaste juoksun lopussa                               

Kun Samuelssonin 200 metrin suoritusta seuraa, hänen juoksemisensa kaarteessa vaikuttaa parhaimmillaan todella lennokkaan ja sulavan näköiseltä. Tämä onkin miehen vahvuus kyseisellä matkalla.

– Olen hallinnut luonnostaan sen kaarteessa juoksemisen. Saan tikattua kaarteen vahvasti ja osaan tulla sieltä myös hyvin ulos.

Se mihin Samuelsson suorituksessaan yrittää kiinnittää huomiota on viimeiset 50 metriä.

– Oikeastaan paras matkani on 150 metriä. Pystyn juoksemaan sen parhaimmillaan todella kovaa, mutta viimeisen 50 metrin aikana juoksu tuntuu hajoavan.

Taustalla on ilmeisiä syitä, sillä Samuelsson on panostanut yhdessä valmentajansa Mauri Salomäen kanssa enemmän nopeuteen kuin nopeuskestävyyteen. Kilpailukauden valmistavalla jaksolla juoksun loppu yritetään saada kulkemaan.

– Olemme harjoitelleet viime vuodet nopeuden kautta niin, että satanenkin kulkee. Nostamme ensin nopeutta kun se on vielä mahdollista, ja sitten kun se on kovalla tasolla, alamme kunnolla keskittyä nopeuskestävyyteen.

– Olen kuitenkin vielä nuori. Kunhan saan harjoitusvuosia alle, minulla on tässä monta vuotta aikaa kehittää sitä kohtaa, hän näkee.

Nuorten EM-kisat kesän ykkösjuttu

Monen muun nuoren suomalaisurheilijan tavoin Samuelssonin kesän tavoite on alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa. Kaksi vuotta sitten mies oli 200 metrillä ajalla 20,90 hienosti kuudes itseään vanhempien kiitureiden seurassa.

Nyt hän tavoittelee parempaa sijoitusta, mutta muistuttaa, että kesällä matkan taso Euroopassa saattaa olla parin vuoden takaisia kisoja kovempi. Kaksi vuotta sitten hopeaa irtosi ajalla 20,63, kun vuonna 2013 se ei olisi riittänyt edes neljänteen sijaan. Samuelssonin viime vuotinen ennätys on 20,84.

– Kaksi vuotta sitten taso oli inhimillisempi. Ajalla, jolla olin viimeksi kuudes, ei nyt välttämättä olla edes finaalissa. Lähden kuitenkin hakemaan uutta ennätystä, toteaa Samuelsson.

Tiettyihin arvokisoihin, kuten MM-kisoihin pääsemisestä hän ei ota painetta, sillä jatkossa hänen tähtäimensä on puhtaasti oman ennätyksensä petraamisessa.

– Koko homman tavoite on katsoa, mihin rahkeeni riittävät. Kun urheilu-urani on päälle kolmekymppisenä loppunut, en halua alkaa jossittelemaan. Pitkän tähtäimen tavoitteenani on juosta niin kovaa kuin pystyn.

Kuva: VILLE HONKONEN / AOP