Missä Liigan kiinnostus?

Vaikkei oma joukkue enää kotimaisessa liigassa pelaakkaan, niin ei voi olla huolestumatta sarjan nykyisistä katsojamääristä. Alkukaudesta muutamilla paikkakunnilla on ollut jopa uskomattoman vähän katsojia paikanpäällä. Voi olla vielä liian aikaista vedellä johtopäätöksiä katsojamääristä, mutta seuraavassa kuitenkin vähän omia mietteitä ja havaintoja näihin liittyen.

Alkukaudesta ei ole voinut tosiaan välttää ihmisten ihmettelyä ja päivittelyä sosiaalisessa mediassa hallien tyhjistä katsomoista ja pienistä katsojamääristä. On sitä tullut itsekkin ihmeteltyä ja jokaisen kierroksen jälkeen ollut pakko katsoa otteluiden katsojamäärät läpi. Ei ole kyllä ollut kovin kaunista luettavaa. Sarjassa on pelattu tosin vasta vaatimattomat 33-ottelua, mutta kyllä se on jo mielestäni suuntaa antava määrä kauden katsojalukuja silmälläpitäen. Alkukaudesta luulisi vielä olevan ihmisten into ja mielenkiinto oman kaupungin joukkueen pelejä kohtaan korkealla pitkän kesätauon jälkeen.

Tosiaan liigaa on pelattuna nyt 33-ottelua ja näistä viikonloppumatseja (pe, la, su) on ollut peräti 19kpl. Katsojia näissä kaikissa 33-ottelussa on ollut yhteensä 144 518 kappaletta. Siitähän tulee nopealla matematiikalla ottelukohtaiseksi keskiarvoksi 4379 katsojaa per ottelu. Ei kuulosta omaan korvaan kauhean korkealta luvulta.

Kolmessa ottelussa tähän mennessä katsojia on ollut jopa alle 3000-kappaletta. Pohjanoteerauksena Tiistaina 16.9 pelattu ottelu Jyp-Hpk jossa paikalla oli ainoastaan 2592 maksanutta katsojaa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että jokaisessa alle 3000 katsojan ottelussa toisena osapuolena on ollut Hpk; sattumaa vai ei?

Ti 16.9 Jyp-Hpk 2592
Ke 17.9 Hpk-Kärpät 2773
La 20.9 Kalpa-Hpk 2971

Missä sitten syy näihin alhaisiin katsojamääriin?

Onko yksi syy korkeat lippujen hinnat ja se ettei ihmisillä ole tällähetkellä yksinkertaisesti varaa laittaa ylimääräistä rahaa jääkiekon katsomiseen paikanpäällä? Kyllähän esimerkiksi nelihenkisen perheen raahaaminen lauantaina jääkiekko-otteluun maksaa todella paljon kaikkine oheismaksuineen ja ruokineen. Etenkin kausikorttien tulisi mielestäni olla sen verran edullisia, että mahdollisimman moni sen hankkisi jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Sillä varmistetaan ns. ydinryhmän saapuminen peleihin. Mitä enemmän kausikorttilaisia on, niin sitä enemmän ne toimii ympäri kaupunkia, työpaikkoja ja kaveripiirejä ilmaisina mainoksina otteluista, joukkueesta ja pelipäivistä puhuen. Yksittäisten lippujen hintoja vaan reilusti alaspäin. Eikös tärkeintä ole kuitenkin saada ne ihmiset sinne halliin sisään ja pelejä katsomaan. Kyllä jokainen sitten halliin rahaa jättää fanituotteita, ruokaa ja juomaa ostaessaan.

Nykyään sää äärettömän helposti ja verraten edullisesti myös kaikki liigaottelut näkymään omalla kotisohvalla. Onko ihmiset niin laiskoja ja mukavuudenhaluisia, että on paljon helpompaa jäädä omalle kotisohvalle peliä katsomaan kuin lähteä ajelemaan kalliiseen hintaan hallille peliä seuraamaan. Varsinkin kun kanavapaketti on maksettu ja pelit näkyy omasta telkkarista niin kynnys jäädä siihen sohvalle peliä katsomaan on erittäin pieni jos toinen vaihtoehto on ajella hallille ja maksaa ottelulipun verran lisää nähdäkseen oman joukkueen peli. Itselläni on ollut jo monta vuotta kausikortti ja en ole ”uskaltanut” tai viitsinyt kanavapakettia siihen rinnalle ostaa. Pimeä, kylmä ja lumisateinen talvi-ilta niin melko helposti tulisi valittua hallille liikkumisen sijaan se oma mukava ja lämmin sohva kaikkine mukavuuksineen.

Tuomarityöskentely on noussut jälleen kerran puheenaiheeksi (AOP)

Tuomarityöskentely on noussut jälleen kerran puheenaiheeksi (AOP)

Uudet sarjat. Viekö sittenkin uudet Suomessakin pelattavat sarjat mielenkiintoa ja katsojia liigalta. Onhan siinä yhteen kauteen monta isoa muutosta. Jokerit pois liigasta, CHL alkoi ja Jokereiden myötä myös KHL näkyy huomattavasti isommin mediassa kuin ennemmin. Onko liiga mokannut oman kiinnostavuutensa olemalla vuodesta toiseen se sama kehittymätön ”puuhasteluliiga” vailla minkäänlaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja halua kehittyä paremmaksi ja uskottavammaksi sarjaksi. Kyllä varmasti kilpailevat sarjat ajaa ohi, se on täysin selvä. Ensimmäinen kehitysaskel mikä itselle tulee mieleen olisi uskottavat ja laadukkaat ammatilaistuomarit. Illasta toiseen halleilla ja sosiaalisessa mediassa kirotaan isoon ääneen liigan todella surkeaa tuomaritoimintaa. Vuodesta toiseen sama homma. Samat pillipiiparit huseeraa kentällä lähes mitä ja miten tykkäävät.

Väkisinkin tulee mieleen Jokereiden lähteminen sarjasta. Voiko se tosiaan vaikuttaa ihmisten mielenkiintoon koko liigaa kohtaan. Kyllähän fakta on se, että Jokerit veti jokaiseen halliin ympäri Suomen normaalia enemmän katsojia ja sitä kautta nosti koko sarjan katsojakeskiarvoa. Samoin Jokereiden avulla liigasta kirjotettiin lähes joka päivä isoja otsikoita päivälehtiin, milloin hyvässä ja milloin pahassa. Koko sarja oli mielestäni tavallaan enemmän näkyvillä kokoajan Jokereiden aikana. On sitä tullut ihan kasvotusten kuultuakkin muutamilta muiden joukkueiden kannattajilta ettei liiga enään Jokereiden lähdön jälkeen jostain syystä innosta ja kiinnosta samanlailla kuin ennen.

Markkinointi!? Onko seurat ja liiga unohtanut markkinoida otteluita, lippuja ja tapahtumiaan tarpeeksi hyvin ennakkoon? Itse on tähän vähän vaikea ottaa sen tarkemmin kantaa kun eihän sitä näe kuin oman kaupungin joukkueen mainoksia. Tosin Ifk:n mainostuksesta ei äkkiseltään tule mieleen muuta kuin kadunvarsimainokset, mitkä on itselle jääneet mieleen. Radiossa en muista kuulleeni tai telkkarissa nähneeni Ifk:n mainoksia ennen kauden alkua. Mutta onhan se kuitenkin yrityksen tärkein tehtävä saada tuotteensa myytyä, joten jossain ollaan menty pieleen.

Oli syy heikkoihin lukuihin mikä tahansa näistä edellämainituista syistä, kaikki yhdessä tai joku täysin muu syy. Kyllä fakta on se, että Liigan ja siellä pelaavien joukkeiden täytyy saada lisää katsojia halleille ja äkkiä. Jos katsojaluvut pysyy tällä tasolla, mitä nyt on alkukaudesta nähty, niin pulassa on koko liiga joukkueineen. Toivon kuitenkin, että syyllistyn liian hätiköityihin päätelmiin ja ihmiset rupeaa pikkuhiljaa taas löytämään tiensä hallien penkeille kotimaista kiekkoa seuraamaan.