Päänavaus: Therese Johaug palasi suositumpana kuin koskaan

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

Osallistu ja lyö 10 € veto Betsafella – voita 2 hengen NHL- ja NBA-matka Miamiin

Norja on nurinkurinen maa. Se elää ja hengittää talviurheilustaan. Norjalainen kansakunta ei unohda koskaan suurimpia sankareitaan ja on suorastaan häkellyttävän ylivoimainen kokoonsa nähden. Norjalaiset ovat myös herkkiä tuomitsemaan ikuisia häpeärangaistuksia dopingaineista kiinnijääneille urheilijoille. Tästä hyvänä esimerkkinä norjalaisten soimaava ajojahti suomalaisia kohtaa vuosituhannen alun ikävien tapahtumien jälkeen.

Vuonna 2016 tapahtui kuitenkin jotain, mitä ei olisi koskaan uskonut tapahtuvan. Norjalaisen huippu-urheilun kiiltävään pintaan alkoi tulla säröjä ennen näkemättömällä tavalla. Ei vain yksi, vaan peräti kaksi urheilijaa kärysi dopingaineiden käytöstä. Martin Johnsrud Sundbyn ja Therese Johaugin kiinnijäämiset olivat aivan kiistattomia, joten odotin, että norjalaisten tuomio olisi tyly myös omiaan kohtaan. Voi miten väärässä olinkaan.

Norjalaiset tuntuivat täysin hyväksyvän omituiset selitykset Johaugin huulirasvasta. He jopa pikemminkin tiivistyivät omien urheilijoidensa taakse ja kannattivat heitä huolimatta dopingaineista. Media täyttyi Johaugin itkuvideoista ja some-tilit pursuivat ymmärtäväisiä viestejä. Kaksinaismoralismi suorastaan kukoisti ja tuntuu, että kukoistaa yhä. Itselleni tuo kaksinaismoralismi on suorastaan kuvottavaa ja tekee vuosien jälkeenkin oloni katkeraksi norjalaisten masinoiman ajojahdin takia.

Olen kyynikko pahimmasta päästä, joten en usko, että kukaan absoluuttisella huipulla oleva kestävyysurheilija olisi täysin välttänyt harmaata aluetta dopingpykälissä. Siksi itse aineiden käyttö ja niistä kiinnijääminen ei ole se ongelma. Ällöttäväksi norjalaisten jutun tekee jeesustelu ja kaksinaismoralismi. Se lapsenusko, jonka mukaan omat urheilijat ovat kaiken yläpuolella ja vain uhreja pelissä. ”Ei me, mutta muut”- ajattelu on kamalaa katsottavaa muutenkin, mutta kuvottavaksi se menee silloin, kun sitä tekee huomaamattaan. Näin kävi norjalaisille tiedotusvälineille ja hiihtohulluille.

Tässä kontekstissa ei ole oikeastaan ollenkaan yllättävää, että tänä viikonloppuna voitokkaan paluun tehnyttä Johaugia fanitetaan oikeastaan enemmän kuin koskaan. Hän on todellinen koko kansan sankari Norjassa ja sikäläiset lehdet kilvan ylistivät Johaugia hänen kieltämättä oivallisesta suorituksestaan Rukan maailmancupin osakilpailuissa. Oikeastaan Johaugin asemaa lööppikuningattarena varjosti vain Johannes Klaebon naurettavasta ylimielisyydestä johtuva voiton menetys, kun hän lopetti hiihtämisen reilusti ennen maalilinjaa ja suorastaan ojensi voiton venäläiselle kilpakumppanilleen.

Kuten jo sanoin, niin Norja on todellakin nurinkurinen maa. He ovat todellakin valmiit polttamaan roviolla muiden kansojen doping-tuomion saaneita urheilijoita, mutta omiaan he puolustavat ja kunnioittavat loppuun saakka. Niin suosittu on Therese Johaug juuri tällä hetkellä. Itse urheilijana en olisi edes ollut halukas kilpailemaan Johaugin kanssa, niin räikeän tuntuinen valhe koko huulirasvakuvio oli. Tuomio on kuitenkin kärsitty ja Johaug on edustuskelpoinen. Tätä pitää kunnioittaa, vaikkakin vain pitkin hampain.

 

Kansikuva: Vianney Thibaut / Getty Images