Avaintekijät Jokereiden hyvään kevääseen

Vaikka jääkiekko on joukkuelaji ja Jokereiden tärkeimpiä teemoja on olla nimenomaan sarjan paras ja yhtenäisin joukkue, on joukkueesta pakko nostaa muutamia tärkeimpiä yksittäisiä palasia esiin juurikin alkavaa playoff-kevättä ajatellen. Näiden seuraavien herrojen terve ja kaikinpuolin onnistunut kevät tulee vaikuttamaan koko joukkueen lopulliseen suoriutumiseen.

Niko Kapanen

Ei voisi sarjaa ajatellen parempaa kapteenia ja johtajaa joukkueeseen löytää. Suomalainen erittäin kokenut pelaaja, kaksinkertainen KHL-mestari ja koko KHL:n kokenein playoff-pelaaja. Kapanen on pelannut seitsemän kautta Venäjällä ja jokaisella kaudella herra on ollut mukana kevään ratkaisupeleissä. Tietää taatusti mitä tuleman pitää ja osaa kapteenin asemassa hyödyntää tietotaitonsa. Todella tärkeä pelaaja niin kopissä kuin jäälläkin. Loistava kapteeni ja johtaja ohjaamaan joukkoja näissä kinkereissä.

Lokomo

Vaikka tarkoitus oli tähän juttuun listata vain tärkeimpiä yksilöitä niin helpoimmalla näiden kolmen veijarin kanssa pääsee, kun puhuu koko kentästä. Kyllähän fakta on se, että Jokereiden playoff-menestyskin nojaa hyvin vahvasti tämän kentän onnistumisiin. Jos vastustaja onnistuu pimentämään tämän kentän niin kusessa ollaan. Vastaavasti jos kenttä pääsee hääräämään tuttuun tyyliin, niin nämä taiturit pystyy kolmistaan ratkomaan otteluita voitoksi, kuten ovat sen jo moneen kertaan 60 ottelun runkosarjassa näyttäneet. Kyseessä kuitenkin kenttä, joka takoi runkosarjassa huikeat 135 pisteen (64+71) tehot. Se on muuten 2,25 pistettä ottelua kohden, kova lukema. Kyllä on vastustajan leirissä miettimistä ja päänraapimistä kuinka tämä kenttä taitureineen onnistutaan vaihdosta ja ottelusta toiseen pimentämään. Toivon ja uskon, että ei mitenkään.

Juhamatti Aaltonen

Taiteilijaluonne joka saattaa runkosarjassa pimeimpinä talviaikoina surffailla kymmenenkin ottelua täysin varjojen mailla. Fanit suhtautuvat välillä otteisiin hyvinkin kriittisesti ja ihan kyllä aiheesta. Tosin pitää muistaa, että Aaltonen tunnetaan todellisena kevään pelaajana, joka syttyy parhaimmilleen, kun pelit kovenee ja päivät kirkastuu. Herra on osoittanut uransa aikana, että pystyy ratkomaan isoja pelejä tarvittaessa yksinäänkin. Uskon, että on terveenä ollessaan vielä tärkeä palanen kevään playoff-otteluissa. Joukkueen menestyminen on paljon siitä kiinni saadaanko Aaltosen kenttä toimimaan hyvänä tulitukena Lokomon rinnalla. Yhdellä kentällä, kun ei luultavasti pitkälle pleijareissa edetä. Vastustajan on huomattavasti helpompi pimentää yksi toimiva kenttä kuin kaksi jatkuvasti vaarallisiin hyökkäyksiin ja ratkaisuihin pystyvää kenttää.

Henrik Karlsson

Jos on hyökkäyspään pelaajat tärkeitä niin tärkeää on myös niukoissa vähämaalisissa pleijarimatseissa pitää oma pää mahdollisimman pitkään puhtaana. Jokereiden hyvä puolustus, alivoimapeli ja siihen päälle Karlssonin otteet samanlaisina kuin ne on parhaimmillaan olleet, niin ei tule vastustajalle helppoja iltoja. Karlsson seisoi runkosarjassa 39 ottelussa tolppien välissä pitäen kolme kertaa maalinsa puhtaana ja torjuntaprosenttikin on komea 92,2%. Keskimäärin kiekko löytyi selän takaa ainoastaan kaksi kertaa ottelua kohden. Toivotaan ja luotetaan, että Henrik on världens bästa Karlsson myös tulevissa matseissa.

dynamo-jokerit-021114

Jatkuuko Karlssonin vakuuttavat otteet myös kauden tärkeimmissä peleissä?

Ryan Gunderson

Pisteitä ja hyökkäyspään ratkaisuvoimaa ajatellen puolustajista ehdottomasti tärkein pelaaja. Pelasi alkukauden todella kovalla pistetahdilla, mutta talven aikana jostain syystä pistemäärät ovat laskeneet yllättävänkin paljon. Tai paljon ja paljon, kyseessä kuitenkin edelleenkin koko joukkueen kolmanneksi paras pistemies sekä KHL:n runkosarjan top-5 pakki pisteiden valossa. Toivotaan, että puolustaja nousee taas pleijareiden alkaessa samaan loistoon mitä nähtiin alkukaudesta. Potentiaalia ja ratkaisuvoimaa tältä herralta parhaimmillaan todella löytyy. Pleijareissa pelataan vähämaalisia, tasaisia otteluita, joten erikoistilanteet ja niistä tehdyt maalit nousevat entistä tärkeämpään rooliin. Kyllä siellä kaivataan YV:llä viivastakin onnistumisia, siihen rooliin Gunderson lienee joukkueen puolustajista paras vaihtoehto.

Paras joukkue

Tarkoitus oli ihan fiilispohjalta sen enempiä miettimättä valita mielestäni viisi tärkeintä kenttäpelaajaa, plus Karlsson. Lokomo sotki ajatukseni ja lopulta valitsinkin kuusi kenttäpelaajaa. Pelaajat listattuani huomasin hauskan yksityiskohdan. Siinähän komeilee joukkueen kuusi parasta pistemiestä, ei voi olla sattumaa?

Playoff-sarjojen yksittäiset ottelut ovat lähtökohtaisesti tasaisia maalin pelejä, jotka ratkeavat usein erikoistilanteiden kautta toisen voitoksi. Noiden seitsemän edellämainitun todella tärkeän palasen lisäksi isossa roolissa menestymisen kannalta ovat siis niin alivoimapelaajat, ylivoimapelaajat kuin tietysti valmennus ja huoltokin. Jääkiekkohan on kuitenkin joukkuelaji, jossa jokainen palanen on tietyllä tapaa yhtä tärkeä. Monesti ratkaisupeleissä isoon rooliin nousee joku normaalisti pienemmässä roolissa oleva 3-4 kentän hieman näkymättömämpi pelaaja. Mutta kenenkään on varmaan turha kiistää etteikö tuossa yllä olisi listattuna Jokereiden kannalta kuusi tärkeintä yksittäistä pelaajaa.

Niin kuin jo alussa sanoin niin Jokereiden tavoitteena on olla sarjan paras joukkue. Siihen löytyy niin penkiltä kuin penkin takaakin loistavat eväät, joten kaiken onnistuessa kohdalleen luotto joukkueeseen ja sen pitkään kevääseen on todella vahva. Jokaisen pelaajan ja koko joukkueen tekeminen on ensimmäisistä yhteisistä harjoituksista asti tähdännyt juuri näihin peleihin. Pikkuhiljaa ottelu kerrallaan alkaa selvitä miten taustajoukot ja valmennus on työssään onnistunut. Itse uskon, että hyvin. En missään nimessä usko, että vielä ollaan nähty kentällä tämän kauden parasta jokerijoukkuetta. Luotto siihen, että Jokerit ottaa tarvittavan määrän voittoja Minskistä, edetäkseen pudotuspeleissä eteenpäin on erittäin vahva.

Hommatkaahan ihmiset kausareita, lippuja tai mitä tahansa kuponkeja millä arenalle pääsette tuleviin kauden hienoimpiin matseihin. Uskon, että tullaan näkemään vielä huikeaa kiekkoa, loistavia matseja ja jännittäviä hetkiä. Nähdäänpäs taas, toivottavasti loppuunmyydyllä hallilla! #PlayoffsAreHere