Suunnistustausta ja kirikyky suomalaisen kestävyysjuoksutoivon aseina

Tänä vuonna estejuoksuun satsaavalla Topi Raitasella on nuorten EM-kisoissa sanansa sanottavanaan.

Toissa vuonna 19-vuotias Topi Raitanen säväytti juoksemalla elämänsä kolmannessa estekisassaan oman ikäistensä Euroopan tilaston kolmoseksi ajalla 8.52,75. Aika osoitti, että enimmäkseen suunnistuksen keskittyneellä urheilijalla on rahkeita myös estejuoksuun.

Viime kesänä Raitanen ei pystynyt juoksemaan radalla loukkaantumisen vuoksi, mutta syksyllä hän päätti tähtäävänsä estejuoksuun tulevaa kesää silmällä pitäen. Samaan aikaan hänen valmentajanaan aloitti viime kesään oman uransa lopettanut Janne Ukonmaanaho.

Raitasen mukaan talvi on sujunut päällisin puolin hyvin, vaikka meneillään oleva varusmiespalvelus onkin aiheuttanut ylimääräistä väsymystä. Tämä näkyi hallikaudella, jolloin nuorelle miehelle sattui kilpailuja metsäleirien jälkeen. Armeijan päättyessä tilanne helpottuu.

– Olen treenannut talven kovaa. Kun olen edellisinä vuosina panostanut suunnistukseen, minulle ei ole kertynyt vuoden aikana kovin montaa juoksukisaa. Sen takia on hyvä, että olen saanut nyt talvella kovia startteja alle.

Vaikka tulevana kesänä panostus onkin ratakisoissa, hän haluaa kisata myös suunnistuksessa muun muassa MM-kisojen sprinttiviestissä. Kahden lajin yhdistämisessä on haasteensa.

– En näe, että se on hirveän suuri este, muttei se tilanne optimaalinen ole. Aikataulullisesti siinä voi tulla ongelmia. Menen tämän kauden tällä suunnitelmalla ja katson sitten, mihin suuntaan tilanne kääntyy, hän aprikoi.

Suunnistus palvelee esteitä

Estejuoksua ajatellen Raitasen suunnistustaustasta on etua. Hän sanoo, että voimatasot ovat hänellä paljon paremmalla pohjalla kuin joillakin monilla muilla juoksijoilla.

– Kun maastossa joutuu juoksemaan raskaalla alustalla ylä- ja alamäkeen sekä hyppimään, jaloista löytyy voimaa. Se auttaa myös estejuoksussa, jossa rytmi muuttuu, kun pitää kiihdyttää ja jarruttaa. Myös esteiden luku on tullut maastosta.

Raitanen pelasi nuorempana paljon pallopelejä. Monipuolisesta liikkumisesta on ollut hyötyä.

– Olen ollut nuoresta saakka nopea, joten sitä kautta pystyin lähtemään ratakisoihin  hyvin mukaan, vaikken ollut juoksuun kauheasti keskittynytkään.

Kiri testiin kovassa paikassa

Suomalaisessa mieskestävyysjuoksussa ilonaiheet ovat olleet viime vuosina vähissä. Raitanen voi tuoda heinäkuussa tähän muutosta Puolassa, jossa pidetään alle 23-vuotiaiden EM-kisat.

Vuonna 1995–1997 syntyneiden ikäluokassa 3000 metrin esteiden Euroopan taso on ollut paria urheilijaa lukuun ottamatta tasainen, joten suomalaisella on onnistuessaan saumat hyvään sijoitukseen. Kesällä hän haluaa ajallisesti painella alle 8.40.

– Puolassa yritän päästä kymmenen parhaan joukkoon. Kaksi vuotta sitten olin huonolla valmistautumisella Euroopassa oman ikäisteni tilastoissa kolmanneksi nopein, joten se antoi positiivista virettä tekemiseen.

Arvokisafinaaleissa sijoituksista taistellessa vauhti ei ole usein kovinta luokkaa. Tällöin porukassa juoksemisessa vahva kirikyky nousee isoon rooliin. Tätä Raitasella löytyy, minkä hän osoitti viime keväänä SM-maastoissa ratkaistessaan mestaruuden väkevällä lopullaan.

– Näen, että viimeinen kierros on vahvuuteni. Minun pitää kuitenkin kestää kovaa matkavauhtia ja olla hyvissä asetelmissa ennen viimeistä kierrosta, jotta pystyn hyödyntämään kiriäni.

Kuva: GIAN EHRENZELLER / EPA