Mietteitä Jokereiden maalivahtitilanteesta

Jokereiden ensimmäisen KHL-kauden pelaajamateriaali vaikuttaa ainakin omaan silmään todella hyvältä ja vakuuttavalta. Ilman isompia loukkaantumisia tulee tuskin mitään tarvetta kauden aikana lähteä pelaajamarkkinoille tekemään mitään hätiköityjä hasardihankintoja. Uskoisin, että niin sanotusti näillä mennään.

Yksi asia materiaalissa ei kuitenkaan tällähetkellä vakuuta ja se on maalivahdit. Molemmat veskarit ihan suht ok taustoilla olevia nimiä, mutta pitää kuitenkin muistaa ettei kumpikaan ole syystä tai toisesta isoissa kaukaloissa missään vaiheessa kunnolla breikannut. Molemmat siis suhteellisen hyviä nimiä, mutta se todellinen läpimurto puuttuu. Se tässä parivaljakossa itseä mietityttää ja huolestuttaakin. Hallilla, netissä ja tuttujen kanssa käytyjen keskustelujen perusteella en ole ainakaan missään nimessä mielipiteeni kanssa yksin. Hyviä maalivahteja, mutta ei riittäviä Jokereiden ykkösmaalivahdiksi.

Oletan Jokereiden suunnitelleen Karlssonille ykkösmaalivahdin paikkaa ja suunnitelmissa oli, että Helenius antaa miehelle tarvittavaa tukea ja huilia. Tätä teoriaa tukee sekin, että Karlssonille on tehty ensimmäisenä Jokereiden väreissä oleva maski. En ainakaan usko, että Heleniuksen on tarkoitus pelata koko kausi Tampa bayn vanhalla maskilla. Käsittääkseni ykkösveskarille tehdään yleensä ensin maski ja sen jälkeen mahdollisesti muille. En ole ainakaan mitään haastattelua tai uutista missään nähnyt, missä Jokerit olisi suoranaisesti ilmoittanut toisen olevan ykkösmaalivahti.

Harjoituspeleissä ja ensimmäisessä runkosarja ottelussa Karlsson on kuitenkin esittänyt kaikkea muuta kuin vakuuttavia otteita. Hidasta, epävarmaa ja kankeaa liikkumista. Kiekkoa kaivettu aivan liian monta kertaa selän takaa ja jotenkin miehen kehonkielikään ei anna kauhean vakuuttavaa kuvaa. Omaan silmään Karlsson on ainakin tällähetkellä kaikkea muuta kuin millainen Jokereiden ykkösveskarin pitäisi olla, jotta voitaisiin taistella uskottavasti ja tosissaan menestyksestä.

Helenius on torjunut pelaamissaan harjoituspeleissä suhteellisen hyvin. Toki turhan paljon päästettyjä maaleja tämän tason maalivahdille. Torjui kuitenkin ensimmäisessä runkosarjaottelussa Jokereille historiallisen ensimmäisen voiton päästäen vain kaksi maalia selkänsä taakse. Hieno merkkipaalu, mutta ei auta jatkossa milläänlailla. En vaan ainakaan toistaiseksi pidä Heleniusta riittävän kovana maalivahtina KHL-Jokereiden ykkösmaalivahdiksi. Hyvä maalivahti kyllä, siitä ei pääse mihinkään. Ei silti riittävän kova seisomaan illasta toiseen tolppien välissä niin, että tarjoaisi omalla tekemisellään Jokereille mahdollisuuden edetä voitosta voittoon ja kohti KHL:n pudotuspelejä.

Helenius lunasti ykkösveskan tontin (AOP)

Helenius lunasti ykkösveskan tontin (AOP)

Vaikka Helenius nappaisikin hyvillä otteilla ykkösmaalivahdin paikan niin silti tilanne on tällähetkellä se, että tarvitaan yksi kovanluokan maalivahti. Helenius ei voi pelata KHL:n tiiviissä ottelurytmissä jokaista ottelua ja tulee tarvitsemaan lepoa kauden aikana. Jos Karlsson jatkaa yhtä epävarmoja otteita kuin mitä on nyt esittänyt, niin eihän miestä voi laittaa niin moneen otteluun tolppien väliin kuin mitä tilanne vaatisi.

Herrat on nyt pelannut Jokereiden ottelut lähes puoliksi: Karlsson 6 ottelua (17 päästettyä maalia) ja Helenius 5 ottelua (14 päästettyä maalia). Päästettyjen maalien keskiarvo molemmilla täysin sama 2,8 maalia/ottelu. Ei mikään katastrofi, mutta ei kyllä mitään todellisten huippumaalivahtien lukemiakaan. Jos voitoista meinataan illasta toiseen taistella niin kyllä keskiarvoa on syytä molempien hilata alaspäin ja ihan reilusti. Nämäkin tilastot tukee omaa ajatustani siitä, että Jokereiden suurin heikkous on tällähetkellä maalivahtiosastolla. Toivon ja uskon, että myös johtoporras ja valmennus tämän tiedostaa.

Entäs jos kauden aikana toinen näistä kahdesta, tietyllä tapaa suhteellisen epävarmasta kortista, loukkaantuu ja jäljelle jäävällä ei vaan satu sillä hetkellä koppi tarttumaan? Kusessa ollaan kaulaa myöten. Kolmosveskarina toimii Kautto, joka on käytännössä ihan korkeintaan luukkuvahti ja en usko, että tulee pelaamaan minuuttiakaan KHL-kiekkoa tälläkaudella. Eikä varmaan missään suunnitelmissa Kautolle peliaikaa näihin peleihin olla suunniteltukkaan.

Toisaalta pitää muistaa, että vasta yksi runkosarjan ottelu nyt molemmilta nähtynä. Kausi on pitkä ja kaikki on vielä mahdollista. Toivon, että Helenius saa nyt pelata muutaman ottelun lisää, ainakin jos koppi tarttuu samaan malliin kuin Lokomotivia vastaan eikä kiekko löydy kovin montaa kertaa selän takaa. Sopivalla hetkellä sitten taas Karlsson tolppien väliin ja katsotaan uudestaan miten homma toimii. Jos toimii ja kiekot rupeaa tarttumaan niin hyvä niin. Jos otteet on edelleen yhtä epävarmat kuin tähänkin asti niin on vain yksi ratkaisu. Karlsson rahoiksi ja markkinoilta etsimään joku kivenkova ja varma nimi Heleniuksen taistelupariksi.

Ehkä näissä kaikissa skenaarioissa on nyt enemmän kyse kuitenkin siitä, että Karlsson ei ole osoittautunut yhtä kovaksi maalivahdiksi mitä ennakkoon oletettiin. Eihän Helenius ole tässä oikeastaan mitään mokannut vaan päinvastoin. Harjoitusotteluissa toki liikaa päästettyjä maaleja. Teki kuitenkin ensimmäisessä ottelussaan juuri sen mitä pitikin, torjui joukkueelle voiton. Kyllähän sitä itsekkin oletti Karlssonin olevan selkeä ja varma ykkösmaalivahti ja Helenius tuurailee sen mitä tarve vaatii. Nyt kun tilanne ei olekkaan tämä niin auttamatta tulee ensimmäisenä mieleen ajatus uuden maalivahdin hommaamisesta.

Kun kasassa on niin kova nippu kun mitä nyt on niin olisi todella surkeaa jos ensimmäisen kauden realistiset menestymismahdollisuudet kaatuisi siihen ettei löydetty kunnollista ja varmaa ykkösmaalivahtia. Rahasta en usko kuitenkaan homman jäävän varsinkaan ensimmäisella kaudella kiinni.

Noh katsellaan rauhassa pelejä eteenpäin. Nautitaan laadukkaasta kiekosta ja annetaan ammattimiesten vedellä johtopäätökset ja hoitaa hommansa niin kentällä kuin toimistollakin. Luotto hyvään tekemiseen on äärettömän vahva.