Voiko Wilma Murto yltää olympiamitaleille?

Seivässensaatioksi tituleerattu vasta 17-vuotias Wilma Murto hyppäsi viime viikonloppuna uuden alle 20-vuotiaiden seiväshypyn maailmanennätyksen 4.71 hallikisoissa Saksan Zweibrückenissä.

Edellinen junioreiden ME-tulos oli Uuden-Seelannin Eliza McCartneyn 4.64. Samalla Murron tulos on luonnollisesti Suomen ennätyksen lisäksi 17-, 18- ja 19-vuotiaiden maailmanennätys. Tulos on kansainvälisellä tasolla järkyttävän kova. Maailmantilaston kärjessä on yhdysvaltalainen Jennifer Suhr kaikkien aikojen parhaalla hallituloksella 5.03. Toisena on venäläinen Anzelika Sidorova tuloksella 4.75. Murto jakaa kolmospaikan viiden muun hyppääjän kanssa.

Olen aiemmin tuumannut, että noin 4.60-4.65 tulisi riittämään Rion olympialaisten seiväsfinaaliin. Tällä hetkellä tuo tulos on täysin realistinen. Seiväshyppy on kuitenkin siitä raaka laji, että karsinnassa epäonnistuessaan alemmissa korkeuksissa, voi finaalipaikka olla utopiaa.

Murto on kuitenkin osoittanut kylmäpäisyytensä ja rohkeutensa hypätä entistä jäykemmillä seipäillä. Se ei ole itsestäänselvyys kenelle tahansa.

Olympiamitalistien tulokset samalla tasolla

Jos katsotaan olympiakisojen tuloksia Ateenan 2004 kisoista lähtien, on venäläinen Jelena Isinbajeva ollut täysin omaa luokkaansa. Ateenassa 2004 olympiakulta irtosi maailmanennätyksellä 4.91. Pekingissä 2008 voitto maailmanennätyksellä 5.05. Kunnes Lontoon 2012 olympialaisissa Jennifer Suhr rikkoi Isinbajevan kultaputken voittamalla olympiakultaa tuloksella 4.75.

Hopeaa otettiin Ateenassa tuloksella 4.75, Pekingissä 4.80 ja Lontoossa 4.75. Pronssit ovat irronneet tuloksilla: Ateena 4.70, Peking 4.75, Lontoo 4.70.

Vastaavalla tuloksella olisi siis otettu olympiamitali kahteen kertaan. Uskoakseni Riossa mitaliin vaaditaan vähintään 4.80 ylitys. Jos Murron kehitys jatkuu yhtä jyrkkänä, on realistista odottaa jopa viiden metrin haamurajan ylitystä.

Ainakin Suomen ennätyksen suhteen onkin mielenkiintoista seurata ulkoratakauden alkaessa kesällä, mihin asti Wilma Murto nostaa rimaa nyt ja tulevaisuudessa?

Kansikuva: All Over Press