Oskari Mörö: ”Rio on ykköstavoite”

Pitkään lonkkaansa kuntouttaneen 400 metrin aiturin valmistautuminen kohti superkesää etenee nyt hyvällä mallilla. SE-mies ei kannata Amsterdamin EM-kisoihin tulevaa uudistusta.

Kaksi vuotta sitten Zürichin EM-kisoissa uudella SE-ajalla 49,08 ja loppukilpailupaikalla säväyttäneen Oskari Mörön viime kisakausi ei ollut yhtä ruusuinen. Kovin odotuksin Tallinnan alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin lähtenyt aitajuoksija jäi finaalin kuudenneksi. Suomen viileästä alkukesästä kärsinyt urheilija ei myöskään onnistunut rikkomaan Pekingin MM-rajaa. Kesän parhaaksi noteeraukseksi jäi Venäjän Tsheboksaryssa juostu 50,07.

Potentiaalin ulosmittaamista hankaloittivat jossain määrin myös pari päivää ennen Tallinnan finaalia tulehtunut viisauden hammas sekä kauden aikana vaivannut oikea lonkka. Ensin mainitun hän kävi poistattamassa kauden aikana, mutta lonkan takia hän päätti kilpailukautensa jo elokuun alussa.

Leikkausta ei lopulta tarvittu, mutta vaivasta kuntoutuminen muutti Mörön mukaan harjoituskauden alkua täysin. Lonkan ehdoilla mennyt urheilija pääsi aloittamaan lajiharjoittelun vasta tammikuussa Etelä-Afrikan leirillä.

– Lonkka piti saada kunnolla kuntoon ennen kuin pystyi aloittamaan normaalia treeniä ja, ettei lonkka rasittuisi turhaan. Pelkkää kuntouttamista se oli oikeastaan sinne asti, kunnes pääsin lämpimässä lajiharjoitteluun mukaan.

Zürichissä hienosti kahdeksanneksi sijoittuneen urheilijan mielestä hän on silti hankaluuksista huolimatta aikataulussa tärkeän arvokisakesän suhteen. Treenit maistuivat Etelä-Afrikassa sen verran hyvin, että hän kävi kesken treenikauden koittamassa virettään Tampereen SM-halleissa 400 metrillä. Se kulkikin lupaavasti, sillä mies kirjautti oman ennätyksensä 47,84.

– Alun perin hallikaudella ei olisi pitänyt olla lainkaan valmiuksia kisata, joten tosi hyvä, että pääsi tällaiseen kuntoon jo nyt. Juoksun lopussa oli vielä tekemistä. Kun nyt vain saa lisää juoksuja alle ja pääsee rakentamaan pohjia kesää kohti, niin eiköhän se tule loppuun astikin hyvin, hän pohtii.

Nuoreen ikäänsä nähden paljon loukkaantumisista kärsinyt 23-vuotias urheilija pysyi edellisenä talvena terveenä, ja samalla nopeus- ja kestävyysominaisuudet paranivat. Mihin Mörö on ollut tänä talvena tyytyväinen?

– Olen saanut todella paljon pitoa keskivartalon ja lantion seuduille. Se on todella tärkeä osa aitajuoksussa, jotta paketti pysyy kasassa, kertoo Mörö, jonka mielestä lonkan tilanne on ok.

Hän on parhaillaan Etelä-Afrikassa leirillä, jossa miehen ohjelmaan kuuluu määräharjoittelua huippuolosuhteissa. Sieltä hän palaa kolmeksi viikoksi takaisin Suomeen, minkä jälkeen leireily jatkuu.

– Keväällä menen Espanjaan ainakin kolmeksi viikoksi. Samalla avaan kilpailukauteni joko siellä tai Keski-Euroopassa.

Uusi systeemi ihmetyttää

Lämpimältä ulkomaanleiriltä Suomeen palatessaan Möröllä on ollut vaikeuksia sopeutua alkukesän oikukkaisiin keleihin. Viime vuonna kolea alkukesä haittasi. Tänä vuonna kylmyyteen on valmistauduttu.

– Ainoastaan menolento on varattu. Suomeen tullaan takaisin sitten, kun kelit ovat hyvät tai muu tilanne sen vaatii, hän heittää.

Tallinnassa nuorten Euroopan mestaruuden voittanut vuonna 1994 syntynyt Puolan Patryk Dobek ihastutti myös Pekingissä viilettämällä loppukilpailuun. Tämä on valanut uskoa myös vuotta vanhemmalle Mörölle samankaltaisen suorituksen tekemiseen. Kun hän rynni Zürichissa EM-finaaliin, silloinkin hyvin juossut Dobek jäi täpärästi välieriin. Mörön kesän suurin tavoite on olympialaiset, jonne raja on 49,40.

– Rio on ykköstavoite niin kuin varmasti jokaisella muullakin huipulle tähtäävällä urheilijalla. EM-kisat on loistava välietappi.

Amsterdamin EM-kisojen pika- ja aitamatkoilla otetaan käyttöön uusi järjestelmä, jonka mukaan rankingin 12 parasta urheilijaa etenee suoraan välieriin. Muut joutuvat puolestaan suorittamaan alkuerän. Uusi käytäntö ei saa Möröltä kiitosta, mutta hän ei myöskään aio ottaa siitä turhaa pulttia.

– Toivottavasti se on vain tämän vuoden kokeilu. Urheilullisuutta se vie pois, ettei sille voi kun nauraa. Urheilijana keskityn silti vain siihen mihin voin. Juostaan niin monta kierrosta kuin on ja mahdollisimman kovaa kuin pystyy, niin eiköhän se riitä pitkälle, Mörö aprikoi.