Ovatko Jokereiden fanit antaneet tällä kaudella kaikkensa?

Jokereiden siirtyessä pelaamaan KHL:ään moni asia otti huimia harppauksia eteenpäin, mutta näin fanin silmin muutama todella tärkeä asia otti ikävä kyllä reilusti takapakkia. Yksi niistä on Eteläpäädyn kotimatseissa tapahtuva joukkueen kannatus ja katsomotoiminta. Viimeisinä liigakausina Eteläpääty oli parhaimmillaan todella iso ryhmä äänekkäitä komeasti kannustavia Jokerifaneja, tifoineen ja lauluineen. 

Kotipelien tunnelma

Olen pitkäaikainen Eteläpäädyn jäsen, pääasiassa seuraan pelejä päädystä käsin ja tietyllä tapaa ihannoin äänekästä ja laadukkasti toteutettua katsomomeininkiä. En kuitenkaan silti laske itseäni tuohon samaan ydinporukkaan, joka matsista toiseen hyppii, laulaa ja kannustaa aktiivisesti. Seuraan pelit Eteläpäädyn rauhallisemmasta osasta mukana taputtaen, mutta muuten ”rauhallisesti” peliin keskittyen. Matsien aikana on kuitenkin aikaa ja mielenkiintoa seurata, miten pääty ja sen aktiivisimmat kannattajat toimivat. Kuluneen kauden aikana on tullut vieläpä istuttua oikeastaan jokapuolella hallia katsellen matseja ja Eteläpäädyn toimintaa. Siinä on saanut hyvin perspektiiviä, miltä se touhu näyttää ja kuulostaa muualta käsin.

Muutamaa ottelua lukuunottamatta, pääty on ollut jollain tapaa jopa hajanaisen oloinen porukka, joka kyllä kannustaa joukkuetta, mutta ilman sellaista tiettyä yhtenäisyyttä. Ainakin ”sivullisen” silmään siitä puuttuu sellainen kunnon tiivis yhtenäisyys ja isolla porukalla yhteen hiileen puhaltaminen. Toki hommaan varmasti vaikuttaa myös se, että KHL:ään siirtymisen myötä porukka katsomossa ja myös sen vetäjätkin ovat osin vaihtuneet Liiga-ajoista. Menee varmasti vielä useampi kausi ennen kuin pääty on taas samassa loistossaan, mitä se oli muutama vuosi sitten parhaimmillaan.

Yksi asia mikä tällä hetkellä häiritsee fanikatsomon hommia on se, että katsomoon ostaa lippuja myös kaikki satunnaiset matseissa kävijät, koska haluavat kokea Jokereiden fanikatsomon meiningin. Kiva tottakai, että ihmisiä käy hallilla ja porukka on kiinnostunutta Jokereiden matseista ja fanitoiminnasta. Kyllä silti tuohon paikattomaan fanikatsomoon pitäisi mennä vain ja ainoastaan Jokerifaneja ja niistäkin vain se aktiivinen porukka, joka todella hyppii, laulaa ja kannustaa joukkuetta capojen käskyjen tahtiin. En minäkään mene ulkomailla istumaan keskelle paikallisen joukkueen fanikatsomoa.

Uskon ja toivon kuitenkin kaikesta huolimatta, että kun aikaa ja kausia kuluu, niin myös Eteläpääty tulee ottamaan samanlaisen harppauksen eteenpäin, mitä koko muu organisaatio on jo ottanut. Se vaan vaatii aikaa ja ydinporukan sitkeää ja pitkäjänteistä duunia – hyvä siitä vielä tulee!

Vierasreissut

Jos kotipeleihin toivoo isompaa, yhtenäisempää ja äänekkäämpää kannatusta, niin samaa täytyy sanoa kyllä vieraspeleistä. Etenkin pitäisi satsata niihin muutamiin kohteisiin, jotka ovat kaikkein helpoimpien kulkuyhteyksien päässä. Ymmärrän toki, että Siperiassa pelattavassa matsissa ei kovin suurta vierasjoukkueen faniporukkaa nähdä. Toki johonkin ”eksoottiseen” kaukokohteeseenkin voisi mielestäni joskus vielä tehdä isommallakin porukalla uuden ja erilaisen fanireissun.

Tällä kaudella ei tainnut olla kuin muutama vähän isompi päädyn järjestämä reissu Riikaan ja Pietariin. Osallistujamäärät näissä ovat käsittääkseni olleet yllättävänkin pieniä. Siitä ei voi toki pelkästään Eteläpäätyä ja sen toimijoita syyttää, mutta kai sieltäkin pieni syy löytyy. Aina löytyy parannettavaa ja aina voi esimerkiksi kampanjoida, mainostaa ja infota enemmän. Arvelen kuitenkin, että suurimmat syyt ihmisten vierasmatkoilta poisjäämiselle löytyy siitä oletuksesta, että matkustaminen on järjettömän kallista. Toinen syy lienee fanien luulo, että ulkomaille peliin lähteminen on jotenkin ylitsepääsemättömän hankalaa ja monimutkaista. Samoin yksi iso syy lienee myös kynnys lähteä hommaamaan Venäjän viisumia. Moni saattaa luulla, että viisumin hommaaminen on jotenkin monimutkainen ja hankala prosessi.

Väitän, että yksikään näistä edellä mainituista luuloista ja ajatuksista ei pidä kuitenkaan paikkansa. Toki jokaiselle reissulle ja retkelle saa upotettua rahaa niin paljon kun sitä mukanaan jaksaa kantaa. Täytyisi kuitenkin muistaa, että se reissun on lähteä katsomaan sen oman joukkueen edesottamuksia vieraskaukalossa. Aika monelle kuitenkin tuntuu reissuilla tärkeintä olevan se, että kerkeää pari kolme päivää kippaamaan kunnolla märkää onttoon jalkaan. Ihmiset matkustavat pitkän matkan yhden pelin takia, maksaa siitä ja silti ei malteta edes kolmea erää kunnolla katsomossa katsoa, vaan aina on kiire erätauolle lisää kaljaa kittaamaan ja tauolta katsomoon taas ei ole mikään kiire seuraavan erän alkaessa. Tuollaisessa 2-3 päivän kiekkoreissussa se lätkämatsi on loppuen lopuksi ajallisesti melko pieni osa sitä reissua. Luulisi ihmisten jaksavan keskittyä niiden parin kolmen tunnin ajan siihen kaikkein tärkeimpään.

Seuraavan linkin takaa löytyy Pietarin reissuni matkaraportti. Tein reissun yksin, todella pienellä budjetilla, täysin selvinpäin ja ilman minkäänlaisia ongelmia. Siinä mielestäni ihan hyvä esimerkki, että kiekkoreissuja voi tehdä jokaisen lompakolle sopivalla tyylillä ja hyvinkin helposti. Samalla reissulla kerkesin tutustua myös melko kattavasti Pietariinkin. Käykäähän lukemassa: ”Kiskoja pitkin Pietariin – Nähtävyytenä SKA-Jokerit”

Ensi kaudella toivottavasti vierasreissutkin isommilla faniporukoilla ottaa jo kaikinpuolin harppauksia eteenpäin. Ihmiset toivottavasti kuulevat ystäviltään ja tutuiltaan jotka jo reissuissa ovat käyneet, että ei se Venäjän tai esimerkiksi Latvian matkailu nyt mitenkään hankalaa – saatikka kallista ole järkevästi toteutettuna.

Riiassa vierasreissulla Jokereita kannustamassa. Kuva; Pekka Rautiainen

Riiassa vierasreissulla Jokereita kannustamassa. Kuva; Pekka Rautiainen

Helpotusta vierasmatkailuun

Miettiessä vaihtoehtoja, miten vierasreissuillekkin saataisiin jatkossa huomattavasti enemmän osallistujia, niin nopeasti esiin tulee muutama asia, joilla faneja voitaisiin mahdollisesti saada aktivoitua reissaamaan helpommin joukkueen perässä.

Olisiko yksi vaihtoehto halvempiin vierasreissuihin jonkinlainen Eteläpäädyn ja jonkun yhteistyökumppanin välinen sponsoritoiminta?  Se miten ja kenen kanssa sen voisi toteuttaa, en ota isommin kantaa. Luulisi kuitenkin löytyvän jonkun tahon, joka pienellä sponsoroinnilla saisi laskettua reissuun lähtijöiden matkan hintaa edes muutamalla kympillä. Jokereillakin kuitenkin yhteistyökumppaneita on vähintäänkin reilusti.

Jokereiden, Eteläpäädyn ja esimerkiksi jonkun matkatoimiston pitäisi yhteistyössä pitää kunnollinen, perinpohjainen ja kattava info, miten ja mistä viisumeita hommataan. Tarvittaessa järjestää sellaisen ”mennään porukalla hommaamaan viisumit kaikille” -tapahtuma. Samoin olisi hyvä neuvotella jonkun matkatoimiston kanssa viisumeista kauden läpi kestävän tarjouksen Eteläpäädyn jäsenille. Samalla tällä keinolla saisi myös varmasti lisää ihmisiä liittymään Eteläpäädyn jäseniksi.

Voisiko esimerkiksi hallin käytävälle pystyttää muutamiin alkukauden peleihin matkatoimiston ständin, missä voi käydä tekemässä itselleen viisumihakemuksen. Ihan vaikka kuvan ottamisesta lähtien sellainen täyden palvelun systeemi vaan pystyyn. Varmasti laskee monella kynnys viisumin hommaamiseen ja sitä kautta myös vierasreissun tekemiseen.

Yksi millä saisi kanssa taatusti paljon porukkaa liikkeelle johonkin vieraspeliin, olisi ihan Jokereiden itsensä järjestämä ja näkyvästi kampanjoima reissu. Varmasti lähtisi enemmän porukkaa liikkeelle, kun Jokerit jonkun sopuhintaisen ison porukan pakettimatkan kehittelisi. Vaikka sitten junalla Pietariin, jos ei muuta. Sinne on ainakin lyhyt matka ja äärettömän helppo mennä.

Mallia katsomoon muualta

Palatakseni vielä hieman tuohon kotiotteluiden tunnelmaan ja katsomokulttuuriin. Muutaman vieraspelin kauden aikana paikanpäällä nähneenä ei voi kuin ihmetellä ja ihailla sitä meininkiä, minkä paikalliset katsojat halleihin saavat.

Oli kyseessä sitten viikonloppu tai arkipeli, niin parhaimmillaan jokaisessa hallissa on ollut ihan karnevaalimeininki ja läpi ottelun katsojat on hyvin fanikatsomon tunnelmassa mukana. Jokaisessa hallissa on ollut hyvää meininkiä pitävä kunnon fanikatsomo, jonka lauluihin ja kannatuksiin sitten koko halli on lähtenyt mukaan.

Suomessa on vielä todella paljon opittavaa ja tehtävää, että edes joskus tulevaisuudessa moiseen meininkiin tai lähelle päästäisiin. Toki yksi iso asia tässä on ihan vain kulttuurilliset erot. Suomalaiset, kun nyt vaan on ikävä kyllä selvinpäin melkosen hiljaista porukkaa.

Pienin askelin kohti parempaa

Mutta niin kotimatsien katsomossa kuin vierasreissuillakin pienin askelin ja pitkäjänteisellä työllä kokoajan kohti parempaa, niin hyvä siitä tulee. Uskon vahvasti, että kotiotteluiden fanikatsomo tulee olemaan vielä tulevaisuudessa jopa aikaisempaa suurempi, äänekkäämpi ja kauniimpi. Toivottavasti jo ensi kaudella katsomossa nähdään esimerkiksi tifojakin, kuten parhaimpina Liiga-aikoina. Ehkä vielä joskus se kauan kaivattu megafonikin löytää tiensä takaisin capojen käsiin tai sitten keksitään uusia keinoja porukan ohjailuun.

Samoin uskon, että vierasreissuillekkin lähtee tulevina kausina kokoajan enemmän ja enemmän innokkaita faneja. Ehkä Venäjälle tai Latviaan saadaan vielä jonain päivänä samantyylinen supermatka mitä aikoinaan Turkuunkin järjestettiin.

Olisi todella tyylikästä tulevaisuudessa matkustaa esimerkiksi Pietariin omalla 500:n Jokerifanin junalla matsia katsomaan.