Yleisurheilukesän mitalisuosikki linjaa: ”Haluan kultaa”

Viime kesänä väläyttänyt pituushyppääjä Kristian Bäck ei stressaa kahdeksan metrin puhkaisusta. Tervettä itsevarmuutta uhkuva tulevaisuuden toivo on asettanut ensi kesän tavoitteensa korkealle.

Kristian Bäck painautui viimeistään viime heinäkuussa yleisurheilua seuraavien ihmisten mielen syövereihin rohkealla aikuisten arvokisojen debyytillään. Ensin nuorukainen liiteli upeasti EM-kisojen pituuden loppukilpailuun, missä hän jatkoi kylmäpäisiä otteitaan jääden viidennellä sijallaan vain vaivaisen kahden sentin päähän mitalista.

Bäck paransi edelliskautensa ennätyssiivuaan lähes puoli metriä lukemiin 795. Etelä-Afrikassa syntyneen ennätyshypyn lisäksi hän on lähennellyt kahdeksan metrin rajaa jokusen kerran. Vaasalainen ei omien sanojensa mukaan ota paineita kahdeksan metrin ylityksestä.

– Jos pysyn ennen kesää ehjänä, sen pitäisi ylittyä helposti jo alkukesästä. Pitää vain säästyä vammoilta.

Rajapyykin sijaan Bäckin tähtäimessä on ponkaista Lontoon MM-kisojen tulosraja 815 rikki.

– Kahdeksan metriä on tietysti sellainen haamuraja, mutta en hirveästi mieti sitä. Jos jään siitä vain sentin päähän, se harmittaisi, mutta en ota siitä paineita.

Arvokisojen suosikkeja                                                         

Viime kesän esityksillään Bäck syöksähti välittömästi Euroopan lupaavimpien pituusmiesten ytimeen. EM-finaalissa hän vastasi nuoresta osaamisesta Greg Rutherfordin ja Michael Torneuksen kaltaisten konkareiden seassa.

Jo pelkästään edellisen kilpailukauden näytöt povaavat suomalaista alle 23-vuotiaiden EM-kisojen kirkkaimpien suosikkien joukkoon.  Nuorten miesten ensi kesän tulostaso on arvoitus, mutta Bäck näkee, ettei mitaliin ei vaadita mahdottomia.

– Kun hyppää lähemmäs kahdeksaa metriä, se riittänee pitkälle. Tietenkin aina löytyy joku ihmekaveri, joka venyttää pitkälle, mutta yhtä hyvin se voin olla minäkin. Tavoittelen kultaa, hän vastaa ytimekkäästi.

Jonkinlaista uskoa Bäckille nuorten EM-kisoihin antaa se, että hän on pystynyt venymään parhaaseensa jo aikuisten arvokisatasolla.

– On tietenkin hyvä piirre, että arvokisoissa pystyy hyppäämään vähintään omalla tasollaan eikä vain pelkissä kyläkisoissa. Isoista kisoissa saa hyvin adrenaliinia ja virtaa kroppaan.

Lisämauste kesään

Alle 23-vuotiaisten kisoissa menestyminen ja Lontooseen pääseminen eivät ole miehen kesän ainoita maaleja. Vaasalaisen kotikentällä käydään nimittäin juhannuksena Euroopan ykkösliigan joukkueiden mestaruuskisat. Maajoukkueasussa kilpailemiseen omalla kotikentällä avautuu harvinainen sauma.

– Sinne pääseminen kiinnostaa ehdottomasti. Molemmat arvokisat ovat toki etusijalla, mutta joukkuemestaruuskisat ovat mukava lisämotivaatio, Bäck vakuuttaa.

Kuva: AOP