Tasapainon tekemiseensä löytänyt Lotta Harala: ”En ole saavuttanut vielä mitään”

Pika-aituri Lotta Haralan edelliset vuodet ovat olleet erilaisten vastoinkäymisten sävyttämiä. Vihdoin terveenä oleva urheilija haluaa aloittaa puhtaalta pöydältä.

Nooralotta Nezirin ohella Lotta Haralaa pidettiin nuorempana kovana aiturilupauksena. Hän aitoi junioreissa kansainvälisesti hyvällä tasolla. Vielä 2013 homma näytti toimivan, kun Harala kisasi EM-halleissa sekä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa hän oli mukana finaalissa.

Tämän jälkeen vuodet ovat kuitenkin olleet hankalia. Loukkaantumiset ja erinäiset sairastelut ovat jarruttaneet kehitystä. Esimerkiksi pari kesää sitten hän ei juossut aitoja kertaakaan.

Ongelmat olivat seurausta nuoruuden yltiöpäisestä suorittamisesta. Monet asiat kuormittivat yhtä aikaa.

– Olen perfektionisti. Halusin treenata tosi paljon ja kovaa, minkä lisäksi hoidin koulun ja kaiken muun suorittamalla liikaa. Kokonaisrasitus meni ylipuolelle.

Sairastumis- ja loukkaantumiskierre oli Haralalle henkisesti raskasta aikaa.

– Se oli äärimmäisen vaikeaa aikaa, sillä tiesin, että potentiaali on korkealla, on lahjoja sekä motivaatiota. Loukkaantumiset ja muut terveysongelmat  ovat kuitenkin vaikeuttaneet urheilemista.

Tasapaino tekemiseen löytyi

Nyt Harala on menossa pitkästä aikaa oikeaan suuntaan. Positiivisesta menosta oli vivahteita jo viime kesän lopussa, jolloin Harala juoksi ennätyksensä ja edusti Suomea kotiyleisönsä edessä Suomi–Ruotsi-ottelussa.

Talvella hyvä vire on kiihtynyt. Hän on juossut nousujohtoisesti läpi hallikauden ja painellut 60 metrin aitojen EM-hallirajan 8,20 rikki. Haralan tapauksessa hyvin sujuneiden kisojen taustalla on se, että hän on päässyt harjoittelemaan kunnolla

– Olen säilynyt ehjänä ja terveenä. Sitä kautta olen päässyt tekemään perusharjoittelua, Jussi Ihamäen valmennettava kertoo.

Nyt kokonaisuuden hallitsemisesta on löytynyt kunnon ote. Nuoren naisen olo on hyvä.

– Tietynlainen tasapaino on löytynyt. Harjoittelussa on pysynyt järki mukana. Muutenkin kokonaisrasituksen kanssa en enää anna mennä yli.

Kohti jotain suurta

Kun urheilija pääsee erilaisten ongelmien jälkeen kisaamaan viimeinkin terveenä, urheilemisesta osaa nauttia eri tavalla kuin ennen. Näin on käynyt myös Haralan kohdalla.

– Tuntuu hyvältä kilpailla, kun ei satu mihinkään, on energiaa sekä terveyttä. Sitä osaa arvostaa urheilua ihan eri tavalla kuin joskus aiemmin, hän myöntää.

Nuori naisaituri valittiin viime vuonna Tampereen vuoden positiivisemmaksi nuoreksi. Myönteinen elämän asenne onkin kantanut vaikeina hetkinä 24-vuotiasta aituria eteenpäin.

– Olen koko ajan tiedostanut, että minulla on edelleen potentiaali tosi korkealla. Usko siitä, että se on olemassa sisälläni, on kannatellut minua.

Talven osalta EM-halliraja on taskussa. Hän lukeutuu Nezirin ja Reetta Hurskeen ohella kotimaisten pika-aiturien ytimeen. Haralan katse on silti tiukasti kesässä. Nykyisen ennätyksen 13,41 pitäisi olla vain paperia.

– En ole omasta mielestäni saavuttanut vielä yhtään mitään. Panostus ei ollut isosti tässä hallikaudessa.  Olen ajatellut, että tästä vasta urheilu-urani lähtee kunnolla käyntiin, Harala painottaa.

Kuva: AOP