Perjantain päänavaus: Snooker-aika on parhaimmillaan

Faneille.com LogoFaneille.com - Uskallusta rääväsuiseen urheilupuheeseen

On taas se aika. Kaikki liikenevä vapaa-aika menee tuijottaen vihreää pöytää, jossa monen väriset pallot vilistävät millimetrien tarkkuudella. Snooker, tuo biljardipellien kuningas, on jälleen yhden kuukauden verran kaikki kaikessa vapaa-ajassani. Pelikauden päättävä maailmanmestaruusturnaus on monestakin syystä erityislaatuinen.

Kisojen pelipaikkana toimii Sheffieldissä sijaitseva Crucible-teatteri. Se on kaikessa hienoudessaan hieman omituinen paikka pitää massaurheilutapahtumia. Intiimi tila tuo katsojat lähelle pöytää ja pienehkön katsomokapasiteetin takia liput ovatkin kuumia kohteita mustanpörssin puolella. Toisaalta Crucible tuo oman pikantin mausteen kilpailuihin. Siellä on pelattu turnausta vuodesta 1980 ja teatterin seinät suorastaan henkivät snookeria ja paineistavat omalla tavallaan pelaajia. Paras esimerkki nykypelaajasta, joka kärsii Cruciblen kirouksesta on äärettömän taitava ja monipuolinen kiinalaispelaaja Ding Junhui. Hän on urallaan voittanut kaikki muut arvoturnaukset, mutta Cruciblessa viimevuotinen finaalipaikka on hänen uransa paras saavutus.

Kaikki pelaajat eivät kärsi Cruciblen kirouksesta, vaan ovat turnauksessa kuin kotonaan. Viisinkertainen maailmanmestari, lajin elävä legenda ja osittain myös paha poika, Ronnie ”The Rocket” O´Sullivan on teatterin lavalla kuin kotonaan. Hän onkin sanonut pitävänsä Cruciblen tuomasta paineesta. O´Sullivanilla onkin eniten yli sadan pisteen lyöntisarjoja, eli breikkejä, Cruciblessa. Tämän vuoden turnauksesta on mainittava, että Ding pudotti O´Sullivanin puolivälierävaiheessa ja kohtaa hallitsevan mestarin Mark ”Jester from Leicester” Selbyn välierässä.

Snookerin maailmanmestaruus on saarivaltakunnassa iso asia. Ei niin iso, kuin Valioliigan voitto, mutta kuitenkin. Onkin sanottava, että Leicester meni pahasti sekaisin viime vuonna. Samana viikonloppuna Selby voitti maailmanmestaruuden ja paikallinen jalkopallojoukkue varmisti valioliigamestaruuden. Yhteisjuhlat olisivat olleet varmasti huimat kokea paikan päällä. Selby siis juhli samassa kansanjuhlassa yhdessä Jamie Vardyn ja muiden jalkapallosankarien kanssa. Selby on pelaajana Dingin tyylinen. Hän kykenee niin laadukkaaseen turvapelaamiseen kuin huimiin hyökkäyslyönteihin ja suuriin lyöntisarjoihin. Snookerin viehättävyys mielestäni perustuukin jatkuvaan analyysiin. Onko nyt aika hyökätä vai tehdä vastustajan olo ikäväksi?

Snooker on verbi ja tarkoittaa tilannetta, jossa vastustajan seuraava lyönti tehdään mahdollisimman vaikeaksi. Snooker-tilanne muodostuu siis siten, ettei lyöntipallolla ole suoraa linjaa kohdepalloon. Oikeastaan nimi kertoo paljon, brittihuumorin ohella, itse pelistä. Valkoisen hallinta onkin elintärkeä taito. Snooker-pöytä on niin valtava, että hyvä alkuasetelma omalle jatkolyönnille tai vastustajan elämän vaikeuttaminen äärimmäisyyksiin saakka erottaa voittajan häviäjästä.

Usein menestyvät pelaajat ovat Selbyn kaltaisia monitaitureita, jotka hyökkäävät paikan tullen, mutta on maailmanmestaruuksia voitettu myös äärimmäisen tiukalla turvapelaamisella. Lähin esimerkki tästä on vuoden 2015 maailmanmestari Stuart Bingham, joka kukisti finaalissa Shaun ”the Magician” Murphyn. Bingham on erikoistunut hyvään safetyyn ja hitaaseen tempoon, jolla hän hyydytti Cruciblessa myös vastakohtansa äärimmäisen uhkarohkean ja hyökkäävän Judd Trumpin.

Haastankin kaikki antamaan tälle maagisen hitaalle viihteelle mahdollisuuden. Maailmanmestari on selvillä vappupäivänä. Ja finaalipeli ratkeaa huimaan 18 erä, eli frame, voittoon. Paremmuudesta ei siis oikeastaan voi tulla epäselvyyttä. Itse liputan Trumpin tiputtua alkukierroksella Selbyn puolesta, mutta tavallaan soisin mestaruuden myös Dingille.

Snooker-pöytiä muuten löytyy monista pelisaleista. Kannattaa myös käydä itse kokeilemassa pelin järkyttävä vaikeustaso.

Kuva: Nigel Roddis/Getty Images