Kristiina Mäkelä keskittyy omaan tekemiseensä

Kristiina Mäkelä jäi viime kesänä Pekingin MM-kisoissa niukasti loppukilpailun ulkopuolelle, mutta arvokisakäynti toi nuorelle kolmiloikkaajalle silti tärkeää kokemusta.

Mäkelä sivusi helmikuun alussa Vaasassa sisäratojen Suomen ennätystään 14,20. Orimattilan Jymyä edustava loikkaaja koki samassa kisassa myös mukavan helpotuksen, sillä hän rikkoi samalla myös olympialaisten tulosrajan.

Mäkelän harjoituskausi sujui mukavissa merkeissä. Marras-joulukuussa hän hioi peruskuntoa Etelä-Afrikassa, ja tammikuussa hän herkisteli ennen hallikautta korkeanpaikan harjoituskeskuksessa Espanjan Sierra Nevadassa. Hyppääjän mukaan reissut onnistuivat hyvin.

– Tuntui siltä, että se sama hyvä vire on taas löytymässä, sillä kun syksyllä treenattiin, ajattelin kuinka tästä hypätään taas 14 metriä. Sieltä se vire kuitenkin rupesi löytymään, Mäkelä muistelee.

Mäkelän haaste on lankulle tulossa. Siihen kiinnitettiin huomiota Sierra Nevadan leirillä.

– Se on ollut pääteemana. Lankulle tulosta lähtee koko hyppy kerimään, eli kun sen tekee hyvin, pystyy tekemään myös muut asiat oikein. Jos siinä tekee virheitä, on sen jälkeen vaikea tehdä hyvät loikat, hän avaa.

Mäkelä ja valmentaja Markku Leppänen eivät ole panostaneet treeneissä erityisesti mihinkään tiettyyn ominaisuuteen, vaan kokonaisuuteen.

– Koitetaan möyhiä tasaisesti kaikkea. Hyviä ominaisuuksia yritetään saada eteenpäin, mutta myös niitä vähän heikompiakin. Ei ole mitään selkeää kohtaa, että jossain tietyssä ollaan parannettu, mutta kaikissa jonkin verran.

Lauantaina Mäkelä sijoittui Portlandin MM-halleissa kuudenneksi talven toiseksi parhaalla hypyllään, joka toi tuloksen 14,07. Tärkeään arvokisakesään valmistautuva urheilija harjoittelee nyt kaksi viikkoa Yhdysvalloissa. Suomen mahdollinen kolea keli otetaan hyppääjän kilpailukalenterissa huomioon.

– En pysty hirveästi kisaamaan, joten minun pitää katsoa ne fiksusti ja, että pystyn myös palautumaan niistä hyvin. Lähden Suomesta pois, jos täällä on todella kylmää. Kuuma sopii minulle paremmin.

Suomen ennätys vaarassa

Viime vuoden Pekingin MM-kisoissa Mäkelä jäi tuloksella 13,83 harmittavasti vain sentin päähän finaalipaikasta. Täpärä putoaminen oli loikkaajalle pettymys, mutta aikuisten MM-ensikertalaiselle isot kisat näyttäytyi ennen kaikkea arvokkaana kokemuksena tulevaisuuden kannalta.  23-vuotiaan hyppääjättären parhaat vuodet ovat tuonnempana.

– Se ei ollut minulle ehkä vielä se ykkösvuosi, joten siitä oli hyvä jatkaa eteenpäin ja ottaa se hyvänä kokemuksena. Nyt tiedän, mitä siellä tapahtuu ja, että siellä on kisaamassa ihan samanlaisia ihmisiä kuin minäkin olen, ajattelee Mäkelä.

Amsterdamin EM-kisoista korkeaa sijoitusta ja Riossa loppukilpailupaikkaa metsästävä Mäkelä ei ole asettanut itselleen kesälle mitään tiettyä tulostavoitetta.

– En ole laittanut mitään numeroita, sillä en halua sinne mitään yläkattoa. Aina lähdetään kuitenkin parantamaan aikaisempia tuloksia ja tiedän sen tulevan hyvällä teknisellä suorituksella, uskoo viime vuonna Lahden Eliittikisoissa ulkorataennätyksensä leiskauttanut hyppääjä.

Niin tai näin, Heli Koivulan SE 14,39 on kuitenkin Kristiina Mäkelän mielessä. Nuori nainen luottaa, että mikäli hän pysyy vain ehjänä ja terveenä, saattaa ennätys kolahtaa rikki jo tulevana kesänä.

Amsterdamia ajatellen naisten kolmiloikan Euroopan kärjen taso nähdään lopulta kesällä. Esimerkiksi  viime vuoden Euroopan kärkinimet jättivät MM-hallit väliin.  Mäkelä ei ole tarkemmin miettinyt ensi kesän tulostasoa, vaan keskittyy omaan tekemiseen.

– Kolmiloikassa tulostaso voi vaihdella tosi paljon, joten sen näkee sitten kesällä. En seuraa aktiivisesti muiden tekemistä, sillä kilpailen siellä vielä paljon itseäni vastaan.

– Tiedän että yli 14,50 hypyillä mitaleja lähdetään Amsterdamista varmasti hakemaan, joten sinne vain se tähtäin ja maltillista työtä, hän lisää.

Se nähdään heinäkuussa.

Kansikuva: All Over Press