Päänavaus: Ässät on Liigan draamakuningas

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

Erään entisen demarijohtajan sanojen tavoin ajattelin itsekin aloittaa päänavaukseni sanoilla: ”Aivan ensiksi haluan kiittää.” Oma vilpitön kiitokseni lähtee Poriin, tuohon melko synkkään hitsareiden kaupunkiin, jonka antimet suomalaisuudelle on kuultavissa Yön Joutsenlaulussa ja Mamban koko tuotannossa. Angstisen draamantajun lävistämä kaupunki on kuitenkin ottanut aimo harppauksen komedian suuntaan ainakin, jos katsoo sikäläisen jääkiekkojoukkueen Porin Ässien tempoilevaa toimintaa.

Komedian ensimmäinen näytös nähtiin keväällä, jolloin Ässien hallitus vapautti silloisen toimitusjohtajansa Eeva Perttulan tehtävistään. Virallisena syynä erottamiselle oli luottamuspula, mutta taloudellisilla asioilla oli taatusti näppinsä pelissä päätöksessä, sillä Ässät tekivät viimeisimmällä tilikaudella yli 450 000 euron tappion. Perttula oli tuonut joukkueelle melkoisen määrän medianäkyvyyttä, mutta en kieltämättä ollut yllättynyt kuullessani erottamisuutisesta. Mielestäni talouden tasapainon löytäminen on toimitusjohtajan tärkeimpiä tehtäviä ja tässä haasteessa Perttula oli epäonnistunut.

Hyvän näytelmän tavoin toinen kohokohta antoi odottaa itseään aivan viimeviikoille, jolloin savuava ase osoitti ässälegendaa Jari Korpisaloa kohti. Urheilutoimenjohtajana vuodesta 2016 seurassa toiminut Korpisalo pistettiin syrjään ja hänen tilalleen asetettiin työryhmä, jonka tehtävänä on paitsi hoitaa joukkueen rakentaminen, niin myös seuran pitkäjänteinen kehittäminen. Virkaa tekevän toimitusjohtajan, Mikael Lehtisen, mukaan Korpisalo ei suinkaan saanut potkuja, vaan koko hänen pestinsä lakkautettiin. Tosin se lienee sivuseikka, että Korpisalo ei jatka seuran palveluksessa. Edes hänen tilalleen asetetussa työryhmässä

Puskafarssiksi Ässistä kertova näytelmä meni kuitenkin viime perjantaina, jolloin Ässät pitivät tiedotustilaisuuden valmentajakuvioistaan. Pitkäjänteisyyden ja pelaajien kehittämisen nimeen vannova seura ei suinkaan antanut vain potkuja päävalmentaja Mikael Kotkaniemelle, vaan nimitti hänen seuraajakseen loppukaudeksi Pasi Kaukorannan, joka muuten on myös urallaan saanut potkut Ässistä. Tämän lisäksi paljastettiin Suomessa melko tuntemattoman Jari Pasasen pesti kauteen 2021 asti. Eikä tässäkään vielä kaikki, vaan julkistettiin myös, että Pasasen seuraajakin on jo tiedossa. Vaatii siis todellista luovuutta nähdä joukkueen poukkoilussa sitä pitkäjänteisyyttä, jota tiedostustilaisuudessa painotettiin.

Toki toivon perinteikkäälle liigaseuralle kaikkea hyvää. Isomäen jäähalli on ollut ja tulee aina olemaan yksi allekirjoittaneen suosikkihalleista Suomessa. Tunnelma on ollut parhaimmillaan suorastaan maaginen, joka on yksi osoitus, että potentiaalia alueelta kyllä löytyy. Syöksykierre vuoden 2013 yllätysmestaruuden jälkeen on kuitenkin ollut kova, eikä edellisen kaltainen poukkoilu sitä taatusti paranna. Skeptisyydellä jään siis seuraamaan, miten peruskomediasta suoranaiseksi puskafarssiksi muokkautunut näytelmä saa jatkoa. Vaistoni kertoo, että viimeistä näytöstä ei ole vielä nähty, vaan jotakin porilaisilla on vielä annettavaa.

Jännitys kotikatsomossa onkin jo kutkuttava. Oli näytös millainen tahansa, niin Ässiä on isosti kiittäminen siitä, että kotimainen Liiga on ylipäätään näkynyt suurissa massaviestimissä, niin vetävää komediaa olemme saaneet seurata. Esirippu nouskoon vielä kerran. Estradi on porilaisten.

Kuva: Vesa Pöppönen / AOP