Kommentti: Näistä syistä suomalainen yleisurheilukesä on herkullinen

Nuorten arvokisat, MM-urheilijoiden lisääntyvä joukko sekä Suomessa järjestettävät kansainväliset suurtapahtumat takaavat mielenkiintoa isolla kauhalla.

Koko ajan paremmin ja paremmin vauhtiin pääsevästä kotimaisesta yleisurheilukesästä on lupa odottaa todella kihelmöivää. Ei, eivätkä pääsosissa  ole keihäsmiehet.

Heinäkuuhun erityistä väriä tuovat nuorten arvokisat, joissa Suomella on nyt hyvä paikka ulosmitata väkevän nuorisokatraan kyvyt. Puolassa pidettäviin alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin on 1995–1997 syntyneiden ikäluokassa runsaasti sellaisia nimiä, jotka kuuluvat oman ikäisissään Euroopan kärkipäähän tai sen tuntumaan.

Mitaliehdokkaita ovat muun muassa Simo Lipsanen, Kristian BäckReetta Hurske ja Aleksi Jaakkola. Mikä parasta, Suomen joukkueesta löytyy vahvaa osaamista niin juoksu -aitalajeista, hypyistä, pituuslajeista kuin kävelystäkin.

Kun myös alle 19-vuotiaiden EM-kisoihin Suomella on asettaa iskukykyinen ryhmä Wilma Murron ja Viivi Lehikoisen johdolla, suomalaisen yleisurheilun menestymättömyyttä synkistelleet voivat hyvinkin kokea paljon riemukkaita hetkiä heinäkuun aikana.

Lontoon MM-kisoissa oljenkorsi mitaleille on edelleen keihäsmiesten varassa, mikäli kesän aikana aikana ei mitään järisyttävää tapahdu. Huomionarvoista seurattavaa on kuitenkin se, minkä kokoisen joukkueen Suomi kisoihin saa. Rion olympialaisissa ja Pekingin MM-kisoissa joukkueen koko kasvoi edellisten kisojen hieman yli kymmenen urheilijan edustajasta, ja nyt tuo nousukäyrä jatkunee.

Suomella on edellytykset parantaa kahden vuoden takaista 17 hengen joukkuetta reilun 20 urheilijan kokoiseksi. Kisajoukkueen kokoonpanon leveneminen kertoo laajasta positiivisesta tekemisestä kansallisessa yleisurheilussa, vaikkei suurimalla osalla urheilijoista vielä olisikaan mahdollisuuksia pistesijaan tai finaalipaikkaan.

Arvokasta kesässä on se, että suomalainen yleisö pääsee nauttimaan kovasta kansainvälistä meiningistä kaksin kerroin, kun Turussa järjestetään Paavo Nurmi Games ja Vaasassa EM-joukkuemestaruuskisat. Paavo Nurmi Games on kiehtova tapahtuma jo pelkästään Renaud Lavillenien, Thomas Röhlerin ja Pavel Fajdekin toimesta.

Kun tähän päälle lisätään kotimaiset huiput, PNG tarjoaa miellyttävän keitoksen. Eipähän tarvitse lähteä Lontooseen, kun huippumenoa on kerta tajolla Suomessakin!

Kansikuva: AOP