Suomalainen yleisurheilutähti lähestyy huippua erinomaisten taustatekijöiden siivittäminä

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on urheilijana arvokisafinaalitasoa. Harjoitusolot sekä erilaiset asiantuntijapalvelut tuovat helpotusta kolmiloikkaajan pyrkiessä seuraavalle tasolle.

24-vuotiaaksi urheilijaksi Kristiina Mäkelällä on jo rutkasti kokemusta kovista paikoista. Pistesijoituksia tilille on kertynyt sisäratojen mestaruuskisoista. Ulkonakin saldo on varsin mukava, sillä viime vuodelta löytyy finaalipaikat EM-kisoista sekä Rion olympialaisista.

Potentiaalinen loikkaaja pyrkii kuitenkin jatkossa paremmaksi. Sitä varten erilaisten asioiden tulee olla kunnossa. Yksi merkittävä seikka on ulkomailla harjoittelu lämpimissä olosuhteissa, mikä on hänen mukaansa tässä kohtaa uraa oleellista.

– Lämpö tekee kropalle ihmeitä. Kun ikääkin tulee lisää, lämpö tekee palautumisen vain niin erilaiseksi.

– Nyt osaan myös asennoitua leirillä olemiseen paremmin. Osaan nauttia rentoudesta ja helppoudesta, kun voi vain keskittyä siihen treenaamiseen, Mäkelä lisää.

Tukipalvelut kunnossa

Mäkelällä on ympärillään kattava taustatiimi. Valmentajan ja managerin lisäksi läheltä löyty lääkäri, psyykkinen valmentaja sekä ravitsemukseen ja fysioterapiaan erikoistuneet asiantuntijat. Mäkelä sanoo, että vuosi vuodelta kasaantunut verkosto on olennainen syy siihen, miten hän on ylipäänsä päässyt urheilijana arvokisafinaalistitasolle.

– Se on ainut syy, miksi olen päässyt näin korkealle. Pitää olla tietoa eikä vain ajatella tekevänsä asioita hyvin.

Urheilijaa on helpottanut se, että hän on voinut tukeutua tiiminsä asiantuntemukseen.

– He ovat tutkineet muun muassa unta, ravintoa ja palautumista. Kun taustalla on tutkimusta, osaan tehdä paljon helpommin ja nopeammin oikeat asiat. Olen todella onnellinen 2013 rakentuneesta tukijoukostani, Mäkelä iloitsee.

Mäkelä kokee, ettei ravinnon ja unen merkitystä voi ikinä korostaa liikaa.

– Pelkkä treenaaminen ei tee muuta kuin tuhoa, mutta ravinnon ja levon avulla pystyy tekemään sen tuloksen.

Kolmiloikan kaltaisessa lajissa kehkeytyy paljon iskuja jaloille. Hyvä palautuminen onkin isossa asemassa.

– Kun kroppa ottaa iskuja vastaan, mahdolliset vaivat pitää saada nopeasti pois, hän täsmentää.

Kokonaisuus kasassa

Myös kovien kilpailuiden saaminen on Mäkelän mielestä hyväksi. Arvokisoja lukuun ottamatta hän ei ole kilpaillut vielä kovinkaan paljon ulkomailla. Esimerkiksi hallikisoissa ja olympialaisissa pärjääminen vuoksi kilpailukutsuja luulisi satelevan piakkoin myös Timanttiliigaan.

Aikaisemmin hän on halunnut jäädä Suomeen, koska hän on taistellut enemmän itseään vastaan. Lisäksi hän näkee, ettei ole aiemmin ollut sillä tasolla, että pystyisi vetämään usean kisan peräjälkeen. Tulevalla kilpailukaudella tilanne muuttunee.

– Ensi kesän ehdoton tavoite on päästä Eurooppaan ja Timanttiliigaan. Kesällä olisi hyvä kohdata kovia vastustajia muuallakin kuin arvokisoissa.

Kokonaiskuvaa ajatellen ei ole mitään estettä, miksei Mäkelä voisi loikata tulevina vuosina kansainväliseksi menestyjäksi.

– Nyt minun pitää vain toteuttaa tätä suunnitelmaa, joka on koettu hyväksi. Pääjuttuina on pitäytyä hyväksi koetulla reitillä sekä oppia menneistä, hän ynnää.

Kuva: AOP